Serie: fondspriserNyhedsbrevet Danmarks Fonde sætter i en artikelserie fokus på fondspriser. Læs artiklerne her:
- En fondspris er ét af mange værktøjer
- Fondspriser – en menneskelig dimension på fondsarbejdet
- Fondspriser giver penge tilbage til kunstnerne
- Lokale priskomitéer sikrer ejerskab til fondspris
- Danske fonde vilde med prisuddelinger
- Ekspert: Fondspriser kræver stort forarbejde
Helt siden Wilhelm Hansen Fondens oprettelse i 1995 har fonden uddelt hæderspriser til fortjenstfulde personligheder inden for musik, teater og dans, og det har helt fra start stået nedfældet i fondens fundats, at der årligt skal uddeles en række fondspriser.
For stifteren af fonden, Hanne Wilhelm Hansen, havde nemlig den holdning, at Wilhelm Hansen Fonden ikke skulle ses som en mæcen eller en velgører, men som en del af en kunstnerisk forretningskæde. Hvor de penge, hun og familien havde tjent gennem fem generationer på salg af noder og rettigheder til kompositioner og teatermanuskripter af prominente navne som Carl Nielsen, H.C. Lumbye, Astrid Lindgren, Sebastian og Lars Norén, skulle tilbage til kunstnerne.
”Hanne Wilhelm Hansen så fonden som en del af en kunstnerisk erhvervspraksis, hvor pengene fra fonden skal tilbage til dem, der rent faktisk tjener pengene på det kulturelle område. Nemlig kunstnerne. Og vores årlige hæderspriser og Finn Juhl Prisen er en del af den erhvervspraksis,” fortæller Bjørn Bredal, bestyrelsesformand for Wilhelm Hansen Fonden.
Prismodtagere bliver opinionsdannere
Hvert år siden 1995 har Wilhelm Hansen Fonden uddelt hæderspriser inden for musik, teater og dans. I dag uddeles normalt omkring 1 million kroner årligt – i portioner á 200.000-500.000 kroner.
I 2003 kom Finn Juhl Prisen på 100.000 kroner til. En pris, der hvert år gives til en person, der har gjort en særlig indsats inden for møbelarkitektur. Prisen blev indstiftet af Hanne Wilhelm Hansen kort før sin død for at hædre sin mand Finn Juhls indsats som møbelarkitekt og arkitekt. Siden har fonden også haft som formål at uddele Finn Juhl Prisen hvert år.
”Ud over at priserne er et led i fondens strategi om at være en del af en kunstnerisk forretningskæde, så gør priserne os synlige. De viser, at vi findes, og hvordan vi arbejder som fond,” forklarer Bjørn Bredal.
”Egentlig er vi en fond, der lever ret stille, og det er vi på den ene side glade for. Omvendt vil vi også gerne have de rigtige ansøgere, og fondspriser kan være med til at give både flere og mere kvalificerede ansøgninger.”
”Ud over synligheden i pressen bliver prismodtagerne også en form for opinionsdannere i forhold til en fond. Så opmærksomheden på fonden går ad flere veje,” fortsætter Bjørn Bredal.
Hvem fik priserne?Ved den seneste uddeling i oktober 2018 blev Wilhelm Hansen Fondens hæderspriser givet til:
- Tidligere rektor for dramatikeruddannelsen Janicke Branth
- Forfatter og dramatiker Astrid Saalbach
- Scenograf Mia Steensgaard
- Performancekunstner Kristján Ingimarsson
- Accordeonist Bjarke Mogensen.
De fik hver 200.000 kroner.
Ved den seneste uddeling af Finn Juhl Prisen i maj 2019 blev prisen givet til de to møbelkunstnere Eske Rex og Anne Brandhøj.
De fik hver 100.000 kroner.
Hæderspriser med blik for både unge og erfarne
Hæderspriserne uddeles hvert år – den sidste tirsdag i oktober på Børsen i København.
”Med hæderspriserne vil vi gerne hædre kunstnere inden for musik, teater eller dans for en berigende og særlig indsats. Samtidig vil vi gerne fremme kvaliteten og arbejdet inden for det pågældende felt,” fortæller Bjørn Bredal.
