Hos de to fonde er ambitionen, at den kommende forskning kan skabe viden, der kan gøre en positiv forskel for mennesker med bevægelseshandicap:
”Vi håber, at videns- og forskningsinstitutionerne tager imod udfordringen, for vores ønske er selvfølgelig, at der på et videnskabeligt grundlag tilvejebringes ny viden, som kan være med til at styrke livskvaliteten for mennesker, der er så stærkt afhængige af andre,” oplyser direktørerne i Helsefonden og Bevica Fonden, Hanne Jervild og Marianne Kofoed i en pressemeddelelse.
Bag fondenes nye donation ligger en forundersøgelse, der har undersøgt betydningen af Team Tvilling – en aktivitet, hvor en atlet uden handicap løber med et menneske med handicap i en løbevogn.
Forundersøgelsen tyder på, at den slags løb har en positiv fysiologisk effekt, og der rapporteres om øget kropsbevidsthed, bevægelsesglæde, stolthed og følelsen af at være på lige fod med andre. Indikationer, der altså nu er blevet til en invitation til en mere forskningsbaseret undersøgelse af disse effekter.
Den kommende forskning skal undersøge effekten af Team Tvilling, men også inddrage andre bevægelsesaktiviteter. Stifterne af Team Tvilling glæder sig over, at der nu skal forskes i, hvad løb rent faktisk gør ved fysik og psyke for mennesker med alvorlige bevægelseshandicap:
”Vi har konstateret, at Peder og andre handi-atleter har fået øget livskvalitet ved blandt andet at få en større omgangskreds og mindre medicinforbrug. Vi er igennem tiden blevet mødt med skepsis over for, om handi-atleterne oplever nogen fysiske og psykiske forbedringer af at være med i Team Tvilling. Derfor glæder vi os meget over, at vi nu kan få tilknyttet dybere forskning på området. Herefter kan vi forhåbentlig fremvise evidens for den virkning af Team Tvilling, som Peder og mange andre har oplevet på egen krop,” skriver Steen og Peder Mondrup i pressemeddelelsen.
Forskningsinstitutionerne har deadline for bud den 27. marts 2019.