”Far, hvad skal alle de mennesker?” En lille dreng iklædt fodboldstøvler, shorts og T-shirt glemmer helt at fryse, mens han på vej fra dagens fodboldtræning kigger på den tilsyneladende endeløse kortege af biler, som er på vej ind på parkeringspladsen tæt ved Royal Stage – Hillerøds nyåbnede sports-, messe- og konferencecenter.
”Der er vel koncert,” mumler faren og kigger op på de store plakater, der lokker med alt fra teaterforestillingen ”Gummi T” over en visuel rejse ind i Michael Jacksons musikalske univers til koncerter med Rasmus Seebach, Burhan G og Rasmus Bjerg.
Faren har ikke ret. Denne torsdag aften i januar er det ikke musik, de 900 gæster er kommet for at opleve. I stedet huser Royal Stage et af de syv valgmøder, som Tryghedsgruppen arrangerer rundt omkring i Region Hovedstaden forud for det valg til repræsentantskabet, som blev skudt i gang i går, mandag.
I foyeren og ved indgangen til salen står en række af de 70 kandidater. Det rekordstore antal kandidater kæmper om hovedstadsområdets 21 pladser i det 70 personer store repræsentantskab og derigennem muligheden for blandt andet at bestemme, hvad Trygfondens midler skal bruges til i de kommende fem år.
Og det er store penge, der jongleres med. Fra 70 millioner kroner i 2005 er uddelingerne vokset år for år, og i år skal fonden på landsplan uddele 650 millioner kroner.
Kandidaterne forsøger at gøre deres hoser grønne hos den cirka halve million kunder i forsikringsselskaberne Tryg og Alka i hovedstadsregionen, som alle automatisk er medlemmer af Tryghedsgruppen og dermed er stemmeberettigede ved valget til repræsentantskabet.
Behøver ikke være advokat eller professor
En af kandidaterne er Lykke Heimbürger, som uddeler en flyer, der blandt andet fortæller, at hun er 32 år, bor i København NV og vil kæmpe for ”et trygt og sundt Danmark.”
”Jeg stiller op, fordi det er vigtigt, at der også kommer nogle unge ind i repræsentantskabet – og jeg vil gerne vise, at man ikke behøver være kendt, advokat eller professor for at blive valgt,” fortæller Lykke Heimbürger, der er sekretær i Danmarks Lærerforening.
”Jeg er selv et barn af Foreningsdanmark, og det har været medvirkende til, at jeg selv har holdt mig på dydens smalle sti. Men jeg kan se, blandt andet i Nordvest-kvarteret, at mange unge har det svært. Jeg vil gerne kæmpe for at de får hjælp,” siger hun til Fundats.
Jeg stiller op, fordi det er vigtigt, at der også kommer nogle unge ind i repræsentantskabet – og jeg vil gerne vise, at man ikke behøver være kendt, advokat eller professor for at blive valgt.
Lykke Heimbürger – kandidat til Tryghedsgruppens repræsentantskab
Stadig flere mennesker kommer ind i forhallen og napper en vegetarsandwich eller én med serranoskinke, tunrillette eller kylling/bacon, som bliver skyllet ned med en sodavand, alternativt en økologisk Royal pilsner. Madro får de dog ikke. Flere af kandidaterne defilerer rundt omkring de runde borde og deler brochurer og flyers ud, mens de meget gerne vil fortælle, hvem de er, og hvorfor de fortjener en stemme.
En af dem er Morten Blach Madsen fra Snekkersten, som iført en blå T-shirt påtrykt eget foto og navn fortæller, at det er første gang, han prøver at få plads i repræsentantskabet.
”Jeg tager rundt på alle de syv valgmøder i regionen for at fortælle om mig selv,” siger han. ”Min nabo blev reddet af en hjertestarter, og det er en af grundene til, at livredning er et af mine fokusområder. Et andet er ensomhed især blandt de ældre. Jeg blev meget rørt, da jeg så serien ‘Rollinger på plejehjem’ på DR,” fortæller 56-årige Morten Blach Madsen, der arbejder i den finansielle sektor og i fritiden bruger mange timer som overdommer i Helsingør Svømmeklub.
Gitte Just er 57 år, stifter og partner og bosat i Vejby. Også hun har stor fokus på ensomhed – især blandt unge.
”Jeg vil gerne være med til at bestemme, hvordan Trygfondens midler skal fordeles, så vi blandt andet kan få hjulpet de 120.000 unge mennesker, som føler sig ensomme, og de mange unge med præstationsangst,” siger Gitte Just.
Hun mener, de store fonde har et særligt stort samfundsansvar, og det vil hun gerne være med til at forvalte. Men, erkender hun, oddsene for at blive valgt som én blandt 70 kandidater til 21 pladser er ikke så gode, når man ikke er kendt af så mange i forvejen, og når man ikke har en fagforening i ryggen, som kan understøtte éns kampagne.
Håber på stemmeprocent på 15
Efterhånden, som sandwichene er gledet ned og valgbrochurerne læst – eller i hvert fald modtaget – finder de cirka 900 fremmødte ind i den store sal og sætter sig på tilskuerpladserne foran den store scene. Inden underholdningen starter, møder Fundats Rie Odsbjerg Werner, der siden maj 2019 har været administrerende direktør i Tryghedsgruppen. For den nye direktør handler denne torsdag aften i Hillerød og de seks andre arrangementer i hovedstadsområdet i høj grad om at få så mange som muligt til at stemme.
