“Der er en form for momentum lige nu.”
Sådan siger Hanna Surmatz, enabling environment manager i EFC. Udtalelsen gælder EFC’s og DAFNEs fælles bestræbelser på at skabe de bedst mulige rammer for et fælles, europæisk marked for filantropi. En sag de to organisationer gennem længere tid har kæmpet for, og som nyhedsbrevet Danmarks Fonde tidligere har skrevet om.
Udtalelsen fra Hanna Surmatz følger blandt andet i kølvandet på debatmødet ‘Single market for philanthropy ‒ helping unlock the potential for public good across Europe’, der blev afholdt i Europa-parlamentet på fondenes dag den 1. oktober.
Et debatmøde EFC og DAFNE stod bag, og som den tyske parlamentariker Nicola Beer var officiel vært for. Flere EU-parlamentarikere, repræsentanter fra Europa-kommissionen, EØSU og det Europæiske Regionsudvalg var til stede.
“Debatten den 1. oktober skabte et meget positivt skub frem mod, at filantropien kan blive mere anerkendt af EU-lovgiverne som et afgørende element til at støtte civilsamfundet, de europæiske kerneværdier som demokrati, retsstatsprincippet, fundamentale rettigheder og lignende,” siger Hanna Surmatz.
Hun fortæller, at der blandt de fremmødte på debatmødet tegnede sig en alliance på tværs af både politiske skel og EU-agenturer for at arbejde på at give filantropien de bedst mulige rammer for at virke på kryds og tværs af de europæiske grænser.
En fri bevægelse, EFC og DAFNE mener, der i øjeblikket er stærkt svækket af forskellige regler og forordninger på både EU- og nationalt niveau.
“En foruroligende udvikling”
Mens EFC oplever et momentum for “at slippe filantropien fri” særligt i lyset af et nyvalgt EU-parlament og af den generelle interesse for det filantropiske område, fortæller Hanna Surmatz, at der samtidig bliver indført endnu flere restriktive regler og tiltag, der gør det sværere at bedrive filantropi på tværs af EU-landenes grænser – blandt andet for at holde civilsamfundet i en kortere snor.
“En foruroligende udvikling,” kalder Hanna Surmatz det, og derfor mener EFC også, at det er særligt vigtigt at sætte et fælles marked for filantropien på dagsordenen netop nu.
“Så vi vil gerne eksplicit promovere nødvendigheden af og styrkerne ved et fælles marked for filantropi. Og det er helt sikkert et rigtig godt tidspunkt at intensivere samtalen omkring problemerne,” siger Hanne Surmatz.
“For vi er stadig langt fra at have lige vilkår for filantropiske organisationer og fonde sammenlignet med virksomheder, der kan flytte sig frit inden for EU. Sådanne muligheder er der stadig ikke for filantropiske organisationer, donorer og fonde,” slutter hun.