Der skal plantes mere skov i Danmark de kommende år. Det er konklusionen, efter at Folketinget den 17. december vedtog Miljøministeriets forslag til lov om Den Danske Klimaskovfond med 97 stemmer for og nul imod. Loven træder i kraft fra årsskiftet 2020-2021.
Med vedtagelsen af lovforslaget bemyndiges Miljøministeren til at foretage et indskud i Den Danske Klimaskovfond på 100 millioner kroner. Derudover skal fonden tiltrække privat kapital til at gennemføre sine aktiviteter. Også kommuner og regioner kan yde støtte til fonden.
På baggrund af loven bliver klimaskovfonden oprettet som en uafhængig forvaltningsenhed indenfor den statslige forvaltning, fremgår det af lovteksten.
Fondens primære formål er at fremme og finansiere omkostningseffektiv skovrejsning med etablering af skovbryn og udtagning af lavbundsjorder fra landbrugsdrift for at opnå en reduktion af drivhusgasudledningen og understøtte de vedtagne klimamål.
Fundats omtalte den 2. januar i år planerne om Den Danske Klimaskovfond. Her gav miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet blandt andet udtryk for, at Danmark mangler en sådan fond.
”Vi er rigtig mange, der gerne vil gøre en forskel for klimaet i hverdagen, men der har manglet en dansk legitim og troværdig fond, som kan sikre konkret klimakompensation i Danmark. Derfor afsætter vi nu 100 millioner kroner i 2020 til at starte en national skovfond, som private, virksomheder, kommuner og andre kan støtte for f.eks. at rejse mere skov til gavn for klimaet og en grønnere fremtid,” lød det i januar fra Lea Wermelin.
Forslaget om flere statsligt etablerede fonde med fokus på skovrejsning er tidligere blevet kritiseret af blandt andre Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der på det årlige Naturmøde i Hirtshals i maj 2019 slog til lyd for, at der med Den Danske Naturfond allerede ér etableret en naturfond. Den Danske Naturfond blev stiftet af den danske stat, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond i januar 2015.
Får bestyrelse og rådgivende udvalg
Den Danske Klimaskovfond får en bestyrelse, der skal fastlægge fondens forretningsgang og bestemme, hvilke projekter der skal tildeles penge.
Bestyrelsen udpeges af miljøministeren og kommer til at bestå af en bestyrelsesformand og syv medlemmer.
Derudover nedsættes der et rådgivende udvalg på op til 12 personer, som skal rådgive bestyrelsen. Udvalget skal besættes med repræsentanter fra vidensinstitutioner, civilsamfundsorganisationer, almennyttige fonde, landsdækkende foreninger, og interesse- og erhvervsorganisationer samt forskningsmiljøer og universiteter.