Det er ikke nok at tale om børnene og de unge på Folkemødet 2020. Målgruppen skal selv på banen.
Det mener blandt andre Ole Kirk’s Fond og Lego Fonden, som sammen med Lauritzen Fondens partnerskabsprojekt Legeskibet derfor bakker op om en ny Børne- & Ungescene på Folkemødet 2020. Ambitionen er at give børn og unge en tydeligere stemme i den demokratiske debat.
Det skriver Folkemødet på sin hjemmeside.
På Børne- & Ungescenen bliver omdrejningspunktet i debatterne børns og unges trivsel, udfordringer og vilkår.
Ole Kirk’s Fond er optaget af, at give børn og unge en stemme og få indflydelse på løsninger af deres egne problemstillinger. Derfor bakker fonden op om etablering af en Børne- & Ungescene på Folkemødet.
Karin Hindkjær – direktør, Ole Kirk’s Fond
”Ole Kirk’s Fond er optaget af, at give børn og unge en stemme og få indflydelse på løsninger af deres egne problemstillinger. Derfor bakker fonden op om etablering af en Børne- & Ungescene på Folkemødet. Det vil give børn og unge mulighed for at bidrage i debatten med holdninger og perspektiver på deres egne præmisser,” udtaler Karin Hindkjær, direktør for Ole Kirk’s Fond.
Målsætningen med den nye scene er todelt. Dels skal debatterne give børn og unge en tydeligere stemme i den demokratiske samtale, så de voksnes viden bliver kvalificeret. Dels skal tiltaget også være med til at sikre ‘barnets ret til at blive hørt’, som det hedder i FN’s børnekonvention, der også beskytter børns ret til leg.
”Vi ved, at leg er nødvendig for børns læring og udvikling, hvorfor FN’s børnekonvention betragter leg som en rettighed og et menneskeligt gode på linje med retten til medbestemmelse, deltagelse og ytringsfrihed. Vi glæder os til at overlade scenen til børnene og give dem mulighed for at skabe opmærksomhed om disse rettigheder overfor deres jævnaldrende og os voksne,“ udtaler Lena Venborg, programchef i Lego Fonden.
Foreningen Folkemødet vil i løbet af foråret invitere børn og unge fra hele Bornholm til de forskellige aktiviteter på og omkring Børne- & Ungescenen. Dagene bliver inddelt således, at kl. 9-12 bliver for daginstitutioner, kl. 12-15 bliver for folkeskoler og kl. 15-17 bliver for større skolebørn samt ungdomsklubber. Børne- & Ungescenen kommer til at ligge i Danchells Anlæg, og kommer til at indeholde både en scene, to aktivitetscontainere, spil, legeredskaber og et stort aktivitetsområde i grønne omgivelser.
”Alle skal føle sig velkommen. Det gælder selvfølgelig også vores børn og unge. Vi vil gerne være med til at indbyde børn og unge i den demokratiske samtale, så de så tidligt som muligt får styrket interessen for demokratiet. Og så skal det selvfølgelig også være et sjovt sted at besøge med plads til leg og bevægelse og kreativ udfoldelse for både børn og voksne,” udtaler Ajaja Kofoed-Nørgaard, partneransvarlig i Folkemødet og initiativtager til Børne- & Ungescenen.
På Børne- & Ungescenen vil det være muligt for relevante aktører at få tid på scenen til det event eller den debat, som de ønsker at afholde. De eneste krav er, at alle aktiviteter indeholder reel børne- og ungeinddragelse og omhandler temaer, hvor børn og unge er i fokus.
Folkemødet regner med at offentliggøre programmet for scenen og pladsen omkring scenen primo april.