Fra december i år kan børn og unge i alderen 10 til 20 år søge om op til 50.000 kroner til at tage på en stjernekigge-tur, købe materialer eller udstyr, planlægge et event eller noget helt fjerde under science- og teknologiparaplyen.
Her åbner Villum Fonden i samarbejde med DUF nemlig op for en ny pulje på i alt en million kroner, der har til formål at stimulere børn og unges nysgerrighed på science og teknologiområdet i deres fritid.
Idéen til den nye pulje stammer oprindeligt fra en gruppe folkeskolelærere, der oplevede, at deres elever havde en masse gode og spændende science-idéer, de gerne ville kunne arbejde videre med i deres fritid. Det fortæller Agi Csonka, der er programchef hos Villum Fonden.
“Puljen er til børn unge, der selv arbejder med noget naturfagligt og/eller teknologisk i deres fritid. Måske noget, de har arbejdet med eller er startet på i sfo'en eller skolen, som de gerne vil arbejde videre på derhjemme. Det kan for eksempel være nogen, der gerne vil udvikle en robot sammen, eller en gruppe børn i Jylland, der gerne vil se noget specifikt på Eksperimentarium – eller hvad det nu kan være. Altså noget, de selv synes er sjovt, og som de selv organiserer,” siger Agi Csonka.
Nyt samarbejde med DUF
Mens Villum Fonden stiller midlerne i puljen til rådighed, står DUF for selve administrationen af puljen.
Vi havde ikke selv ressourcerne til at drive puljen, og DUF har administreret andre typer af puljer før og organiserer jo rigtig, rigtig mange organisationer med unge, som er dem, vi gerne vil have fat i.
Agi Csonka – programchef, Villum Fonden
“Vi havde ikke selv ressourcerne til at drive puljen, og DUF har administreret andre typer af puljer før og organiserer jo rigtig, rigtig mange organisationer med unge, som er dem, vi gerne vil have fat i. Så vi syntes, de havde apparatet og målgruppen til at kunne administrere puljen, og derfor tog vi kontakt til dem,” siger Agi Csonka.
I DUF er formanden Chris Preuss begejstret for det nye samarbejde.
“Jeg synes, det er enormt fedt, at vi kan finde hinanden i, at der er fonde, der rigtig gerne vil have nogle midler ud at leve hos de unge, og hvor vi kan gøre brug af det netværk og setup, vi som organisation har til at ramme dem,” siger Chris Preuss, der håber på flere lignende samarbejder.
“For vi ved at en del fonde nogle gange har svært ved at få afløb for deres midler, både fordi, det kan være svært at finde ud af, hvilke kanaler, man skal bruge, men jo også fordi det kan være administrativt relativt tungt. Og der har vi jo rigtig mange gode erfaringer med, hvordan man får komplekse, administrative regler omsat til et sprog, som unge og frivillige føler sig trygge ved at arbejde inden for,” siger Chris Preuss.
Spændte på de første ansøgninger
Agi Csonka og Chris Preuss fortæller, at de er spændte på at se de konkrete ansøgninger, da hverken Villum Fonden eller DUF før har haft en lignende pulje.
Vi har ikke arbejdet med det her snævre område før, så det bliver også spændende for os at se, hvad folk søger – hvad det er, de synes, de har manglet for at komme ud over rampen.
Chris Preuss – formand, Dansk Ungdoms Fællesråd
“Vi har opstillet nogle kriterier sammen med DUF, så det er selvfølgelig ud fra dem, at vi vil vurdere ansøgningerne. Men vi har også lagt nogle evalueringer ind undervejs, hvor vi kan se på, om vi får de ansøgninger, vi forventer, og om vi får uddelt midlerne til det, vi gerne vil. Men vi bliver nødt til at prøve os lidt frem, for vi kan jo ikke vide det, før vi begynder at se ansøgningerne,” siger Agi Csonka, der bliver suppleret af Chris Preuss:
“Vi har ikke arbejdet med det her snævre område før, så det bliver også spændende for os at se, hvad folk søger – hvad det er, de synes, de har manglet for at komme ud over rampen,” siger han.