Er fondenes penge gratis? Hvordan arbejder danske fonde og filantropiske foreninger med verdensmålene? Og laver vi pissedårlig undervisning for fondsmidler?
Det er blot nogle af spørgsmålene til og fra de danske fonde på årets folkemøde på Bornholm.
Nyhedsbrevet Danmarks Fonde har gennemgået årets program for Folkemødet og udvalgt otte arrangementer med det til fælles, at de har selve fondsbranchen som omdrejningspunkt.
To af arrangementerne kaster lys over fondenes arbejde med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, mens tre af arrangementerne stiller skarpt på fondenes rolle i den danske folkeskole.
Derudover bliver grænsen for filantropien i et demokrati sat bredt til debat. Unicef nynner med på det gamle Sinatra-nummer ‘Strangers in the night’, når organisationen kaster lys over FN-systemets og fondenes dans med hinanden. Og revisionsfirmaet Ri dykker ned i de særlige paragraffer, der gælder for fonde, der modtager offentlige tilskud.
- Fonde og FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
- De danske fonde og demokratiet
- Fonde og FN-systemet
- Fonde og revision
- Fonde og folkeskolen
Fonde og FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
I år er Folkemødets overordnede tema FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Det har også sat sit tydelige præg på arrangementerne på fondsområdet. Både torsdag og fredag vil man således kunne opleve arrangementer, der sætter fokus på mulighederne og udfordringerne i de danske fondes arbejde med verdensmålene.
Fra arrangørerne bag begge arrangementer lyder det, at emnevalget ikke blot skyldes det overordnede tema på folkemødet, men i lige så høj grad er et udslag af, at flere og flere fonde på forskellig vis arbejder med verdensmålene.
• God fondsledelse, bæredygtighed og de samfundsmæssige aftryk
God fondsledelse, bæredygtighed og de samfundsmæssige aftryk
- Tid: Torsdag, 16.30-17.15
- Sted: N11, Nørregade, Carlsbergfamilien
- Arrangeret af: Carlsbergfamilien, Bestyrelsesforeningen og Komitéen for God Fondsledelse
- Deltagere: Bestyrelsesformand i Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i KFI Erhvervsdrivende Fond, Bo Rygaard og administrerende direktør i Lundbeckfonden, Lene Skole
“Overordnet set vil vi gerne stille skarpt på de erhvervsdrivende fondes store betydning for Danmark,” fortæller Marianne Philip, formand for Komitéen for god Fondsledelse. Sammen med professor Rasmus Kristian Feldthusen fra Københavns Universitet, står hun for at moderere debatten til arrangementet ‘God fondsledelse, bæredygtighed og de samfundsmæssige aftryk’.
“På sidste års folkemøde debatterede vi bestyrelsesarbejdet i fondene og forsøgte at afmystificere det. I år har vi valgt at tage udgangspunkt i de muligheder, som bestyrelserne og fondene har for at bidrage til bæredygtighed i samfundet, men også i de udfordringer, de møder, i det arbejde. For her skal man huske på, at fondene er begrænset af deres fundats – af deres grundlov, om man så må sige,” siger Marianne Philip.
Sammen med Rasmus Kristian Feldthusen vil hun forsøge at gøre debatten så konkret og nærværende som mulig ved at tage udgangspunkt i fire case-situationer om en fiktiv fond og derudover løbende involvere spørgsmål fra publikum.
“Vi kommer til at drøfte de udfordringer, der dels kan være i forhold til at inddrage bæredygtighed i fondene som en overordnet strategi og dels i de enkelte uddelinger. Derudover kommer vi også til at drøfte fonde og de erhvervsvirksomheder, de ejer eller kontrollerer, i forhold til, hvor arbejdet med bæredygtighed skal tage sit udgangspunkt. Og, hvis vi kan nå det, vil vi også gerne diskutere om arbejdet med bæredygtighed også bør have indflydelse på sammensætningen af bestyrelserne i forhold til medlemmernes kompetencer på området,” siger Marianne Philip.
