Sammenlignet med andre lande har medlemmer af danske bestyrelser en tendens til at blive siddende alt for længe i stolen. Så selvom den generelle tilbagetrækningsalder i samfundet i disse år stiger, og mantraet fra politisk side lyder, at vi alle skal arbejde til en stadig højere alder, er det meget afgørende, at danske fonde holder fast i aldersgrænsen for medlemmer af fondsbestyrelser. For dropper man alderskriterierne, som er en del af anbefalingerne for god fondsledelse, er der risiko for taburetklæben og mangel på nødvendige friske pust i bestyrelseslokalerne.
Det fastslår en af dansk erhvervslivs og bestyrelsesverdnens mest erfarne frontfigurer, Sten Scheibye. Formanden for bestyrelserne i blandt andet Industriens Fond og Knud Højgaards Fond og tidligere formand for Novo Nordisk Fonden pointerer, at fornyelse er vigtigere end kontinuitet i en fondsverden, som ofte hælder lidt for meget til de sikre, gennemprøvede løsninger og ikke mindst de kendte, driftssikre ansigter i bestyrelserne.
”Der er en tendens i fondsbestyrelser, men også i selskabsbestyrelser, til, at man gerne vil opretholde kontinuiteten og undgå fornyelse. Det mener jeg er forkert. Man skal i stedet prioritere fornyelsen og nedprioritere kontinuiteten. Hvorfor tro, at man, fordi man har siddet der i x antal år, partout er bedre til at løse sin opgave i en fondsbestyrelse end den person, der kunne komme til at afløse én?” spørger Sten Scheibye.
Der er en tendens i fondsbestyrelser, men også i selskabsbestyrelser, til, at man gerne vil opretholde kontinuiteten og undgå fornyelse. Det mener jeg er forkert.
Sten Scheibye – professionel bestyrelsesformand
En fast aldersgrænse – uanset om den er fastsat til 70 eller 75 år – skal tvinge bestyrelsesformænd og bestyrelser til at forny sig i tide, så man ikke kommer i den situation, at man har en meget erfaren fondsbestyrelse, som til gengæld mangler den friskhed, der ligger i fornyelsen, mener Sten Scheibye.
Han lægger sig dermed på linje med formanden for Hedorfs Fond Lars Frederiksen, der desuden sidder for bordenden i Komitéen for God Selskabsledelse. Over for Nyhedsbrevet Danmarks Fonde fastslog Lars Frederiksen i et interview for nylig også betydningen af at fastholde aldersbestemmelserne for fondsbestyrelser, selvom de efter en del debat er blevet slettet i anbefalingerne til selskaberne.
Sten Scheibye, der på sit lange CV blandt meget andet har en post som tidligere formand for Komiteen for god Selskabsledelse, henviser til en opgørelse fra danske headhuntere, som viser, at danske selskabsbestyrelser har europæisk rekord i gennemsnitlig anciennitet.
”Jeg sidder i et engelsk børsnoteret selskab, hvor man normalt kun kan forvente at sidde i bestyrelsen i maksimalt to gange tre år. I exceptionelle tilfælde kan man sidde i en tredje periode á tre år og dermed ni år i alt. Det er jo lidt interessant sammenholdt med den debat, vi stadig har i Danmark, og den kritik, vi fik, da vi i min formandstid i Komiteen for god Selskabsledelse indførte 12 års-reglen, som betyder, at man efter 12 år ikke længere anses for uafhængig,” siger Sten Scheibye.
Glidende overgang til pensionisttilværelsen
68-årige Sten Scheibye er selv i fuld gang med at sikre fornyelse i stedet for kontinuitet i sin bestyrelsesportefølje. For knap halvandet år siden, effektueret den 1. juli 2018, sagde han farvel og tak til formandsposten i både Novo Nordisk Fonden og investeringsselskabet Novo Holdings, hvor han begge steder blev afløst som formand af Lars Rebien Sørensen. Dagbladet Børsen betegnede dengang Sten Scheibyes farvel til Danmarks største fond som et ”noget pludseligt exit”, men selv bedyrer han, at der ikke var noget som helst pludseligt over afskeden med Novo Nordisk Fonden og dens investeringsselskab.
