En nystiftet fond bliver modtager af BRFfondens kommende uddelinger. Den nye fonds navn bliver ‘Fonden for Håndværkskollegier’, og den skal eje og drive de kollegier, som BRFfondens bestyrelse forventer at bygge indenfor en årrække.
BRFfonden er klar til at udbyde en arkitektkonkurrence på ca. 80 studenterboliger, så snart fonden har forhandlet købet af en byggegrund på plads.
”Med kollegierne vil vi være med til at sikre en håndværksmæssig kompetence i samfundet. Derudover er det vores beskedne ambition, at de mennesker, der arbejder med byggeri kan få et løft under deres uddannelse i kraft af at de kollegier, vi bygger, ikke alene er et sted, hvor de kan sove og spise, men også er et sted hvor de kan modtage uddannelse," siger direktør i BRFfonden, Kristian May.
Han fortæller, at de nye byggerier skal indeholde værksteder, hvor de studerende kan arbejde med projekter indenfor deres håndværksfag. Formand for BRFfondens bestyrelse understreger, at de nye kollegier på flere områder kommer til at sætte helt nye standarder for kollegie-traditionen i Danmark:
”Det er vigtigt, at det ikke er kollegier som kun tjener til opbevaring om natten. Vi tænker kollegier i en bredere sammenhæng, som også indebærer unge menneskers dannelse. Der skal bo en forstander på kollegiet, som skal være deres forbillede. Som gelejder dem gennem deres unge år, og som inspirerer dem til andet end lige præcis deres håndværk. Forstanderen skal medvirke til at skabe sociale sammenhænge. Derfor skal der heller ikke være mere end ca. 80 beboere, fordi det så stadig kan føles som et hjem og ikke som en institution,” siger Lars Munch.
Den nye kollegiefond kapitaliseres passende af fonden, så vi både kan bygge kollegier af meget høj kvalitet, og så vi kan drive dem i en periode. Det betyder, at vi forventer ret store uddelinger i de kommende år.
Lars Munch – Bestyrelsesformand, BRFfonden
BRFfonden har en likvid formue på cirka 2 milliarder kroner og havde for 2018 hensat 100.000 mio. kr. på uddelingsrammen.
”Den nye kollegiefond kapitaliseres passende af fonden, så vi både kan bygge kollegier af meget høj kvalitet, og så vi kan drive dem i en periode. Det betyder, at vi forventer ret store uddelinger i de kommende år," siger Lars Munch.
Kærkomment projekt i Horsens
Fonden har som led i sin strategiproces undersøgt, hvor det er hensigtsmæssigt at placere håndsværkskollegier for derved at tiltrække unge, som ellers ville have svært ved at få den slags uddannelser på grund af problemer med boligmangel.
Det er planen, at første kollegium skal bygges på en grund ejet af DSB i Horsens Kommune. Kommunen har derfor ikke været direkte involveret i projektet. Men da kollegiet får konsekvenser for blandt andet trafikken i området, har der dog været løse drøftelser mellem fondsledelsen og kommunen.
For Horsens Kommune er det et kærkomment projekt, som passer godt med kommunens udviklingsplaner på uddannelsesområdet, fortæller By- og Havneudviklingschef, Jesper Gemmer.
”Vi forsøger at styrke vores image som uddannelsesby, så som kommune synes vi selvfølgelig, at det er en rigtig god idé at bygge kollegier. Vi arbejder på at samle nogle af vores uddannelsesinstitutioner i byen og planlægger at lave en ny stor campus. Så vi vil gerne have kollegier og ungdomsboliger ned i det område, hvor vi planlægger at lave en undervisningsmaskine på mellem 70.000 og 80.000 kvadratmeter,” siger han.
I den nye campus på kommunens grund skal være plads til op mod 8.000 studerende, fortæller Jesper Gemmer.
”BRFfonden har planer om at lægge sig i slipstrømmen af det projekt med deres idéer. Og det synes byen er en rigtig god ting,” siger Jesper Gemmer.