Serie: fondspriserNyhedsbrevet Danmarks Fonde sætter i en artikelserie fokus på fondspriser. Læs artiklerne her:
- En fondspris er ét af mange værktøjer
- Fondspriser – en menneskelig dimension på fondsarbejdet
- Fondspriser giver penge tilbage til kunstnerne
- Lokale priskomitéer sikrer ejerskab til fondspris
- Danske fonde vilde med prisuddelinger
- Ekspert: Fondspriser kræver stort forarbejde
De viser den hjertelige del af fonden. Og den egentlige mening med fondens arbejde.
Sådan lyder det fra Pia Gjellerup, bestyrelsesformand for Vanførefonden, når hun skal forklare, hvad fonden bruger deres to priser – Forskerprisen og Opmuntringsprisen – til.
”Selve meningen med Vanførefonden får en menneskelig dimension med priserne. Fonde kan forekomme meget fokuserede på den økonomiske formidling, og i disse år med renteudviklingen – på overhovedet at have økonomi til at uddele. Men priserne og prismodtagerne giver en adgang til at vise den egentlige mening med fondsarbejdet,” siger Pia Gjellerup.
”Vi kan hurtigt blive et administrationskontor, der uddeler penge, og hvor man som fond kan risikere at have et lidt distant forhold til de mennesker, vi er sat i verden for at støtte.”
”Men med vores priser får vi bragt virkeligheden for handicappede i centrum og får vist, at der er mennesker bag alt arbejdet med ansøgningerne. Fordi prismodtagerne kommer fra handicapverdenen og fra arbejdet helt tæt på handicappede,” fortsætter hun.
Fondspriser skal gerne styrke handicapområdet
De to fondspriser er blevet uddelt siden 1994. Forskerprisen på 100.000 kroner uddeles årligt til en forsker, som gennem sin forskning bidrager til at begrænse forekomsten af fysiske handicap. Opmuntringsprisen på 25.000 kroner uddeles årligt til en person, som har gjort en uegennyttig og bemærkelsesværdig indsat for at lette dagligdagen for fysisk handicappede.
”Forskerprisen viser den faglige spids inden for forskere engageret i handicapområdet, og med prisen har vi et ønske om at anerkende såvel den konkrete forsker som hele forskningsområdet. Vi håber også, at prisen kan give inspiration til andre og bære prestige ind til området,” forklarer Pia Gjellerup.
Hvem fik priserneVed den seneste uddeling i maj 2019 blev Vanførefondens Forskerpris på 100.000 kroner givet til Lotte N. S. Andreasen Struijk, lektor og forsker på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet for hendes holistiske og inddragende udvikling af nye teknologiske hjælpemidler til handicappede.
Vanførefondens Opmuntringspris på 25.000 kroner blev givet til Monica Lylloff for hendes kamp for handicappedes rettigheder i skrift, tale og handling. Monica Lylloff er mor til tre børn med særlige behov, har skrevet bogen ’Seje mor’ og står bag Facebook-gruppen ’Bak op om de pårørende til handicap og psykisk sårbarhed’.
”Opmuntringsprisen går fint hånd i hånd med forskerprisen. Med den giver vi en opmuntring – typisk til frivillige, der får hverdagen til at fungere for fysisk handicappede eller er engageret i at skabe et rigt, værdigt og ligeværdigt liv for fysisk handicappede.”
”De frivillige gør en kolossal forskel, og med Opmuntringsprisen vil vi gerne hive det uegennyttige arbejde frem. Sætte spot på det, fejre det, så det ikke bare er en grå masse, man tager for givet.”
”Så med priserne vil vi gerne anerkende, og forhåbentlig er priserne også med til at styrke både forskning og frivillige engageret i handicapområdet,” siger Pia Gjellerup.
Uddeles på fondens årsmøde
De to priser uddeles på Vanførefondens årsmøde i maj måned som den uformelle anden del af årsmødet. Modtageren af Forskerprisen holder et lille oplæg om sin forskning, mens modtageren af Opmuntringsprisen selv beslutter, om vedkommende vil holde et lille oplæg.
