I 2016 kom 356 af Danmarks fonde op over én million bevilgede kroner. I 2018 var antallet steget til 530 fonde – svarende til et hop opad på 49 procent.
Det viser en ny analyse fra Fondenes Videnscenter om danske fondes bevillinger i 2018. Den 42 sider lange analyse er dels baseret på tal fra Danmarks Statistik, dels en række særkørsler foretaget for videnscentret.
At 174 flere fonde i løbet af to år kom med i ‘klubben’ af fonde, der kan bryste sig af årlige bevillinger på mindst én million kroner, er ifølge sekretariatschef i Fondenes Videnscenter Hanne Elisabeth Rasmussen en af de overraskende udviklinger, som kan ses i den nye analyse.
Så det er superpositivt og med til både at styrke fondssektoren og – vigtigst af alt – med til at styrke bevillingsmodtagerne
Hanne Elisabeth Rasmussen – sekretariatschef, Fondenes Videnscenter
”Det er en markant og overraskende udvikling. Jo flere, der kan give mere, desto større positiv effekt vil det selvsagt have på, hvilke typer af projekter og initiativer, der kan få penge. Så det er superpositivt og med til både at styrke fondssektoren og – vigtigst af alt – med til at styrke bevillingsmodtagerne. En af styrkerne ved dét, man nogle gange kalder superkræfterne i det danske fondslandskab, er netop den diversitet, som sektoren har, og diversiteten understøttes helt sikkert af de nye tal,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen til Fundats.
Hun mener, at én af forklaringerne på udviklingen skal findes i Erhvervsstyrelsens øgede fokus de senere år på, at flere fonde skal dele penge ud, hvis de har mulighed for det.
”Det kan man godt forestille sig har fået flere fonde til at uddele. Samtidig er der også i denne periode flere fonde, der har fået større overskud på deres erhvervsaktiviteter og investeringer, og det giver jo tilsvarende bedre muligheder for at dele ud,” pointerer sekretariatschefen.
Flere penge til videnskabelige formål
Når man kigger på de formål, fondene med samlede årlige uddelinger mellem én og to millioner kroner valgte at tilgodese i 2018 sammenlignet med to år tidligere, kommer videnskabelige formål ind på en førsteplads. Fra 2016 til 2018 er der ifølge en særkørsel, Fondenes Videnscenter har fået foretaget, således bevilget yderligere 65 millioner kroner til videnskabelige formål fra de fonde, der årligt uddeler i størrelsesordenen én-to millioner kroner.
Bevillinger til uddannelses- og folkeoplysningsformål er i samme periode vokset med 61 millioner kroner, bevillinger til erhvervs- og regionale formål med 33 millioner kroner og sundheds- og motionsformål med 15 millioner kroner.
Ifølge analysen er det fortsat langt størstedelen af de uddelende fonde i Danmark, som ikke rammer én million kroner i samlede årlige bevillinger. I 2016 var der 3.762 fonde på dén liste, mens antallet i 2018 var kommet op på 4.355 fonde, som hver især bevilgede under én million kroner.
At gruppen af fonde med meget begrænsede bevillinger er så stor, er der ifølge Hanne Elisabeth Rasmussen især to grunde til:
”Der er gennem tiden oprettet en del fonde med forholdsvis små formuer, som i sagens natur ikke har mulighed for at uddele store summer. Kombinationen af dét og en anbringelsesbekendtgørelse, der fastholder fonde i at have en stor del af sine investeringer i obligationer sammen med det lave eller negative afkast fra denne type af investeringer, gør, at der ikke er meget tilbage at uddele, når først administrationsomkostningerne er betalt. Administrationsomkostningerne tager simpelthen det meste,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen.
10 største fonde uddelte 9,3 milliarder kroner
Analysen viser også, at de 10 største fonde tilsammen stod for 55 procent af de samlede bevillinger og 49 procent af udbetalingerne i 2018. I alt beløb bevillingerne fra de 10 største fonde sig i 2018 til 9,3 milliarder kroner. Skærer man feltet ned til de fem største fonde, tegnede de sig i 2018 for bevillinger på i alt 6,9 milliarder kroner.
Fundats har tidligere omtalt andre af Danmarks Statistiks opgørelser over danske erhvervsdrivende og almene fondes aktiviteter i 2018 – blandt andet om det samlede uddelingsniveau på sammenlagt 17 milliarder kroner og faldet i fondenes bevillinger til sociale formål.