”Når Børsen mener, det var et pludseligt exit, handler det nok bare om, at den journalist, der skrev artiklen, ikke selv havde forudset min beslutning. Det er jo ærgerligt for vedkommende, men set fra min stol et kuriosum,” siger Sten Scheibye.
Af egoistiske årsager valgte jeg at sige farvel til Novo Nordisk Fonden, hvor jeg havde sikret mig, at bestyrelsen også efter min afgang ville være udstyret med de rigtige personer og kompetencer og den rette diversitet.
Sten Scheibye – professionel bestyrelsesformand
Hans afsked med Novo Nordisk Fonden kom efter seks år i formandsstolen.
”Seks år er som sådan ikke lang tid i sådan en rolle, men den arbejdsbelastning, der ligger i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings, er ganske betydelig. Jeg skulle gøre op med mig selv, om jeg ville holde fast i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings for til gengæld at drosle ned på mine ganske mange andre formands- og bestyrelsesposter – eller omvendt. Af egoistiske årsager valgte jeg at sige farvel til Novo Nordisk Fonden, hvor jeg havde sikret mig, at bestyrelsen også efter min afgang ville være udstyret med de rigtige personer og kompetencer og den rette diversitet. Vi havde bragt Lars Rebien ind i bestyrelsen ét år tidligere, og jeg havde ingen grund til at tro, at bestyrelsen ikke ville fungere lige så godt uden mig som med mig. Så i forhold til balancen mellem kontinuitet og fornyelse tilgodeså jeg i min porteføljebetragtning – hvilket altid har været mit mantra – fornyelsen,” siger Sten Scheibye.
I de kommende år fortsætter han sin retræte fra bestyrelseslokaler i ud- og især indland. Det er planlagt som en glidende operation over de næste tre-fem år – en øvelse, han selv betegner som en ”gradvis reduktion af min arbejdsbelastning” og ”en glidende overgang til pensionisttilværelsen.”
”Jeg har nogle poster, hvor jeg har mulighed for at sidde, til jeg er mere end 70 år. Men alle steder er der en fast defineret aldersgrænse, som jeg vil leve op til – og jeg tvivler meget på, at jeg kommer til at bede Erhvervsstyrelsen om lov til at sidde længere,” siger han med et smil.
Ejerskab af virksomhed kræver meget arbejde
Efter sit farvel til Novo Nordisk Fonden har Sten Scheibye blandt andet kunnet bruge flere ressourcer på sine formandsposter i Industriens Fond og Knud Højgaards Fond. Alt andet lige har der været tale om at træde fra højeste niveau og et stykke ned ad trapperne i forhold til indflydelse og størrelsen af uddelinger. Men selv mener han, at det har været ”helt fantastisk” at sige farvel til Novo Nordisk Fonden og uddelinger i hans sidste formandsår på 5,8 milliarder kroner til nu at sidde for bordenden i fondsbestyrelser med markant mindre summer at gøre godt med.
De senere år har MT Højgaard Holding haft udfordringer, som har gjort, at vi har skullet stille kapital til rådighed på vegne af investorerne. Det har krævet, at vi har forholdt os så aktivt, som vi nu kan, til ejerskabet.
Sten Scheibye – professionel bestyrelsesformand
”Som formand handler det altid for mig om at vurdere bestyrelsens sammensætning og kompetencer. Det er formandens vigtigste opgave både i et selskab og i en fond at være i stand til at sammensætte bestyrelsen, så den har de rigtige kompetencer og den rigtige diversitet. Når det er på plads, skal man som formand primært lytte til, hvad bestyrelsesmedlemmerne mener, og være i stand til at konkludere på det. Det gælder, uanset om det er selskab eller fond – og uanset fondens og uddelingernes størrelse,” siger Sten Scheibye.
I Knud Højgaards Fond kredser bestyrelsesarbejdet ikke kun om uddelinger, men også om ejerskabet af 37 procent af aktiekapitalen i MT Højgaard Holding A/S og derigennem ejerskabet af entreprenørvirksomheden MT Højgaard, hvilket ifølge formanden kræver ”rigtig meget arbejde.”
