Endnu en sparekassefond ser ud til at blive sat i verden, hvis repræsentantskabet i Dronninglund Sparekasse som forventet godkender fusionsplanen med Sparekassen Vendsyssel.
På grund af den stigende finansielle regulering, øgede krav til specialister og højere administrative omkostninger, har den lille Dronninglund Sparekasse valgt at fusionere med Sparekassen Vendsyssel.
Fusionen er samtidig godt nyt for forenings- og kulturlivet i Dronninglund Sparekasses forretningsområde.
For i løbet af sparekassens 146 år lange liv er hvert års overskud opsamlet som reserver i den selvejende institutions pengetank. Det er blevet til mere end 120 mio. kr., som i princippet ejer sig selv, og derfor skal lægges i en almen fond til gavn og glæde for det lokalområde, hvor pengene er optjent gennem tiderne.
”Det er rigtig mange penge, vi får mulighed for at uddele i et lavindkomstområde som det østlige Nordjylland jo er,” siger direktør i Sparekassen Dronninglund, Villy Sørensen om den nye fond, som får navnet Sparekassen Vendsyssel Fond, Dronninglund.
Vi lægger op til en lidt anderledes konstruktion, hvor planen er, at der skal gnaves 20 mio. kr. af kapitalen de første fem år.
Villy Sørensen – direktør, Sparekassen Dronninglund
Repræsentantskabet i Dronninglund Sparekasse er indkaldt til møde den 5. september og den planlagte fusion har været omtalt i de lokale medier.
”Man kan vel tale om, at vi med fusionen rykker et niveau op, og at Sparekassen Vendsyssel herefter, målt på garanter, bliver landets absolut største sparekasse. Det er vi da lidt stolte over at være en del af. I forhold til det at kunne sove trygt om natten, har det været vigtigt for os i bestyrelsen, at der etableres en fond med ikke mindre end 120 mio. kr. til glæde for lokalområdet,” udtalte bestyrelsesformand i Dronninglund Sparekasse, Inge Møller Ernst i forbindelse med offentliggørelsen.
En game changer for foreningslivet
Nyheden om den kommende fond har allerede skabt positive forventninger i lokalområdet, fortæller sparekassens direktør.
”Vi kan mærke, at der er stor interesse for fonden, og der er allerede livlig snak ude i foreningslivet, om hvad man kan gøre for at komme i betragtning. Det bliver en game changer for det lokale foreningsliv,” siger Villy Sørensen.
Han fortæller til Nyhedsbrevet Danmarks Fonde, at ledelsen i forbindelse med konciperingen af fondens vedtægter har skelet lidt til de fonde, der har problemer med at få nok afkast af formuen til at foretage uddelinger.
”Vi lægger op til en lidt anderledes konstruktion, hvor planen er, at der skal gnaves 20 mio. kr. af kapitalen de første fem år og derefter at fryse formuen på 100 mio. kr. – det synes vi, er et dejligt rundt tal. Derefter er det så alene afkastet, der uddeles,” siger Villy Sørensen.
Læs også
- Pandora-stifter etablerer velgørende fond
- Winnie Liljeborg polstrer Liljeborgfonden med 350 mio. kr.
- EDC-ejendomsmæglers fond uddeler socialt og lokalt
- Ny fond vil hjælpe fattige ude i verden
- Jascha Fonden efterlyser samarbejde på tværs af mindre fonde
- Ny sparekassefond til Sjælland
Pengene skal placeres som garantkapital i det fortsættende pengeinstitut, Sparekassen Vendsyssel. Og med et forventet afkast på 3,25 pct. plus en årlig nedsparing på 4 mio. kr. forventer han, at fonden vil kunne uddele 7 mio. kr. om året de første fem år.
Det er advokathuset Gorrissen Federspiel, der står for udarbejdelsen af fondens vedtægter. Den planlagte fondsmodel er dog endnu ikke godkendt af Civilstyrelsen, og udover de to sparekassers repræsentantskaber skal også Finanstilsynet og konkurrencemyndighederne give grønt lys til fusionen, inden den nye fond kan begynde at øse uddelinger udover Dronninglund og omegn.