Carlsbergfondet vil nu give universiteterne mulighed for at søge om en tillægsbevilling til at dække merudgifterne, når en af de forskere fonden støtter går på barsel. Det sker for at udligne kønsbalancen i den akademiske verden, hvor markant færre kvinder end mænd når til lektor- og professorniveauerne. Ifølge Carlsbergfondet betyder kønsskævheden nemlig, at den danske forskningsverden går glip af muligheden for at realisere sit fulde videnskabelige potentiale.
Det nye initiativ kommer i kølvandet på, at flere andre fonde har grebet til forskellige værktøjer for at sikre en større diversitet blandt forskerne. Carlsbergfondets bestyrelse har valgt at fokusere på barsel, fordi fonden oplever, at den potentielle merudgift for universiteterne, der er forbundet med barsel, specielt stiller de kvindelige forskere dårligere end mændene.
”I Carlsbergfondet har vi nu skærpet vores fokus på diversiteten i dansk forskning med det formål at skabe endnu mere excellent forskning. I arbejdet hermed blev vi opmærksomme på denne økonomiske udfordring, som vi nu fjerner. Vi er helt klar over, at det blot er et lille tiltag. Men det er et vigtigt tiltag, og jeg håber, at det vil inspirere alle, der har med dansk forskning at gøre til at se på, hvordan de bedst hver især kan bidrage, således vi sammen kan sikre, at flere kvinder får en forskerkarriere,” udtaler formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbache i en pressemeddelelse.
Refusionsordningen skal udligne forskellen mellem lønnen til bevillingshaveren på barsel og den refusion, der modtages fra det offentlige – og ordningen gælder for såvel mænd som kvinder.
Kort før sommerferien annoncerede Villum Fonden ligeledes et nyt program, der øremærker forskningsmidler specielt til kvindelige forskere på naturfag. Flere andre fonde har også fokus på den skæve kønsbalance på forskergangene.