”Som bestyrelse skal vi forholde os til den verden, MT Højgaard-koncernen befinder sig i. De senere år har MT Højgaard Holding haft udfordringer, som har gjort, at vi har skullet stille kapital til rådighed på vegne af investorerne. Det har krævet, at vi har forholdt os så aktivt, som vi nu kan, til ejerskabet. I vores definition af et aktivt ejerskab ligger blandt andet at deltage i udvælgelsen af de bestyrelsesmedlemmer, der sidder i MT Højgaard Holding, og have et tillidsfuldt samarbejde med ledelsen om den udvikling, der sker. Helt konkret er der et antal møder, hvor vi som hovedaktionær briefes om, hvordan udviklingen i selskabet forløber og hvilke projekter, der er på dagsordenen. Dér får vi et dybere kendskab til koncernen end de fleste andre,” fastslår Sten Scheibye.
Arbejde med verdensmål understøtter konkurrenceevne
I Industriens Fond, derimod, kan Sten Scheibye og den øvrige bestyrelse, som han udtrykker det, i meget højere grad koncentrere sig om det filantropiske uden at bekymre sig om den ”maskine,” der skal sikre penge at dele ud af til uddelingsformål.
Jeg ser gerne total åbenhed om, hvem det er, som alle fonde uddeler penge til. Det, tror og håber jeg, kommer snart.
Sten Scheibye – professionel bestyrelsesformand
Netop uddelingspolitikken i Industriens Fond tog i sommer en ny drejning, da fonden i sin nye politik for 2019 og 2020 opprioriterede uddelinger til virksomheders arbejde med FN´s verdensmål og digitalisering. Især når det gælder fokus på verdensmålene, går Industriens Fond dermed ifølge Sten Scheibye ad en vej, som stadig flere danske fonde betræder.
Men selvom Sten Scheibye ser en klar overordnet tendens til, at verdensmål og bæredygtighed spiller en stadig større rolle, når der uddeles penge fra danske fonde, understreger han samtidig, at det for Industriens Fond ikke i første omgang handler om at ”redde verden,” men i høj grad om at understøtte dansk erhvervslivs konkurrenceevne.
”Mange danske virksomheder har særlige forudsætninger for at drive forretning og samtidig gøre noget ved verdensmålene. Vi er en nation kendetegnet af grøn teknologi og masser af viden om sundhed, vand og grøn energi. Så hvis danske virksomheder ellers er opmærksomme på det, har de særlige forretningsmuligheder med den aktuelle dagsorden. Men selvfølgelig handler understøttelse af arbejde med verdensmålene også om klodens tilstand og verdens overlevelse,” siger Sten Scheibye.
På høje tid med mere åbenhed
På tærsklen til 2020 oplever han en anden tydelig tendens i den danske fondsverden i retning af mere åbenhed og tydeligere kommunikation.
Blå bog: Sten Scheibye
- 68 år.
- Ph.d. i organisk kemi og M.Sc. i kemi og fysik fra Aarhus Universitet og HD i marketing fra CBS.
- Nuværende bestyrelsesformand for Industriens Fond, Knud Højgaards Fond, Rich. Müller-Fonden og Rich. Müller A/S, Bio Innovation Institute samt Healthcare Denmark. Endvidere menigt medlem af bestyrelsen i bl.a. Fondenes Videnscenter.
- Tidligere koncerndirektør for salg og markedsføring i Løvens Kemiske Fabrik (nu Leo Pharma) og administrerende direktør i Coloplast (1995-2008)
- Tidligere formand for Novo Nordisk Fonden, investeringsselskabet Novo Holdings, Novo Nordisk A/S, Komiteen for god Selskabsledelse, Danmarks Eksportråd og Danmarks Tekniske Universitet samt menige bestyrelsesposter i bl.a. Danisco, Danske Bank og Magasin du Nord.
”Jeg oplever en øget åbenhed om fondenes adfærd, holdninger og bevillinger. Det er også på høje tid, at fondene åbner sig og er mere bevidste om deres rolle i samfundet. I betragtning af de mange milliarder, der hvert år uddeles til især offentlige institutioner til forskning, kultur, videnskab og uddannelse, er det absolut nødvendigt, at man er åben om, hvad man prioriterer, og hvordan man agerer,” siger Sten Scheibye.
Men fondene i Danmark er endnu ikke i mål, skynder han sig at tilføje:
”Fondene er allerede langt på rejsen mod fuld transparens, men der er stadig yderligere, der kan gøres. Jeg ser gerne total åbenhed om, hvem det er, som alle fonde uddeler penge til. Det, tror og håber jeg, kommer snart.”