Kort før nytårsraketterne bragede løs fik dansk erhvervsliv opfyldt et stort og langvarigt ønske. Den 28. december indgik regeringen nemlig en aftale med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, som har været undervejs siden 2012.
Ifølge aftalen bliver der fremover ikke udløst avancebeskatning eller overdragelsesafgift, når en virksomhedsejer overdrager sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond i forbindelse med eksempelvis et generationsskifte.
I stedet beregnes en udskudt stifterskat, som afdrages, når fonden foretager uddelinger til almennyttige formål.
For skatteminister Karsten Lauritzen (V) handler den nye aftale især om at sikre gode vilkår for en stærk faktor i dansk økonomi:
”De erhvervsdrivende fonde spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe vækst og fastholde arbejdspladser i Danmark. Derfor ønsker vi at fremme både de familieejede virksomheder og erhvervsdrivende fonde som ejerformer. Med aftalen, som regeringen har indgået med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, sikrer vi fordelagtige skattevilkår for de erhvervsdrivende fonde, så de også i fremtiden får mulighed for at bidrage positivt til samfundet,” udtaler skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.
Dansk Industri: Aftalen sikrer en stolt dansk tradition
Karsten Lauritzen har på flere konferencer og seminarer bedt repræsentanter for fonde og erhvervsliv om at være tålmodige og afvente den endelige aftale, der så sent som i efteråret så ud til at kunne blive yderligere forsinket på grund af det kommende folketingsvalg.
I Dansk Industri er man derfor tilfreds med, at aftalen nu er på plads:
“Det har taget lang tid at nå hertil. DI har været med hele vejen, siden vi i erhvervsfondsudvalget for seks år siden var med til at foreslå en ændring af reglerne. Vi er derfor glade for, at et politisk flertal nu har fundet sammen om en god løsning,” siger direktør i DI Tine Roed i en pressemeddelelse fra DI.
For Dansk Industri handler aftalen også om at sikre en lys fremtid for en stolt dansk tradition:
“Virksomheder i fondseje er en dansk succeshistorie. Derfor er det vigtigt, at vi igen får sat gang i den fødekæde, der gav os de fondsejede virksomheder, som vi i dag er så stolte af,” siger Tine Roed.
Ingen skatter og afgifter ved overdragelse
I korte træk indebærer den nye aftale, at en erhvervsdrivende fond i udgangspunktet ikke beskattes, når den overdrages ejerskab af en virksomhed. Fremover vil overdragelsen af en virksomheds aktier på tidspunktet for overdragelsen således være skatte- og afgiftsfri. Hvis fonden senere afstår de modtagne aktier eller modtager udbytte fra aktieselskabet, så vil den fortsat blive beskattet.
Videre hedder det i Skatteministeriets forklaring om den nye aftale:
“Konkret fastsættes der et loft over den skat, der skal betales som følge af overdragelsen til fonden, idet betaling og afdrag maksimalt kan kræves af et beløb svarende til den opgjorte og udskudte skat af overdragerens avance på overdragelsestidspunktet med tillæg af forrentning. Denne skat skal dog først helt eller delvist indfries ved fondens senere afståelse af aktier i det overdragne selskab eller ved fondens modtagelse af udbytter fra de overdragne aktier.”
Den nye beskatningsmodel er udarbejdet af Arbejdsgruppen om succession til erhvervsdrivende fonde. Udkastet til lovforslaget om de nye regler bliver sendt i høring i 2019 og forventes også vedtaget senere i år.
Den nye beskatningsmodel blev præsenteret i juni 2018 og er videre beskrevet her.