• 17 fondsmilliarder til verdensmålene?
17 fondsmilliarder til verdensmålene?
- Tid: Fredag, 16.30-17.30
- Sted: N5 – Grønbechs Hotel, Folkescenen
- Arrangeret af: Realdania og Fondenes Videnscenter
- Deltagere: Formand for KR Foundation, Connie Hedegaard, sekretariatschef i Fondens Videnscenter, Hanne Rasmussen, adm. direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård og bestyrelsesformand i Tuborgfondet, Anne-Marie Skov
Fondenes Videnscenter har netop modtaget de sidste besvarelser i en større undersøgelse omkring de danske fondes arbejde med verdensmålene. Der er udsendt spørgeskemaer til omkring 4.000 fonde, og godt 500 af dem har sendt et svar retur.
På folkemødet vil de første tal fra det forestående analysearbejde danne udgangspunkt for debatten til arrangementet ‘17 fondsmilliarder til verdensmålene’. Fondenes Videnscenter og Realdania står bag arrangement, der kommer til at handle om de danske fondes arbejde med og engagement i forhold til at indfri verdensmålene.
“Fondene er en særlig aktør ved siden af civilsamfundet, virksomhederne og staten, der spiller en stor rolle i den udvikling, der sker i samfundet og i Danmark. Derfor er det selvfølgelig også interessant at se på, hvordan fondene forholder sig til verdensmålene, som på relativt kort tid er blevet det sprog og de målsætninger vi som verdenssamfund bruger, når vi skal løse nogle af de helt store samfundsproblemer i fællesskab,” siger kommunikationschef i Fondenes Videnscenter, Jacob Møller Overgaard.
Han understreger, ligesom Marianne Philip, at det er vigtigt at holde sig for øje, at fondene via deres fundatser kan være underlagt nogle helt særlige begrænsninger i forhold til at kunne implementere verdensmålene bredt i deres arbejde.
“Vi håber på, at de, der møder op til debatten, bliver klogere på, hvordan fondene generelt arbejder, og vi synes, det er vigtigt, at folk får en viden om, hvordan fondene arbejder filantropisk. Både fordi de gør det meget forskelligt, men også for at man kan blive klogere på, hvornår det for eksempel ikke giver mening for en fond at arbejde aktivt med verdensmålene. For eksempel i forhold til fondens vedtægter, eller fordi fonden allerede arbejder i forlængelse af verdensmålene,” siger Jacob Møller Overgaard.
De danske fonde og demokratiet
• Hvor går grænsen for filantropien i et demokrati?
Hvor går grænsen for filantropien i et demokrati?
- Tid: Lørdag, 13:30 - 14:30
- Sted: N5 – Grønbechs Hotel, Folkescenen
- Arrangeret af: Fondenes Videnscenter og Altinget
- Deltagere: Administrerende direktør i Lundbeckfonden: Lene Skole, redaktør hos Altinget, næstformand i Novo Nordisk Fonden, Marianne Philip, Lars Rebien Sørensen og næstformand i fagbevægelsens hovedorganisation, Bente Sorgenfrey
Fondenes Videnscenter lægger, sammen med Altinget, også op til en bred debat om fondenes indflydelse på det danske demokrati med arrangementet ‘Hvor går grænsen for filantropien i et demokrati?’
“Danske fonde poster penge ud i samfundet som aldrig før og påvirker udviklingen inden for blandt andet socialområdet, forskningen, klimaet og kulturen. Samtidig inviteres fondene oftere indenfor, når stat og kommuner ønsker penge til politisk prioriterede indsatser,” skriver de i foromtalen af deres arrangement, og lægger op til debat ud fra spørgsmålene:
“Er der en grænse for, hvad fondene kan og bør bidrage med? Og hvad sker der med den demokratiske legitimitet?
