Coronakrisen har sat en tyk streg under de private fondes store betydning for landets kulturinstitutioner. Og krisen har i mange kulturlederes øjne også gjort det klart, at et endnu bedre samarbejde mellem mellem kulturinstitutioner og fonde skal stå højt på kulturledernes to-do-liste.
Sådan lyder en central konklusion fra en ny undersøgelse udført for foreningen Danske Kulturbestyrelser med støtte fra en række private fonde. Undersøgelsen er foretaget af kulturkonsulenterne Søren Mikael Rasmussen og Susanne Justesen.
“Grundlæggende har vi set et supertæt samarbejde mellem kulturinstitutionerne og fondene igennem coronakrisen. Vi har set en enorm beredvillighed hos fondene til at tage telefonen og drøfte med kulturinstitutionerne, hvordan deres situation blev påvirket af corona. Materialet i undersøgelsen viser meget overbevisende, hvor bevidste fondene er om den rolle, de spiller i kulturlivet. Der er til gengæld også nogle problemområder for nogle af kulturinstitutionerne, viser undersøgelsen,” siger Søren Mikael Rasmussen.
Den nye undersøgelse består af 40 interviews med direktører og bestyrelsesformænd fra et bred udvalg af kulturinstitutioner i maj måned 2020 samt et survey besvaret af 324 direktører og bestyrelsesformænd fra forskellige kulturinstitutioner i juni og juli 2020.
Der er til gengæld også nogle problemområder for nogle af kulturinstitutionerne
Søren Mikael Rasmussen – Kulturkonsulent
Undersøgelsen identificerede de 10 vigtigste ledelsesudfordringer i kulturlivet under corona i foråret og sommeren.
Blandt de vigtigste ledelsesudfordringer fremhæver kulturlederne, at tæt kontakt og ikke mindst langvarige relationer til fondene er vigtigt for kulturinstitutionerne.
I flere tilfælde resulterede tætte forbindelser til fondene nemlig i, at fondene selv tog initiativ til at udbygge samarbejde og kommunikation yderligere, viser undersøgelsen.
Klare kommandolinjer
Selvom samarbejdet mellem kulturinstitutioner og fonde grundlæggende har været tæt og konstruktiv, siden Mette Frederiksen lukkede landet på det berømte pressemøde i marts 2020, så er der altså også plads til forbedring, viser undersøgelsen.
"Da Danske Kulturbestyrelser interviewede 40 kulturledere og bestyrelsesformænd i maj og juni 2020 om deres ledelsesudfordringer under corona, fyldte spørgsmålet om samarbejdet med fonde ganske meget. Det var tydeligt, at en forbedring af samarbejdet med fondene opfattes som en udfordring, der kræver ekstra fokus i denne tid," skriver konsulenterne bag undersøgelsen blandt andet i en artikel.
Søren Mikael Rasmussen uddyber, at coronakrisen har vist, at samarbejdet mellem fonde og kulturinstitutioner med fordel kan gøres både mere struktureret og strategisk.
“Når en krise rammer, så finder mange – både fonde og kulturinstitutioner – nok ud af, at deres kommandolinjer i virkeligheden ofte er ret uformelle. Men med coronakrisen blev det faktisk vældig vigtigt, at alt er meget struktureret. At ting kan afklares hurtigt. At beslutninger kan træffes hurtigt, fond og kulturinstitution mellem. En vigtig udfordring handler for kulturlederne handler derfor om at få det her på plads. Hvis du ikke har styr på din finansiering, blandt andet gennem fondene, så har du virkelig problemer,” siger Søren Mikael Rasmussen.
– Kan du give et eksempel på, hvordan fonde og kulturinstitutioner gøre samarbejdet endnu bedre med konkret handling?
"Et af de første tiltag er faktisk at drøfte strategi sammen. Overskriften er dialog. Det er enormt vigtigt at have dialog og at inddrage hinanden. Hvad er min strategi her i kulturinstitutionen? Hvad er jeres strategi i jeres fond – passer strategierne sammen? Og hvis de ikke passer sammen, hvor kan man så bøje nogle ting, hvis vi altså stadig har en stor interesse for hinanden?” siger Søren Mikael Rasmussen og fortsætter:
“En meget væsentlig ting at drage ud her er, at man bliver nødt til at gå tættere på hinanden strategisk. Det kræver jo af kulturinstitutionerne, at de rent faktisk har en strategi, og at de er klar over, hvad den er. På den anden side kræver det også, at fondene vil dedikere sig lidt længere, fordi der er en strategi, som de arbejder på i fællesskab med kulturinstitutionerne. Så det her med at have en dialog om en fælles strategi og sige, hvor er vores berøringspunkter henne sammen, det giver god mening," siger Søren Mikael Rasmussen.
Læs mere om undersøgelsen Kulturinstitutionernes Største Udfordringer
Den nye undersøgelse hedder Kulturinstitutionernes Største Udfordringer og er finansieret med støtte fra Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Realdania.
Undersøgelsen består af 40 interviews blandt et bredt udvalg af kulturinstitutioners direktører og bestyrelsesformænd i maj måned 2020 samt et survey besvaret af 324 direktører og bestyrelsesformænd i juni og juli 2020.
Undersøgelsen identificerede de 10 vigtigste ledelsesudfordringer i kulturlivet under corona i foråret og sommeren.
Gennem yderligere research og workshops med eksperter fra kulturlivet har undersøgelsen videre udforsket de 10 udfordringer.
“Nogle kulturinstitutioner oplevede, at der var en vis ‘vanetænkning’ hos fondene om, hvordan tingene normalt var og burde være, mens kulturinstitutionerne stod med helt nye typer af udfordringer. Det betød eksempelvis at flere kulturinstitutioner oplevede lang sagsbehandlingstid i en situation, hvor der var brug for hurtig afklaring af eksempelvis økonomiske rammer, og at der i visse dialoger blev lagt mere vægt på at støtte det der var, end det der skulle komme. Og at det derfor var vanskeligt at søge støtte til projekter, der ændrede sig radikalt, og dermed fik en mere innovativ karakter,” skriver konsulenterne bag undersøgelsen, Søren Mikael Rasmussen og Susanne Justesen, om kulturledernes svar.
Resultatet af undersøgelsen formidles i en række pakker af vejledninger og anbefalinger, som udsendes ca. hver 14. dag hen over efteråret og vinteren her: