Tilsagn om 5,5 millioner kroner fra Augustinus Fonden, fire millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og 700.000 kroner fra Enid Ingemanns Fond danner tilsammen det primære økonomiske fundament under en række nye initiativer de næste tre år på Karen Blixen Museet i Rungsted Kyst. Initiativerne beløber sig til sammenlagt 11 millioner kroner.
Karen Blixen Museet på Rungstedlund, der selv er en erhvervsdrivende fond, oplevede i 2019 en besøgsfremgang på 14 procent. Knap 100.000 gæster besøger hvert år museet, som blandt andet rummer den verdensberømte danske forfatters stuer og arbejdsværelse samt en omkringliggende park og et fuglereservat.
Den opadgående besøgskurve er en af grundene til, at der nu skrues yderligere op for ambitionsniveauet. Det afspejles i en treårig strategi og en vision om, at museet vil være ”det åbne mødested nord for København, hvor kultur, litteratur og natur smelter sammen,” skriver Frederiksborg Amts Avis.
Konkret skal de 11 millioner kroner blandt andet bruges til en ombygning af caféen i museet, en udvidelse af åbningstiden med aftenåbent på hverdage samt et ambitiøst levende, litterært program med samtaler, debatter og aktiviteter.
Afventer svar fra fonde
Endnu er hele finansieringen dog ikke i hus, oplyser museets direktør Elisabeth Nøjgaard i en e-mail til Fundats.
”Vi afventer sidste del af ansøgt finansiering, før vi sætter de nye projekter i gang. Vi har endnu ansøgninger til behandling hos nogle fonde,” skriver Elisabeth Nøjgaard.
Det er dog ikke kun de sidste manglende brikker i finansieringen, som er årsag til, at der ikke endnu er trykket på startknappen. Siden fredag den 13. marts har museet holdt dørene lukket på grund af corona-krisen – foreløbig frem til og med søndag den 29. marts. Og Elisabeth Nøjgaard lægger ikke skjul på, at det allerede nu ligger fast, at corona-forholdsreglerne og den deraf følgende lammelse af store dele af samfundet kommer til at forsinke igangsættelsen af planerne.
”Den seneste uges begivenheder og skærpede situation betyder, at vi skubber projektet noget foran os, særligt for så vidt angår planlagt tidspunkt for udvidet åbningstid og lancering af aktivitetsprogram. Der er tale om et projekt, der skal forløbe over tre år, så vi vil drøfte implementeringsplanen med fondene, når vi har større overblik over, hvornår Karen Blixen Museet igen kan åbne for besøgende. Men der er også elementer i projektet, som vi går i gang med: Det gælder de opgaver og den planlægning, der kan løses på distancen,” skriver Elisabeth Nøjgaard.
En del af den fælles kulturarv
Når Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har valgt at skyde tilsammen 9,5 millioner kroner ind i museets planer for de kommende tre år, er der flere årsager. Christine Wiberg-Lyng, der er direktør for Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, betoner, at museet repræsenterer et litterært tankegods og et kunstnerisk udsyn, som går i dialog med nutiden.
”Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med glæde støttet museets ønske om revitalisering til gavn for et bredere publikum,” siger Christine Wiberg-Lyng til Frederiksborg Amts Avis.
Direktør for Augustinus Fonden Frank Rechendorff Møller begrunder blandt andet fondens donation til Karen Blixen Museet med, at museet er en del af den fælles kulturarv.
”Museernes formidling af vores fælles kulturarv er et højt prioriteret område for Augustinus Fonden. Bevillingen til Karen Blixen Museet styrker en vigtig implementering af ledelsens nye vision for stedet, der bygger på en klar ambition om at gøre det autentiske kunstnerhjem relevant for et bredt og diverst publikum med udgangspunkt i litteraturens fortællekraft,” siger Frank Rechendorff Møller.