Blå bog Jens MaaløeJens Maaløe, 64 år
- Formand for Poul Due Jensens Fond siden april 2019. Sad i samme bestyrelse som menigt medlem 2011-2017 og igen fra oktober 2018.
- Indtil maj i år topchef i teknologivirksomheden Terma gennem 16 år.
- Tidligere formand for Innovationsfonden.
- Medlem af bestyrelsen i NKT, Niras og Grundfos Holding.
Turbulens er et mildt udtryk at bruge om tingenes tilstand det seneste års tid i Poul Due Jensens Fond – en af Danmarks rigeste og mest magtfulde erhvervsfonde, der ejer 87,8 pct. af aktiekapitalen i den verdensomspændende pumpegigant Grundfos Holding. Der har været trafik ind og især ud blandt bestyrelsens medlemmer, der har været åbenlys uenighed om formueforvaltningen – og tydeligst af alt er uroen kommet til udtryk ved, at hele fire personer har taget plads i fondsbestyrelsens formandsstol, efter at Niels Due Jensen stoppede som formand i marts 2018.
Men nu har bølgerne lagt sig. Der er fuldstændig enighed om strategien og fodslag i forhold til, hvad formuen i fonden skal bruges til. Det fastslår Jens Maaløe, der i april satte sig i den varme formandsstol i Poul Due Jensens Fond som den femte formand på godt ét år.
I et interview med Nyhedsbrevet Danmarks Fonde understreger Jens Maaløe, at det ikke har været vanskeligt at få genskabt roen og samarbejdet i bestyrelsen oven på et særdeles turbulent år. Det vigtigste redskab, den erfarne erhvervsleder har benyttet, og som han igen og igen fremhæver, er transparens.
”Indtil videre har det ikke været en voldsomt svær opgave at sikre arbejdsro i bestyrelsen. Det er vitalt, både når man taler om bestyrelsesarbejde generelt, og når man taler om Poul Due Jensens Fond, at have en meget åben ledelsesform. Det gælder i forholdet til fondsbestyrelsen, sekretariatet og bestyrelsen i Grundfos om at være så transparent, som man overhovedet kan være. Og det har vist sig at være en rigtig god vej at gå, når vi taler Poul Due Jensens Fond, at sikre, at alle er med på de beslutninger, vi træffer, og at ingen bliver overraskede,” siger Jens Maaløe.
At skulle blive den fjerde formand for fonden, siden Niels Due Jensen stoppede, og måske dermed tage plads i et katapultsæde, var ikke noget, der umiddelbart afskrækkede Jens Maaløe, da han i april fik tilbuddet.
”Den risiko er der altid. Man er jo altid kun formand i et vist tidsrum. Spørgsmålet er bare, hvor langt det tidsrum er,” siger Jens Maaløe med et smil. Han er indtil videre valgt som formand indtil 2020.
”Jeg har den lille fordel at have været involveret i Grundfos´ bestyrelse og tidligere at have været medlem af fondsbestyrelsen. Så jeg kender de mennesker, jeg som formand nu arbejder tæt sammen med. Det gør, at jeg kan tage mine forholdsregler, når vi taler om at skabe det rigtige samarbejdsklima, og sikre, at alt foregår på den rigtige måde, og at alle er informeret korrekt og i rette tid,” siger Jens Maaløe.
Og så er kunsten, som han udtrykker det, at ”foregribe de modsætninger, der kan være,” i så god tid som muligt.
”Indtil nu er det lykkedes ganske fint, og jeg er ikke stødt på uoverensstemmelser, hvor nogen har truet med kampafstemninger eller lignende,” siger fondens 64-årige formand.
Uenighed om administration af ”relativt stor sum penge”
Da bølgerne gik højest i Poul Due Jensens Fond i slutningen af 2018, omtalte flere medier, at der var uenighed i fondsbestyrelsen om strategien og om forvaltningen af Grundfos´ milliardformue. Uenigheden førte blandt andet til, at Jens Bager, der havde efterfulgt Niels Due Jensen som formand, tog sit gode tøj og gik sammen med to andre bestyrelsesmedlemmer.
Jens Maaløe bekræfter, at uenighederne i bestyrelseslokalet handlede om forvaltningen af formuen.
”Fonden er en rig fond, som sidder på en relativt stor sum penge. Spørgsmålet var, hvordan de penge skulle administreres. Det var der lidt forskelligt syn på. Den uenighed er der ikke længere, og nu er der igen enighed i bestyrelsen om strategien,” siger Jens Maaløe.
– Har uenighederne i 2018 ført til ændringer i fondens strategi?
”Nej. Det var et rent spørgsmål om administration af formuen, og det er nu slået fast med syvtommersøm, at formuen skal bruges til at sikre, at vi er verdens bedste ejer af Grundfos – ikke til at investere i andre formål eller andre industrivirksomheder. Det er der fuld enighed om i fonden og fuld support til i vores vigtigste aktiv, nemlig Grundfos,” understreger Jens Maaløe.