”Vi bruger prisen til at hædre outstanding kunstnere, og vi har blik for de unge, det spændende og den fantastiske debut, men vi har lige så meget øje for dem, der fortsætter. Hvor vi bruger priserne til opmuntring, tilskyndelse og som en anerkendelse af dem, der har været her længe.”
Det er fondens bestyrelse, der både indstiller og beslutter, hvem der skal have hæderspriserne.
Hæder til krævende møbelarkitektur
Finn Juhl Prisen bliver typisk uddelt i maj måned.
”Prisen gives som en anerkendelse af dygtige mennesker i et felt, som Finn Juhl ville have sans for; kreativt, kunstnerisk møbelarkitektur, som er krævende at producere. For vi vil gerne påvirke flere til at arbejde med det krævende og det udfordrende.”
”Typisk går prisen til unge møbelkunstnere eller arkitekter, som gør en værdifuld indsats for møbelarkitektur, men den kan også gives til gallerister, forfattere, formidlere,” fortæller Bjørn Bredal.
Ifølge fundatsen er fonden forpligtet til at uddele minimum en Finn Juhl Pris, men de seneste år er der blevet uddelt to eller tre priser – á hver 100.000 kroner.
Om Wilhelm Hansen FondenWilhelm Hansen Fonden blev etableret i 1995 af Hanne Wilhelm Hansen. Med penge fra salg af familiefirmaet Wilhelm Hansen, der havde en førende position i den internationale musikverden, og siden salget af Nordiska Strakosch Teaterförlaget, som søstrene Hanne og Lone Wilhelm Hansen grundlagde.
Fonden blev grundlagt med et formål om at yde støtte til – fortrinsvis dansk – musik, teater og dans.
Fondens formue ligger i dag på omkring 100 millioner kroner i en portefølje af aktier og obligationer, hvortil kommer to store ejendomme i Gothersgade i København, rettighederne til Finn Juhls møbler i hele verden og 25 procent af aktierne i Norsk Musikforlag i Oslo.
Fonden uddeler typisk 6-8 millioner kroner årligt. De seneste år 8 millioner, da fondens formue stiger – især på grund af stigende interesse for Finn Juhls møbler rundt i verden.
Bestyrelsen i Wilhelm Hansen Fonden:
- Formand Bjørn Bredal, forstander på Johan Borups Højskole
- Bente Lund Poulsen, advokat
- Katrine Gislinge, koncertpianist
- Steffen Aarfing, scenograf
- Karen-Maria Bille, dramaturg.
”Jeg har kun været bestyrelsesformand i 5 år, så jeg kender ikke overvejelserne bag beløbet, men 100.000 kroner er et dejligt rundt beløb, og ligesom med hæderspriserne og med fonden i det hele taget, vil vi gerne gøre en forskel for modtageren.”
Bestyrelsen beslutter også hvem der skal have prisen.
”Et af vores bestyrelsesmedlemmer Steffen Aarfing har en meget høj viden om møbler, men vi bruger også tit Christian Bundegaard, der har skrevet en tyk bog om Finn Juhl, som konsulent. Han beslutter ikke noget, men hjælper os til at finde de rette prismodtagere,” siger Bjørn Bredal.
Indstift alene priser for modtagerens skyld
Priserne hædrer, tilskynder og skaber respekt. De profilerer Wilhelm Hansen Fonden og giver en masse positiv opmærksomhed, men det er også et stort arbejde.
”Det er et kæmpestort arbejde, og noget vi bestyrelsesmedlemmer arbejder på løbende hen over året. For ud over at finde frem til selve prismodtagerne, skal festen arrangeres. Den skal være festlig, kunstnere skal optræde – så ja, det er et stort arbejde, og vi er jo en fond med et lille sekretariat, hvor eneste ansatte er en sekretær på halv tid.”
Med arbejdsmængden in mente mener Bjørn Bredal da også, at fonde udelukkende skal indstifte priser for modtagernes skyld. Aldrig for sin egen skyld.