Flere af Danmarks største fonde vil i de kommende år allokere yderligere kapital til såkaldte impact-investeringer, hvor socialt eller miljømæssigt afkast vægtes på lige fod med det risikojusterede finansielle afkast.
Sådan lyder meldingen fra blandt andet Carlsbergfondet, Industriens Fond, Realdania, Villum Fonden og Velux Fonden, der alle er på jagt efter flere impact-projekter, som kan honorere investeringslysten til at bidrage til samfundsansvarlige udfordringer samtidig med, at der skabes afkast.
”Næste skridt for os vil naturligt være, at vi også undersøger mulighederne for at investere en del af vores aktiver i selskaber, der gør noget godt på SDG-agendaen (verdensmålene, red.),” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
Men Hofman-Bang erkender, at det kan blive en udfordring at finde projekter, der lever op til fondens kriterier.
”Vi undersøger, om vi kan finde investeringsforeninger eller børsnoterede aktier samt PE-fonde (egenkapital, red.), hvor forretningsmodellerne er tilpasset mulighederne i SDG, og hvor vi samtidig har en tro på, at afkast, governance etc. lever op til vores krav. Den foreløbige konklusion er, at de er svære at finde, men vi vil fortsat arbejde ned af de spor,” siger Thomas Hofman-Bang.
Samme melding kommer fra Lego Fonden, som direkte adspurgt om det er svært at finde impact-investeringsprojekter, oplyser, at ”Ja, men det er også et relativt nyt område for Lego Fonden.”
Tidligere CEO for Skandia Asset Management og nu impact-investor, Morten Halberg, ser også en udfordring for fondene, når det gælder mulighederne for at finde attraktive impact-investeringsmuligheder for de større investorer.
"I det nuværende finansielle kredsløb kan det være svært at få øje på investeringsmuligheder, der er attraktive for investorer, som også ønsker impact. De konkrete løsninger på verdens store udfordringer findes i mange tilfælde, men investeringerne er ofte for små til de institutionelle og professionelle investorer, som f.eks. pensionskasser og fonde,” vurderer Morten Halborg.
Morten Halborg mener derfor, at der er behov for helt nye finansielle produkter, der målretter sig mod investorer med impact-målsætninger.
Der er behov for, at de mange innovative løsninger samles i aggregerede investeringsfonde
Morten Halborg – impact-investor
”Der er behov for, at de mange innovative løsninger samles i aggregerede investeringsfonde, således at formatet i højere grad end i dag passer de investorer, som rent faktisk er interesserede i at allokere kapital i en mere impactful retning,” siger Morten Halborg.
Fra Villum og Velux Fondene og Carlsbergfondet er man dog mere optimistiske. Her lyder det, at der trods alt er forskel på pensionskassernes og fondenes investeringsstrategier. Forskellen er ofte, at fondene ikke har samme behov for volumen i impact-investeringerne som for eksempel pensionskasserne har.
”Det er vores erfaring, at der er mange interessante grønne infrastruktur-investeringsmuligheder, men færre grønne kapitalfonde. Vi er positivt overrasket over mulighederne indenfor grøn teknologiudvikling. Jeg har ofte hørt fra pensionskasser, at de ikke kan finde investeringsmuligheder, men det tror jeg hænger sammen med deres investeringsbeløb, som ofte er store, og deres risikovillighed, som ofte er lav,” siger Head of Impact Investments, Anders Lyngaa Kristoffersen fra Villum Fonden.
Formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher vurderer, at der løbende udvikles flere muligheder for impact-investeringer og oplever ikke, at det svært at finde investeringsmuligheder med impact.
”Nej, det oplever vi ikke,” siger Flemming Besenbacher.
Flere og flere virksomheder er opmærksomme på, at morgendagens vindere vil være at finde blandt de virksomheder, som hurtigt tager bæredygtighed til sig
Flemming Besenbacher – bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
”Flere og flere virksomheder er opmærksomme på, at morgendagens vindere vil være at finde blandt de virksomheder, som hurtigt tager bæredygtighed til sig, hvilket igen betyder, at investeringsuniverset vokser næsten dag for dag. Vi oplever, at vi med Impax har fundet en samarbejdspartner, som har arbejdet med impact investeringer i over 20 år, og som derfor kan finde frem til gode investeringer,” siger Flemming Besenbacher.
Impact-investeringer er et nyt fænomen
Impact-investeringer er generelt et nyt fænomen i den finansielle verden. Impact er meget forskelligt defineret og kan dække over vidt forskellige projekter og samfundsansvarlige indsatser. Derfor kan vurderingerne af hvor svært det er at finde projektet også variere.
Fundats’ undersøgelse af ansvarlige investeringer i fondsverden har ikke sat kriterier op for, hvad impact-investeringer dækker over, når vi har spurgt ind til emnet. Det betyder derfor også, at svarene antageligt dækker over flere forskellige opfattelser af impact-investeringer.