Fonde og FN-systemet
• Strangers in the Night – Når FN og fonde byder op til dans
Strangers in the Night – Når FN og fonde byder op til dans
- Tid: Fredag, 14.00-15.00,
- Sted: A2 – FN Byen
- Arrangeret af: Unicef Danmark
- Deltagere: Direktør i Hempel Fonden, Anders Holm, fhv. formand for Folketinget og fhv. minister, Mogens Lykketoft, Director of Business, Development and Partnerships ved Unicef Danmark, Susanne Dahl og Head of Programme, Communities of Learning Through Play ved Lego Foundation, Kasper Ottosson Kanstrup
“Strangers in the night er titlen på en kendt Frank Sinatra-sang. Men det er også en metafor for FN’s forhold til de filantropiske fonde gennem tiden,” siger Susanne Dahl, der er director of Business Development and Partnerships i Unicef Danmark.
“Vi skal som organisationer finde den fælles rytme. Det kan gå helt galt, hvis fondene bliver set som simple hæveautomater. Der er hverken vi eller fondene heldigvis ikke længere. Til gengæld kan vi opnå så meget mere sammen, når vi finder melodien med verdensmålene som fælles ramme og vision for en bedre fremtid,” siger Susanne Dahl og understreger at: “Det er tydeligt i grundlaget for verdensmålene, at de ikke kan nås, hvis ikke den private sektor bidrager og engageres. Det konfronterer fonde over hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.”
På arrangementet på Folkemødet håber Susanne Dahl, at både deltagerne i panelet og gæsterne vil blive klogere på, hvad der skal til for at etablere det gode partnerskab i arbejdet med verdensmålene.
“Tiden hvor de filantropiske fonde levede efter et mottoet om, at ‘den der lever stille, lever godt’ er for længst forbi. Tendensen i det danske fondslandskab i dag er, at der bliver både flere penge at dele ud af og større synlighed. Det stiller store krav til fondenes aktiviteter, og heldigvis tager de danske fonde i stigende grad ansvar for komplekse problemstillinger og går i nye retninger med nye typer af alliancer og arbejdsmetoder. Og det er vigtigt, hvis vi skal nå de ambitiøse mål. Men hvad betyder det helt konkret for den rolle fondene indtager i samfundet? Og hvad betyder det omvendt for FN’s måde at indgå partnerskaber på?” spørger Susanne Dahl.
Fonde og revision
• Krav til fonde og foreninger med offentlige tilskud
Krav til fonde og foreninger med offentlige tilskud
- Tid: Fredag, 9.00-10.00
- Sted: N8 – Grønbechs Hotel, Restaurant Vilhelm
- Arrangeret af: Ri Statsautoriseret Revisionsaktieselskab
- Deltagere: Adm. dir., partner, statsaut. revisor i Ri Statsautoriseret Revisionsselskab, Martin Sørensen, generalsekretær i Grænseforeningen, Knud-Erik Therkelsen, medlem af forretningsudvalg, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Rasmus Kjær Slot, afdelingsleder i 3F International, Jesper Nielsen og marketing- og kommunikationschef i Ri Statsautoriseret Revisionsselskab, Mia Eton-McKinsey.
I revisionsselskabet Ri fortæller marketing- og kommunikationschef Mia Eton-McKinsey, at der ofte kommer henvendelser fra især fonde og foreninger, der er i tvivl om, hvordan deres budgetter skal revideres i forhold til tilskud fra det offentlige. Af samme grund har Ri stablet arrangementet ‘Krav til fonde og foreninger med offentlige tilskud’ på benene til folkemødet, hvor netop det område er på programmet.
“Man kan måske tænke, at revision er revision, men der er faktisk rigtig stor forskel på, hvordan man skal revidere, når man er et almindeligt selskab i forhold til, hvis man er en forening eller en fond,” siger Mia Eton-McKinsey.
“Der komme rigtigt mange spørgsmål – og også anderledes spørgsmål – til fonde og foreninger, end der gør til selskaber. Så det vil vi gerne belyse,” siger hun.
