Påbud fra fondstilsynet om at overholde transparensreglerne, hvidvaskregler, bøder, risikobaseret kontrol og skærpede krav til revisorer om at indberette forsømmelser til erhvervsstyrelsen. Det er nogle af de emner, som fondenes advokater, revisorer og rådgivere har været optaget af de seneste år. Men på trods af de rigide paragraffer er fondstilsynet åbne overfor fondenes ønsker og behov. Det er sagen om BRFfondens bestyrelse et godt eksempel på.
Fondsledelsen i BRFfonden har været helt åben om, at bestyrelsen gennem mere end to år var underbemandet i strid med vedtægten og i strid med erhvervsfondsloven. Det har fonden skrevet i sine årsregnskaber og den har også oplyst årsagen til fondstilsynet i forbindelse med en anden sag om aldersgrænse.
Bestyrelsen mener, at Erhvervsstyrelsen har anlagt en pragmatisk tilgang til fortolkningen af vedtægten og af erhvervsfondsloven i lyset af den omstillingsproces, som fonden har befundet sig i de seneste år.
”Vi har i årsrapporten oplyst, hvorfor vi ikke umiddelbart valgte en afløser for BRFfondens direktør, da han af hensyn til god governance udtrådte af bestyrelsen. Det har hverken revision eller myndigheder haft bemærkninger til. Vi har talt med revisorerne om det, og de har syntes, at det var en god forklaring. Det samme har Erhvervsstyrelsen,” siger bestyrelsesformand i BRFfonden, Lars Munch.
Strategien på plads
Som Nyhedsbrevet Danmarks Fonde omtalte den 2. oktober, har BRFfonden arbejdet cirka fire år med at udvikle en ny vision, mission og strategi. Fonden blev stiftet i 1959 som Byggeriets Realkreditfond med det formål at drive realkreditvirksomhed. I 2014 solgte fonden BRF Kredit A/S til Jyske Bank, og bestyrelsen skulle herefter udvikle en helt ny strategi for fondens virke, herunder en uddelingspolitik. Derfor ønskede bestyrelsen ikke at udpege et nyt bestyrelsesmedlem, før det stod klart, hvilken retning fonden skulle arbejde efter, og dermed hvilken type kompetencer bestyrelsen havde behov for.
“Vi har haft en ledig bestyrelsespost. Hvorfor besatte vi ikke den med det samme? Det gjorde vi ikke, fordi ville være sikre på, at det var kollegier til studerende på håndværksuddannelser, vi ville arbejde med. Efter strategiafklaringen ved vi nu, at det er en person med viden inden for erhvervsuddannelser, vi gerne vil have. Hvis nu vi ikke havde skulle bygge håndværkskollegier, kan det være, vi skulle have haft en anden kandidat," siger bestyrelsesformand i BRF Fonden,” Lars Munch.
Men ifølge fondsloven skal en fondsledelse være fuldtallig også under et strategiarbejde, som sætter nye rammer for fondens virke og drift, forklarede professor i fondsret, Rasmus Feldthusen dengang:
”Der er ikke i erhvervsfondsloven givet mulighed for, at fondsbestyrelsen kan udskyde udpegningen af et nyt bestyrelsesmedlem, heller ikke med henvisning til, at bestyrelsen er midt i en strategiproces. Udpegningen af det nye bestyrelsesmedlem skal derfor ske straks. Bestyrelsen er derfor forpligtet til at sørge for, at der hurtigst muligt sker udpegning af et nyt medlem til bestyrelsen,” sagde han.
BRFfonden er landets tiende største erhvervsdrivende fond og har i dag en formue på ca. 8 mia. kr. hvoraf 2 mia. er likvide midler. Fonden har de seneste fire år ikke foretaget uddelinger.
Dispensation
På baggrund af omtalen af det langvarige strategiarbejde og det manglende bestyrelsesmedlem, underrettede direktør Kristian May på fondens eget initiativ fondstilsynet i Erhvervsstyrelsen.
”Tanken var, at der skulle udpeges et sjette bestyrelsesmedlem, så snart fonden var nået så langt med sin nye strategi, at man meningsfuldt kunne rekruttere en kandidat med relevante kompetencer i forhold til den nye strategi. Strategiarbejdet har imidlertid trukket ud, og dermed har bestyrelsespladsen også stået ledig længere tid end oprindeligt forventet,” skriver direktøren til kontorchefen i fondstilsynet og oplyser samtidig, at det sidste medlem senest vil blive udpeget til årsmødet i marts 2019.
Kort efter direktørens henvendelse den 8. oktober kvitterer kontorchefen i en mail for underretningen:
”Mange tak for orienteringen. Det lyder umiddelbart fornuftigt – vi vender lige tilbage med et formelt svar hurtigst muligt.”
Herefter svarer Erhvervsstyrelsen, at fondstilsynet betragter fondens henvendelse som en anmodning om at dispensere for vedtægtens krav om, at fondens bestyrelse skal bestå af seks medlemmer. Styrelsen giver på den baggrund samtykke til, at bestyrelsen kan bestå af fem medlemmer i yderligere seks måneder frem til ultimo marts 2019.
Ansvarlige personer
Lars Munch er et erfarent professionelt bestyrelsesmedlem i fondssektoren. Han er medlem af Novo Nordisk Fondens bestyrelse og er formand for bestyrelserne i Louisiana Fonden, Museumsfonden af 1966 samt Fonden SOS Børnebyerne. Desuden er han formand for bestyrelsen i JP/Politikens Hus, som også er fondsejet. Han mener, at det er sund fornuft, at BRFfondens bestyrelse har afventet en afklaring af kompetencebehovet. Han mener desuden, at Erhvervsstyrelsen har anlagt samme pragmatiske vurdering af sagen:
”Erhvervsstyrelsen ser vel på, hvem der sidder i bestyrelsen og vurderer om det er ansvarlige personer, og hvad forklaringen er. Og hvis forklaringen er god nok, så er det vel sådan det er," siger bestyrelsesformand i BRFfonden Lars Munch.
Kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Christine Maxner, kan principielt ikke kommentere på konkrete sager, som styrelsen er involveret i. Men generelt fortæller hun, at fondstilsynet er indstillet på at hjælpe fondene.
”Helt generelt kan vi sige, at vi altid har fokus på at være pragmatiske i vores tilsyn, og at vi bestræber os på at være åbne overfor fondenes ønsker og behov. Omvendt forventer vi også, at de erhvervsdrivende fonde sørger for at holde os orienteret og anmoder om vores vejledning, når det er nødvendigt, og at fondene retter ind, når der er behov for det,” siger hun.
Hvad angår lovens regler, som ifølge fondsretsprofessor Rasmus Feldthusen betyder, at bestyrelsen straks skal sørge for at være fuldtallig i henhold til vedtægten, siger hun:
”Når styrelsen konstaterer, at en erhvervsdrivende fond ikke har udpeget et bestyrelsesmedlem i henhold til vedtægten, vil vi typisk påbyde, at fondens bestyrelse tager initiativ til at få udpeget et nyt bestyrelsesmedlem. Hvis fondens bestyrelse som led i en dialog mellem styrelsen og fonden anmoder om, at vi på midlertidig basis dispenserer for vedtægtens krav eller giver tilladelse til at ændre vedtægtens bestemmelse om udpegning af ledelse, vil vi naturligvis overveje anmodningen, hvis det i øvrigt virker hensigtsmæssigt for fonden,” siger Christine Maxner.
Professor Rasmus Feldthusen har ikke ønsket at yderligere kommentere sagen efter fondstilsynet har givet samtykke til dispensation.