”Impax’ overordnede impact-definition er ’Investing in the transition to a more sustainable global economy’, som man kan oversætte til, at fondet investerer i aktier, som giver et positivt finansielt afkast, og som indeholder et målbart positivt samfundsmæssigt aftryk. Så det er en rimelig bred fortolkning, vi anlægger,” siger Flemming Besenbacher.
Mere end halvdelen af fondene i survey'en investerer efter impact
Ja | Nej | |
---|---|---|
Foretager fonden ”IMPACT INVESTERINGER”, hvor socialt og/eller miljømæssigt afkast vægtes på lige fod med det finansielle afkast. Impact Investeringer inkluderer eksempelvis projekter eller virksomheder, der direkte understøtter FN´s 17 verdensmål. | 58% | 42% |
Har fonden offentliggjort informationer om jeres IMPACT INVESTERINGER? | 33% | 25% |
Definitioner fra både The Global Impact Investing Network (GIIN), et af verdens største netværk for impact-investorer, og Den Internationale Finansieringsinstitution (IFC), der arbejder under Verdensbanken, er meget brede (se boks) og efterlader investorerne med et råd om at det er intentionerne, der tæller.
Det er hovedsageligt i de største fonde, hvor impact-investeringerne er kommet på dagsorden og hos både Carlsbergfondet, Realdania, Villum og Velux Fondene og Lego Fonden er man relativt langt fremme med initiativer. Carlsbergfondet, Realdania, Villum og Velux Fondene og til dels Industriens Fond oplyser til Fundats, at de i den kommende tid øger kapitalen allokeret til impact-investeringer, imens Lego Fonden endnu ikke har besluttet sig.
”Fondet er for tiden i færd med at øge sine impact-investeringer, og har allerede i 2019 ca. fordoblet investeringerne hos Impax (samarbejdspartner, red.), og i de kommende år vil der givet blive investeret yderligere,” siger Flemming Besenbacher.
Samme melding kommer fra Villum og Velux Fondene.
”Vi har netop besluttet, at impact-investeringer skal øges fra 10 til 15 procent af den bundne formue. Det er investeringer i unoterede fonde, som investerer i lovende bæredygtige virksomheder og projekter, der arbejder inden for den grønne omstilling,” siger Head of Impact Investments, Anders Lyngaa Kristoffersen fra Villum og Velux Fondene.
Fra Realdania oplyser investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther, at fonden i sin nye investeringsstrategi vil placere op til fem procent af investeringsformuen i impact-investeringer. Det svarer til næsten 1,2 mia. kr. som fonden vil målrette impact-investeringer.
Ligesom Villum og Velux Fondene har Realdania også foretaget impact-investeringer, der er målrettet klimaforandringerne og den grønne omstilling.
”Et eksempel på en missionsrettet investering kunne for Realdanias vedkommende være en investering, der understøtter vores filantropiske arbejde for at nedbringe udledningen af drivhusgasser og samtidig leverer et tilfredsstillende forventet afkast,” siger Kenneth Lillelund Winther.
Hvad er impact-investeringerImpact-investeringer er investeringsstrategier, der både søger et finansielt afkast og samtidig sigter mod at bidrage målbart til bæredygtige fremskridt. Det er et relativt nyt fænomen i den finansielle sektor. Der findes ikke en klar og entydig definition på hvad en impact-investering er.
The Global Impact Investing Network (GIIN), et af verdens største netværk for impact investorer, definerer impact-investeringer således:
”Impact investments are investments made with the intention to generate positive, measurable social and environmental impact alongside a financial return.”
Den Internationale Finansieringsinstitution (IFC), der arbejder under Verdensbanken, definerer impact-investeringer på nogenlunde samme måde:
”Investments into companies or organizations with the intent to contribute to measurable positive social or environmental impact, alongside financial returns.”
Den brede definition af impact-investeringer gælder også generelt i den danske fondsverden, hvor der investeres i mange forskellige impact-projekter.
Fra Lego Fonden er meldingen, at man ikke har taget stilling til, om man skal øge niveauet fra de nuværende 2,15 procent af de frie midler, der i dag er placeret i impact-investeringer. Lego Fonden oplyser, at under impact-investeringer har fonden engagementer i bl.a. studieboliger på DTU, mikrolån-fonde via Maj Invest og ventureinvesteringer i uddannelses-, sikkerheds- og klimasektoren via det amerikanske investeringsselskab City Light.
Det understreger de vidt forskellige områder som impact-investeringer kan dække over. Erfaringerne i fondsverdenen er dog også spæde og flere oplyser til Fundats, at det endnu er for tidligt at vurdere konkret på det samfundsansvarlige såvel som det afkastmæssige potentiale, selvom forventningerne er høje.
”Impact-investeringer er et relativt nyt område for Lego Fonden, og det har vi derfor for kort historik til at have et tydeligt billede af,” oplyser Lego Fonden.
Samme melding kommer fra Villum og Velux Fondene.
”Det er et relativt ungt investeringsområde og derfor potentielt mere risikofyldt, men vores erfaringer viser, at der er gode afkast-potentialer, selvom det stadig er tidligt for os at sige helt konkret,” siger Anders Lyngaa Kristoffersen.