Ri har udvalgt paneldeltagerne ud fra et ønske om at præsentere så bred en pallette som muligt inden for området, “hvor de samtidig har nogle berøringsflader, så det kan blive en interessant snak,” siger Mia Eton-McKinsey.
Hun regner med, at publikum kommer til at deltage lige så meget som panelet i debatten og spørgsmålene, og håber på, at både paneldeltagerne og gæsterne får ny viden med sig hjem.
“De skal reelt lære noget her. De skal virkelig føle, at de får noget reel viden og faglighed med hjem fra arrangementet. Hvis vores deltagere og publikum går hjem med den følelse, så er vi i mål,” siger Mia Eton-McKinsey.
Fonde og folkeskolen
‘Folkeskolelærer: Please, send ikke flere penge. Folkeskolen holder ikke til en Mærsk-milliard mere – giv i stedet pengene til børnenes ødelagte fritid’. Sådan lød en overskrift for nylig på Politikens debatsider. Kigger man programmet for Folkemødet igennem med et fondsfilter, lader det da også til, at især fondenes bevillinger til og rolle i forhold til den danske folkeskole, er et højaktuelt emne. Her bliver det sat fokus på området i tre forskellige arrangementer.
• Laver vi pissedårlig undervisning for fondsmidler?
Laver vi pissedårlig undervisning for fondsmidler?
- Tid: Fredag, 15.15-16.00
- Sted: J7 – Professionshøjskolernes Strandbar
- Arrangeret af: UC Syd
- Deltagere: Direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen og prorektor for UC SYD, Alexander von Oettingen.
UC Syd, der blandt andet er hjemsted for flere forskellige professionsuddannelser i det syd- og sønderjyske, står for det første arrangement på folkeskoleområdet. Et arrangement, der bærer den ligefremme titel: ‘Laver vi pissedårlig undervisning for fondsmidler?’
Begrebet ‘pissedårlig undervisning’ er dog ikke blot grebet ud af det blå, men blev lanceret på sidste års folkemøde af Alexander von Oettingen, prorektor ved UC Syd. Han forklarer, at konceptet handler om at sætte fokus på den gode undervisning, ved først at gøre sig klart, hvilken form for undervisning, man netop ikke vil have.
Alexander von Oettingen fortæller, at UC Syd har planer om løbende at holde konceptet ‘pissedårlig undervisning’ op mod relevante temaer inden for folkeskolen, men at de er begyndt med det her arrangement, fordi organisationen selv har oplevet, at fondene har fået en større og større betydning på deres område.
“Inden for professionshøjskolesektoren kan vi helt klart mærke, at det betyder noget i forhold til, hvad der kræves af efter- og videreuddannelse, og hvilken virkelighed lærerne møder, når for eksempel A.P. Møller Fonden eller Novo Nordisk Fonden donerer en eller halvanden milliarder kroner til folkeskolen,” siger Alexander von Oettingen.
Han mener, at der, ud over de fordele og realiseringer af spændende projekter, som fondenes donationer medfører, også følger forskellige udfordringer:
“Udfordringerne kan være, at nogle af fondene har nogle bestemte koncepter, altså en bestemt form og forestilling på området. Så det er jo ikke bare penge, man modtager, men også nogle bestemte teorier, vi skal have afstemt med vores uddannelser og medarbejdere, der måske har en anden forståelse af, hvad der er vigtigt. Så det kan både være en fordel – for uden fondsmidlerne ville der være nogle områder, som eksempelvis tidlig tysk, vi slet ikke ville kunne dække ind – og andre steder er det en udfordring, vi skal tage alvorligt,” siger Alexander von Oettingen.
Han tilføjer, at arrangementet også vil lægge op til en større meta-diskussion om kontrollen med fondene.
