Med en økonomisk håndsrækning af de helt store har Realdania og Knud Højgaards Fond besluttet at redde Den Blå Planet fra at gå konkurs.
Samlet bevilger Realdania og Knud Højgaards Fond op til 61 mio. kr. til drift af akvariet i perioden 2020-2022, hvor konsekvenserne af coronakrisen formentlig vil påføre akvariet markante underskud.
Det er nedlukningerne i både Danmark og udland og særligt fraværet af internationale turister, der har ført til livstruende økonomisk iltmangel for Den Blå Planet.
Her skal tusindvis af dyr nemlig fodres og passes hver dag, uanset om der går gæster gennem dørene eller ej. Normalt udgør turister 60 pct. af gæsterne i akvariet.
Realdania tegner sig med sin del af bevillingen på op til 46 mio. kr. for størstedelen af det ekstraordinære tilskud til Den Blå Planet. Ud af de 46 mio. kr. er i alt 20 mio. øremærket til at nedbringe akvariets bygningslån, mens resten er øremærket direkte drift.
Knud Højgaards Fond har bevilget 15 mio. kr. til drift.
Vi har jo faktisk været i den situation, at vi kun har kunnet se to-tre måneder frem på grund af vores økonomi.
Jon Diderichsen – administrerende direktør, Den Blå Planet
Og bevillingerne fra Realdania og Knud Højgaards Fond falder på et tørt sted, siger administrerende direktør Jon Diderichsen fra Den Blå Planet.
"Vi har jo faktisk været i den situation, at vi kun har kunnet se to-tre måneder frem på grund af vores økonomi. Og det påvirker jo alle, der har haft med akvariet at gøre. Så at Realdania og Knud Højgaards Fond går ind og giver os den her enorme håndsrækning til at få noget ro på, og at de giver en stor del af bevillingen som direkte driftsstøtte, er jo en enorm lettelse. At der er nogen, der står bag os, gerne vil hjælpe og virkelig gør det så massivt har en kæmpe betydning både økonomisk, men også moralsk. Det er der ingen tvivl om. Derfor er vi selvfølgelig supertaknemmelige," siger Jon Diderichsen.
Ingen statsstøtte
Selvom Den Blå Planet siden nedlukningerne i marts har appelleret kraftigt til politikerne om at hjælpe det nationale akvarium igennem krisen, så er det tilsyneladende sket for døve øren.
Akvariet har også gennemført en folkeindsamling, som flere end 11.000 danskere støttede. Alligevel har akvariet ikke kunnet få pengene til at række.
I stedet er det altså nu Realdania og Knud Højgaards Fond, der må til lommerne.
De to parter stod også oprindelig bag finansieringen af Den Blå Planet, som åbnede i 2013.
Ved at blive forbigået af politikerne har Den Blå Planet ikke samme held i det politiske spil som en anden økonomisk hårdt ramt fond, nemlig Fonden Naturkraft i Ringkøbing.
Ligesom Den Blå Planet var Fonden Naturkraft også havnet i en kritisk økonomisk situation som følge af corona og manglen på publikumsindtægter. Men tidligere på måneden fik Fonden Naturkraft kastet en politisk redningskrans ved at blive en del af finanslovsaftalen fra 2021-2024.
Manglen på hjælp fra det politiske niveau kan godt undre Jon Diderichsen. Især elafgiften, som staten opkræver fra Den Blå Planet, håber Jon Diderichsen, at politikerne vil reducere.
“Det er en meget tung økonomisk byrde for os at betale den elafgift. Den svarer til, at for de første 30.000-35.000 gæster, der går ind af døren i starten af et budgetår, der sender jeg alle pengene tilbage til staten. Det virker virkelig mærkeligt. Jeg er helt med på, at Den Blå Planet skal betale for el. Men at vi skal sende så mange millioner tilbage til staten, ikke mindst i en situation, som vi har nu under coronakrisen, dét virker ikke helt rimeligt for mig,” siger Jon Diderichsen.
Ekstraordinær bevilling
For Realdania har der ikke været store betænkeligheder ved at redde Den Blå Planet ved at give mange millioner i driftsstøtte, forklarer filantropidirektør Nina Kovsted Helk.
I første omgang har den filantropiske forening konstateret, at Den Blå Planet lever op til de generelle kriterier, som Realdania anlægger, når foreningen vurderer, om projekter kan støttes som en del af foreningens særlige coronaindsats.
Blandt andet har Den Blå Planet nemlig afsøgt alle muligheder for statslige hjælpepakker, før akvariet henvendte sig til Realdania.
Men alligevel er der med bevillingen på op til 46 mio. kr. tale om en form for støtte, som Realdania ikke er vant til at yde. At støtten nu bliver en realitet skyldes delvist forbindelsen mellem Realdania og Den Blå Planet, der har eksisteret siden Realdania bidrog til opførelsen af akvariet.
Vi takker for et mangeårigt samarbejde, fordi vi nu binder en sløjfe på vores del af historien ved at komme med den her ekstraordinære store hjælp
Nina Kovsted Helk – filantropidirektør, Realdania
“Dengang man stiftede og opførte Den Blå Planet var der nogle økonomisk meget vanskelige forhold, som gjorde, at vi i Realdania helt ekstraordinært blev en del af driftsorganisationen og stillede en lånegaranti, hvilket vi faktisk aldrig gør. Det vil sige, at der har været en meget stor aktiv forpligtelse mellem os og Den Blå Planet,” siger Nina Kovsted Helk og fortsætter:
“Når vi går ind i den her ekstraordinært store støtte, så handler det altså også om den situation, der var dengang vi gav bevillingen til bygningen. Nu har vi kigget på en langsigtet bæredygtig model, hvor kommunen og Knud Højgaards Fond i højere grad stiller sikkerheden i fremtiden, og hvor vi hjælper de næste år, hvor ingen af os forventer, at der kommer det antal udenlandske turister til København, som ellers er nødvendigt for at sikre en bæredygtig drift i Den Blå Planet,” siger Nina Kovsted Helk.
Med bevillingen er det dog slut med forbindelsen mellem Den Blå Planet og Realdania, der nu træder ud af driftsorganisationen for Den Blå Planet.
“Vi takker for et mangeårigt samarbejde, fordi vi nu binder en sløjfe på vores del af historien ved at komme med den her ekstraordinære store hjælp, og er taknemmelige for, at kvalificerede kræfter nu driver Den Blå Planet sikkert videre,” siger Nina Kovsted Helk.
Lang tid til normal drift
Om Den Blå PlanetDen Blå Planet er Danmarks nationale akvarium, og det blev etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København.
Akvariet blev genåbnet i 2013 i Kastrup ud til Øresund.
Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr.
Den Blå Planet er foruden sine publikumsaktiviteter også engageret i videnskab og naturbevarelse.
Selvom Jon Diderichsen er lettet over støtten, så betyder den desværre ikke, at økonomien i Den Blå Planet i de kommende år nu er solid. Akvariet har nemlig fortsat brug for økonomisk hjælp udefra.
“Vi er stadigvæk afhængige af de statslige støttepakker og midler fra andre fonde. Når man som os lever af turister, så skal vi måske hen i 2022-2023, før de er tilbage. Og reelt ved vi det jo ikke. Der er altså tale om en længere udfordring både på grund af corona og de afledte turisteffekter af corona, som er meget dybe. Derfor vil det tage lang tid, før vi vender tilbage til noget, der minder om noget normalt," slutter Jon Diderichsen.