Alt så ud til at køre på skinner for et kommende salg af erhvervsaktiviteterne i Fonden Langelands Elforsyning.
Men efter flere ugers protester fra brugere og repræsentantskabsmedlemmer har bestyrelsen besluttet at sætte salget af elselskaberne til Energi Fyn på pause.
Og i konsekvens har bestyrelsesformand Thomas Elnegaard trukket sig fra bestyrelsen efter kun lidt over en måned på posten.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som fonden sendte ud fredag den 26. februar.
Den syv mand store bestyrelse i Fonden Langelands Elforsyning havde ellers i fuld enighed gjort et grundigt forarbejde.
Med et stigende regulatorisk og konkurrencemæssigt pres var tiden moden til at sælge fondens elselskab og lade større virksomheder sikre forsyningssikkerheden på den lille ø.
Fonden havde allieret sig med advokat og partner i Bech-Bruun, Johan Weihe, der er en af landets førende specialister indenfor energi- og fondsretlige forhold.
På den baggrund lå der allerede den 8. januar en forhåndstilkendegivelse fra Erhvervsstyrelsens fondskontor om godkendelse af en eventuel ekstraordinær disposition, hvilket er en forudsætning for lovligt at kunne gennemføre frasalget:
”På baggrund af det fremsendte kan Erhvervsstyrelsen oplyse, at styrelsen vil se positivt på en konkret anmodning om tilladelse til at ændre fondens formål og tilladelse til salg af fondens datterselskaber baseret på en konkret aftale om salg af de af fonden ejede selskaber.”
Og med udsigten til at kunne få de fondsretlige formalia på plads, offentliggjorde bestyrelsen den 21. januar en underskrevet hensigtserklæring om salget af elforsyningen til det andelsejede Energi Fyn.
Protester gjorde indtryk
Siden er det væltet ind med protester og utilfredse læserbreve i Fyns Amtsavis. I fondens repræsentantskab, der har udpegningsret til fondsbestyrelsen, var flere medlemmer utilfredse over ikke at være blevet inddraget i overvejelserne, men i stedet måtte læse om salgsplanerne i avisen.
Det er blandt andet denne udbredte utilfredshed blandt el-kunderne på Langeland, der har fået flere af bestyrelsesmedlemmerne til at få at kolde fødder.
”I den senere tid er der opstået bekymring i bestyrelsen, der handler om, hvorvidt et salg er det rigtige. Da vi gik ind i det her, var vi enige om, at vi skulle være enige. Og vi var enige, da vi underskrev hensigtserklæringen. Men da jeg ved det seneste møde med bestyrelsen i onsdags finder ud af, at tre ud af syv i bestyrelsen er i mod - og i så vigtig en sag - så kan man ikke gennemføre et salg,” siger den afgående bestyrelsesformand Thomas Elnegaard til Fyns Amtsavis.
Ny bestyrelsesformand er Torben Tørnqvist, der har været medlem af bestyrelsen i 16 år. Overfor Fyns Amtsavis lægger han ikke skjul på, at den højlydte kritik af beslutningsprocessen og salgsplanerne har påvirket bestyrelsen.
”Ja, selvfølgelig har det gjort indtryk. Hvis vi skal have nogen som helst mulighed for at gøre noget andet, så er det nu, vi skal sætte bremserne i. Ved et salg kan vi aldrig nogensinde få Langelands Elforsyning igen. Det er 110 års historie, vi sletter med sådan et pennestrøg,” siger han til Fyns Amtsavis.
Det er blandt andet risikoen for, at 17 arbejdspladser i datterselskaberne går tabt, når den nye køber høster stordriftsfordelene, der bekymrer den nye formand.
Bestyrelsen vil nu se på mulighederne for at videreføre elforsyningen i eget regi. Desuden har et nyt elselskab, Sydfyns Elforsyning, meldt sig på banen som interesseret køber. Men som følge af den fælles hensigtserklæring med Energi Fyn er fonden dog afskåret fra at forhandle med nye købere frem til 22. juni.