Fondsbestyrelsen omfatter 12 medlemmer: Fire eksterne, fire efterkommere af Poul Due Jensen og fire medarbejderrepræsentanter fra Grundfos. Af vedtægterne fremgår, at Poul Due Jensens børn kan fortsætte i bestyrelsen, så længe de ønsker, indtil det fyldte 70. år – dernæst skal de genvælges for en to-årig periode. Konstruktionen med at håndtere en fondsbestyrelse, hvor en tredjedel af medlemmerne er familievalgte, stiller nogle særlige krav til formandskabet.
”Det gør, at vi som bestyrelse – og især min næstformand og jeg – skal bruge lidt ekstra tid på at sikre, at alle er med. Man er tvunget til at acceptere, at folk sidder med meget forskellige kompetencer. Nogle kan være stærke til donation, men har måske lidt sværere ved at forstå det finansielle. Så det er vigtigt at bruge den tid, der skal til, på at sikre, at alle har et tilpas forståelsesniveau. Og det kan både føre til, at bestyrelsesmøderne bliver lidt længere, og at forberedelsen inden bestyrelsesmøderne måske også bliver lidt længere,” siger Jens Maaløe.
Forståelse for uddelingsområder
Hovedformålet med fonden, der blev stiftet i 1975 af Grundfos´ grundlægger Poul Due Jensen, er ifølge bestyrelsesformanden at ”være verdens bedste ejer af Grundfos”. Derudover uddeler fonden donationer indenfor tre områder: Vand – især til tredjeverdenslande – forskning og inklusion. I 2018 beløb donationerne sig i alt til 95 millioner kroner.
Fem formænd på ét årFem forskellige personer har været formand for Poul Due Jensens Fond inden for godt ét år.
I marts 2018 stoppede Niels Due Jensen som formandfor Poul Due Jensens Fond efter alvorlig sygdom. Han blev afløst af Jens Bager, der sad i stolen i syv måneder frem til oktober 2018, hvor han trak sig som formand og i den forbindelse sendte en kritisk redegørelse til Erhvervsstyrelsen om sine oplevelser i fonden. Også næstformand Ingelise Bogason valgte i samme forbindelse at sige farvel og tak.
Jens Bager blev afløst af Niels Due Jensens søster, Estrid Due Hesselholt, der har siddet i bestyrelsen siden 1975. Efter under fem måneder valgte hun også at forlade formandsstolen med den begrundelse, at der nu igen var ”en særdeles arbejdsom og engageret bestyrelse” og at både ejerskabet af Grundfos og donationerne ”nu er i så god gænge, at jeg føler mig helt tryg ved at træde et skridt tilbage”.
I marts i år valgte bestyrelsen på ny en ny formand, denne gang hofchef Christian Schønau. Han fik kun to uger som formand, inden han trak sig i kølvandet på den kritik, der fra flere sider blev rejst af kombinationen af både at være kronprinsens nærmeste rådgiver og formand i en af Danmarks rigeste erhvervsfonde.
I april overtog Jens Maaløe – der på det tidspunkt var i gang med sin planlagte fratræden som topchef i teknologivirksomheden Terma og erfarent bestyrelsesmedlem i bl.a. Poul Due Jensens Fond – formandsposten i fonden. Han er valgt indtil 2020.
Bestyrelsesformanden anslår, at tiden i bestyrelsen er fordelt cirka fifty/fifty mellem ejerskabet og donationerne – måske med en lille overvægt til de diskussioner og beslutninger, der skal træffes som hovedejer af Grundfos. Det er særdeles vigtigt for Jens Maaløe, at alle medlemmer af bestyrelsen skal have en forståelse for både Grundfos og driften af Bjerringbro-virksomheden, men samtidig forståelse for og viden om de områder, der doneres penge til.
”Det sker blandt andet ved hele tiden at have fokus på, hvem i bestyrelsen, som har forstand på hvad, og hvor vi eventuelt har huller. Så når vi eksempelvis i øjeblikket har en ledig post i bestyrelsen blandt de eksternt valgte medlemmer, er det vigtigt i søgningen efter et nyt medlem at fokusere på, hvad vi har af huller, og hvad det dermed er for en profil, vi skal lede efter, så vi også er dækket ind på dét felt inden for donationsområdet,” siger Jens Maaløe.
Han mener ikke, at han selv som formand for fondsbestyrelsens skal være ekspert indenfor den branche, virksomheden er i, og de felter, der doneres til.
”Men,” som Jens Maaløe udtrykker det, ”hvis man siger ja til at være formand for Poul Due Jensens Fond, skal man enten have eller have lyst til at få et dybere kendskab til det, som fondens hovedformål drejer sig om i forhold til pumper og vand. Har man ikke det, tror jeg, man skal vælge andre opgaver. Man behøver ikke være ekspert og have 30 års erfaring med at udvikle eller sælge pumper. Omvendt er det vigtigt, at man som formand kan gå forrest og sige: Det her er vigtigt, fordi det er fondens klare hovedformål.”