De tre uddelende fonde i Carlsbergfamilien vil med hver deres konkrete bidrag forsøge at afbøde udfordringerne forbundet med den globale Covid-19-epidemi.
Derfor uddeler fondene nu i alt 95 mio. kr. til projekter inden for virusforskning, kunstmuseer og civilsamfundets ungdomsorganisationer.
De nye bevillinger er udtryk for, at fondssektoren kan agere agilt og samtidig langsigtet, siger Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher. Der er ikke tale om penge til projekter, der har ligget i skuffen med ansøgninger.
"Det her er noget, vi har handlet på inden for de sidste 48 timer. Jeg talte med bestyrelsen i Carlsbergfondet i tirsdags for at diskutere, hvad vi skulle gøre ekstraordinært i den givne situation," siger formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.
”Covid-19 udvikler sig lige nu eksponentielt, så vi er glade for, at vi på kort tid har kunnet mobilisere et samarbejde mellem en række af Danmarks og verdens fremmeste forskere for at bidrage til løsningen af de enorme udfordringer, vi står overfor. Carlsbergs grundlæggere J.C. og Carl Jacobsen samt Carlsbergfondet er historisk set trådt til, når samfundet har været i krise. Vi kan risikere, at den næste epidemi har potentiale til at udløse en endnu større sundhedskrise end Covid-19, så vi er nødt til som nation og civilisation at tænke langsigtet og øge vores vidensniveau,” siger Flemming Besenbacher.
Carlsbergfondet bevilger derfor 60 mio. kr. til tre indsatser. Med 25 mio. kr. støtter fonden en naturvidenskabelig gruppe af internationalt anerkendte virusforskere i et samarbejde mellem Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU) og Statens Serum Institut.
Derudover bevilger fonden 25 mio. kr. til en samfundsvidenskabelig og humanistisk gruppe af adfærdsforskere, der i et samarbejde mellem KU, AU og Danmarks Tekniske Universitet skal forske i, hvordan vi som samfund håndterer epidemier mest effektivt.
Desuden bevilger fonden 10 mio. kr. til en tværvidenskabelig gruppe ved Roskilde Universitet, der skal forske i historiske epidemiers opståen, spredning og ophør.
Målet med de tre projekter er at bane vej for nye, globale indsigter i adfærd, forebyggelse, diagnose og behandling til beredskabet mod Covid-19 og fremtidige epidemier.
Ny Carlsbergfondet åbner for at støtte drift
Ny Carlsbergfondet, der støtter kunsten i det danske samfund, bevilger ekstraordinært 30 mio. kr. til genstart af kriseramte kunstmuseer, der i øjeblikket er lukket efter anvisning fra myndighederne.
“Vi forventer, at der fra politisk side laves tiltag, der holder hånden under de ramte museer, som udgør en vigtig del af dansk kultur- og erhvervsliv. Fra Ny Carlsbergfondets side vil vi gerne bakke op om den indsats, så kunstmuseerne kan genåbne med deres planlagte programmer og forhåbentlig derved genindtage deres væsentlige rolle i det danske samfund. Som fond er det vores opgave at virke til gavn for kunsten og kendskabet til kunst i Danmark,” siger Christine Buhl Andersen, formand for Ny Carlsbergfondet.
I den forbindelse åbner Christine Buhl Andersen for, at fondsmidler i et vist omfang også kan bruges på drift – en udgiftspost, som fonde traditionelt ikke dækker.
"Vores bidrag skal ses i sammenhæng med det, man også gør fra politisk side. Her vil mange museer forhåbentlig også komme ind under erhvervslivspuljerne, sådan at de kan søge f.eks. lønkompensation, og vi ved, at der arbejdes på også at sikre mindre museer og selvstændige. Vores midler vil have en anderledes fleksibel karakter, og vi er ekstraordinært villige til at se generøst på udgifternes karakter. Vi vil fokusere på, hvad der skal til for at gennemføre museernes programmer, også selv om der er tale om udgifter, der normalt ligger i deres driftsbudget. Og det er ekstraordinært," siger Christine Buhl Andersen.
Tuborgfondet giver en ekstra hånd til ungdomsorganisationer
Civilsamfundets ungdomsorganisationer modtager desuden 5 mio. kr. i form af en akutpulje, der skal støtte aktiviteter målrettet de mennesker, der er særligt berørt af Covid-19.
Udover støtten til ungdomsorganisationerne på 5 mio. kr. vil fonden også holde øje med behovet for hjælp til de dele af erhvervslivet, der er hårdt ramt af den aktuelle situation, f.eks. spillesteder og den rytmiske musik.
“Vi ønsker at give mulighed for at unge i fællesskab kan omsætte deres idéer og lyst til at gøre en forskel for de mennesker, der netop nu er særligt berørt som konsekvens af epidemien. Vi har et helt særligt civilsamfund i Danmark, og fra Tuborgfondets side ønsker vi at give unge frivillige midlerne til at løfte de konkrete opgaver, som mange mennesker kan have gavn af i denne akutte situation,” siger Tuborgfondets formand Anne-Marie Skov.