Årsmødet holdes altid i Nationalmuseets Festsal.
Om VanførefondenVanførefonden blev stiftet i 1955 af blandt andre den tidligere socialdemokratiske statsminister Viggo Kampmann. På en tur til Færøerne i 1949 faldt han og knuste hælen på sin højre fod – noget der efterfølgende gjorde ham 15 procent invalid. Hans egne oplevelser gjorde ham optaget af fysisk handicappedes vilkår i samfundet, så da han i 1953 blev spurgt, om han ville være med til at stifte Landsforeningen af Vanføres Boligselskab, sagde han ja. Dengang fandtes der ikke mange boliger egnet til bevægelseshandicappede.
Boligselskabet manglede dog kapital til at føre deres projekter ud i livet. For at skaffe penge til formålet blev Vanførefonden oprettet den 24. maj 1955.Fondens formål har helt fra begyndelsen været at støtte fysisk handicappede, i det omfang sådan støtte ikke ydes af det offentlige.
Fondsformuen er i dag omkring 120 millioner kroner.
Fonden uddeler årligt 4-5 millioner kroner. Beløbet er for nedadgående på grund af renteudviklingen.
Fondens daglige administration varetages af et sekretariat med en deltidsansat. Derudover har fonden en bestyrelse på indtil 12 medlemmer og et repræsentantskab på indtil 100 medlemmer.
Bestyrelsen i Vanførefonden:
- Formand Pia Gjellerup, centerleder af Center for Offentlig Innovation og tidligere socialdemokratisk minister
- Næstformand Susanne Olsen, landsformand i Dansk Handicap Forbund
- Kasserer Mogens Gyde, journalist
- Anders Andersen, jurist
- Christian Bojsen-Møller, advokat
- Erna Christensen, hovedkasserer i Dansk Handicap Forbund
- Ole Simonsen, forskningsansvarlig overlæge
- Viggo Rasmussen, udviklingskonsulent emeritus
- Astrid Ravnsbæk, tidligere direktør
- Tue Byskov Bøtkjær, direktør.
”Det er en lidt speciel prisuddeling. Det sker på gulvet. Ikke på et podie. Vi rejser os heller ikke så meget op, da flere af deltagerne sidder i kørestol og ikke kan rejse sig op. Det giver Nationalmuseet lidt udfordringer, så hvert år får vi syn for sagn i forhold til, hvordan det er at være bevægelseshandicappet,” fortæller Pia Gjellerup.
Priskomite med tre fra bestyrelsen
Til Forskerprisen beder Vanførefonden hvert år landets universiteter og forskningsinstitutioner om indstillinger. Til Opmuntringsprisen modtager fonden forslag fra alle mulige organisationer og folk, der kender handicapverdenen. Modtageren af Opmuntringsprisen vælger bestyrelsen i fællesskab. Til Forskerprisen har fonden nedsat en priskomite, bestående af Pia Gjellerup, fondens næstformand Susanne Olsen, som tillige er landsformand i Dansk Handicap Forbund, og bestyrelsesmedlem Ole Simonsen, som er forskningsansvarlig overlæge på Ortopædkirurgisk på Aalborg Universitetshospital.
”Han har den lægefaglige kunnen, og han laver en lægelig vurdering af indstillingerne, tygger dem alle igennem og indstiller så til os i priskomiteen, hvem der skal modtage prisen. Efter en drøftelse indstiller vi videre til bestyrelsen. På selve årsmødet venter vi alle spændt på Ole Simonsens endelige motivering forud for overrækkelsen,” fortæller Pia Gjellerup.
Giver opmærksomhed
Som bestyrelsesformand for Vanførefonden er hun glad for de to fondspriser. For de giver opmærksomhed til både handicapområdet og fonden, og så er priserne med til at skabe en stærkere relation fra fonden til handicapverdenen.
”Fonde er meget forskellige, men man skal selvfølgelig overveje, hvad det egentlig er, man vil med prisen. For vores vedkommende vil vi gerne have den menneskelige dimension på fonden,” slutter Pia Gjellerup.