“For normalt er det jo sådan, at det, der kommer ind i folkeskolen og i uddannelserne, er bestemt af Christiansborg. Så hvem bestemmer over fondene? Det er den store demokratiske diskussion, der også er spændende,” siger han, og slutter:
“Så jeg håber, at vi kan få de problemstillinger frem, der er, og få belyst de balancer, man skal kunne håndtere. Og så håber jeg også, at vi kan få trukket nogle af de forskellige fronter op. For eksempel dem, der siger, at fondene skal helt ud af folkeskolen. For, for mig er Folkemødet en folkelig debat – og den må gerne være lidt skarp,” siger Alexander von Oettingen.
• Fonde i folkeskolen
Fonde i folkeskolen
- Tid: Fredag, 16.30-17.15
- Sted: F35 – Tech på toppen, ved Folkemødehuset
- Arrangeret af: Astra, ATV, Villum Fonden
- Deltagere: Direktør og formand for Børne- og Kulturchefforeningen i Ballerup Kommune, Anne Vang Rasmussen, lærer og medlem af forretningsudvalget og formand for overenskomstudvalget, Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, programchef i Villum Fonden, Agi Csonka, journalist Anja Bo og direktør i Astra, Mikkel Bohm.
‘Fonde i folkeskolen – elefant i en glasbutik eller vitaminindsprøjtning?’ Sådan lyder undertitlen til arrangementet ‘Fonde i folkeskolen’ som blandt andre ATV (Akademiet for de Tekniske Videnskaber) er med til at arrangere. ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank, der arbejder for, at Danmark skal være en af fem førende Science and Engineering-regioner i verden.
“Det, vi gerne vil debattere, er, dels hvilke muligheder, der er i, at der kommer så mange penge fra fondene ind i folkeskolen. Men også, om fondene kan komme til at træde nogen over tæerne og blive for styrende,” siger Dorthe Brander Pedersen, chefkonsulent hos ATV.
“I ATV er vi jo glade for, at der er fokus på naturfagsområdet, fordi man ved, at der kommer til at mangle ingeniører og faguddannede inden for netop det område. Men i vores uddannelsesgruppe, hvor der også sidder nogle af de store fonde, kom vi til at snakke om, at vi gerne ville tage debatten om, hvad det egentligt betyder, at der kommer de mange penge til skolerne fra fondene samtidig med, at staten skærer ned på undervisningsbudgetterne, siger Dorthe Brander Pedersen.
“Så vi håber, at vi på arrangementet får en god snak om, hvilke muligheder der er i at modtage så mange penge, og hvordan kan det blive en hjælp, uden at det bliver for styrende,” siger hun.
• Er fondenes penge gratis?
Er fondenes penge gratis?
- Tid: Lørdag, 12.15-13.00
- Sted: G20 – Danmarks Lærerforening
- Arrangeret af: Danmarks Lærerforening
- Deltagere: Sekretariatsleder i A.P. Møller Fonden, Hans Kristian Kristensen, formand for Overenskomstudvalget og medlem af forretningsudvalget i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen og direktør i Børn og Unge i Aarhus Kommune, Martin Østergaard Christensen
Også Danmarks Lærerforening står bag et arrangement om det stigende antal fondsmidler i folkeskolen, når de spørger: ‘Er fondenes penge gratis?’.
Arrangørerne skriver selv om arrangementet at: “Penge fra fonde til lokale projekter i folkeskolen har gennem de senere år fået større betydning. I en tid med udbredte besparelser på skoleområdet gør fondene det muligt at afholde en bred vifte af projektorganiserede undervisningsaktiviteter og kompetenceudvikling af medarbejdere, som ellers ikke ville have kunnet lade sig gøre. Der er imidlertid rigtig mange penge på spil, og fondene påvirker dermed både udviklingen af de enkelte skoler og skolevæsener samt uddannelsesforskningen – og dermed også retningen for folkeskolen som helhed.”
Folkemøde-arrangementer med fonde som arrangør
research: Peter Ottendahl Jakobsen