”Det er anden gang, vi prøver med denne typer arrangementer forud for valget til repræsentantskabet. Vi synes, det er naturligt, at medlemmerne får mulighed for at vide så meget som muligt om, hvad det er, de er en del af, og hvad det er, de har indflydelse på. Derfor er det vigtigt, at de kan møde kandidaterne – og en aften som i aften handler meget om at få medlemmerne til at tage stilling og afgive en stemme,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Vi synes, det er naturligt, at medlemmerne får mulighed for at vide så meget som muligt om, hvad det er, de er en del af, og hvad det er, de har indflydelse på. Derfor er det vigtigt, at de kan møde kandidaterne – og en aften som i aften handler meget om at få medlemmerne til at tage stilling og afgive en stemme.
Rie Odsbjerg Werner – administrerende direktør, Tryghedsgruppen
Hendes håb er, at stemmeprocenten i hovedstaden kommer op omkring – og gerne over – 15 procent. Ved valget for fem år siden stemte kun 11 procent af de stemmeberettigede i hovedstadsområdet, mens der ved det seneste valg i Nordjylland for et år siden var en stemmeprocent på 14,8.
Mindre kriminalitet og mindre ulighed
Mange denne aften i Hillerød er tydeligvis i tvivl om, hvem de vil stemme på. Da aftenens konferencier, tv-værten Nynne Bjerre Christensen, har budt velkommen, beder hun om ved håndsoprækning at få afklaret, hvor mange der ved, hvem de vil stemme på. Det véd kun få, ser det ud til.
Lidt mere sikre er de fremmødte, da Nynne Bjerre Christensen spørger, om de mener, det er sundt at drikke et glas rødvin om dagen. Det er de fleste ret overbeviste om.
Netop sundhed er aftenens overordnede tema parallelt med information om valget. Ved tilmeldingen til arrangementet har en times underholdning med sundhedsprofessor Bente Klarlund og komikeren Lars Hjortshøj været en del af lokkemaden – men inden det noget umage par indtager scenen, fortæller Rie Odsbjerg Werner mere om valghandlingen, og i tre film vist på storskærme får de 70 kandidater hver 15-30 sekunder til at sælge sig selv.
”Jeg vil mindske kriminalitet,” siger en. ”Jeg vil sikre, at forsikringsselskabet Tryg bliver på danske hænder,” siger en anden. Andre plæderer for, at der skal fokuseres på at mindske uligheden, på unges mentale sundhed, på trafiksikkerheden, på fritidstilbud til børn og på danskernes lyst til at være aktive i naturen.
Tilsyneladende gør filmene mange klogere på, hvem de inden den 7. februar vil stemme på via den stemmeseddel, som de har modtaget i E-boks eller i den fysiske postkasse. I hvert fald viser håndsoprækningen efter kandidatpræsentationerne, at en del flere nu har besluttet sig.
Rie Odsbjerg Werner understreger i en af sine taler over for de fremmødte, at de alle er i samme båd.
”I er ikke bare kunder i et forsikringsselskab – I er en del af et stærkt fællesskab i en af Danmarks største medlemsdemokratiske organisationer,” fastslår Rie Odsbjerg Werner.
Livets gang syd for bæltestedet
Denne aften inkluderer fællesskabet også kombinationen af fakta om sund livsstil, leveret af sundhedsprofessor Bente Klarlund, som blandt andet leder Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, og inspiration til usund livsstil, leveret af komiker Lars Hjortshøj, der gør et stort nummer ud af at være over 50, overvægtig og bange for at gå til læge.
”Jeg går ikke til lægen, fordi jeg er mand – ligesom jeg heller ikke går til yoga. Jeg har engang selv bygget en carport på en weekend, og så kan jeg vel også selv kurere prostatakræft,” lyder det blandt andet fra Lars Hjortshøj, hvis jokes i høj grad omhandler livets gang syd for bæltestedet. Det sker for eksempel, når han taler om sexlyst, penisstørrelse og midaldrende mænds testikler – og om sin fascination af kronprinsesse Mary med ordene, at ”hvis jeg havde en lige så lækker kone som kronprinsen, havde jeg ikke stået i Hillerød torsdag aften.”
Bente Klarlund har medbragt en masse slides, der blandt andet viser, at befolkningen i Region Hovedstaden spiser sundere og ryger mindre end resten af Danmark – til gengæld er stress mere udbredt, og der drikkes mere alkohol i hovedstadsområdet. For at det ikke skal blive for sagligt og kedeligt, konstaterer sundhedsprofessoren i den forbindelse, at ”definitionen på en alkoholiker er, når patienten drikker mere end lægen.”
”Jeg véd,” replicerer Lars Hjortshøj, ”at jeg har fået for meget at drikke, når Rasmus Seebachs tekster begynder at give mening!”
Læs mere om demokrati
i filantropiske foreninger
- Analyse: Filantropisk magt kan puste liv i finansdemokratier
- Digitale valg eller valgmøder: ”De unge gider ikke møde op for en god middag”
- Jesper Nygård, Realdania: ”Vi er ikke til for medlemmerne. Vi er til for almenvellet”
- Godsejere og landmænd i Realdania bakker op om ny storbevilling til det grønne bynetværk C40
- Valgaften i Realdania: ”Det er jo sindssygt mange penge”
Således opmuntret bliver de 900 fremmødte på vej ud af Royal Stage igen sendt forbi det område, hvor kandidaterne står klar med valgtaler og nye oplag af brochurer og flyers. Sandwich og øl er væk fra langbordene. Til gengæld er der nu kaffe og, ikke mindst, drømmekage og chokoladekage i så store stykker og mængder, at der ikke hersker tvivl om, at køkkenpersonalet har lyttet mere til Lars Hjortshøj end til Bente Klarlund.
Hvem der fået flest stemmer og besætter de 21 pladser i repræsentantskabet i Region Hovedstaden, offentliggøres tirsdag den 11. februar.