For mange danskere er Tuborgfondet synonymt med musik, fællesskaber og frivillige ildsjæle. Og det er også det mest iøjnefaldende budskab i Tuborgfondets eksterne kommunikation, på hjemmesiden og på sociale medier.
Men nu skærper Tuborgfondets bestyrelse det interne fokus på erhvervsgavnlige uddelinger. Det fortæller Tuborgfondets kommende bestyrelsesformand, Anne-Marie Skov, i forbindelse med en række justeringer af spillereglerne for Tuborgfondets aktiviteter.
Alligevel behøver fondens modtagere og samarbejdspartnere rundt om i civilsamfundet ikke at frygte, at størstedelen af fondens uddelingsbudget fremover bliver kanaliseret over i kommercielle innovationsprojekter, merkantile brancheorganisationer eller industriel cybersikkerhed.
”Vi har haft en diskussion i bestyrelsen om vores støtte til erhvervslivet. Vi synes jo hele tiden, at vi har lavet noget, der understøtter Tuborgfondets målsætning om at være almennyttig og særligt til gavn for dansk erhvervsliv,” siger Tuborgfondets afgående direktør og kommende bestyrelsesformand, Anne-Marie Skov.
Mismatch i kommunikationen
’Tuborgfondets formål er at virke for samfundsgavnlige formål, særligt til støtte for dansk erhvervsliv’. Det fremgår af vedtægtsbestemmelserne i Carlsbergfondets fundats, som Tuborgfondet hører under.
Men fundatsens billede af en erhvervsfremmende fond stemmer ikke helt overens med billedet af en katalysator for fællesskaber drevet af foreninger og frivillige ildsjæle.
Og det manglende match fik i foråret en række eksperter til at kritisere Tuborgfondet for tilsyneladende at have negligeret erhvervslivet i fondens indsatsområder og uddelingspolitik.
Eksperterne vurderede i den forbindelse, at formuleringen ”særligt til støtte for dansk erhvervsliv” må betyde, at minimum halvdelen af fondens uddelinger skal gå til erhvervslivet.
Og det er netop det mål, som Tuborgfondet nu har stillet op for sine uddelingsaktiviteter, forklarer Anne-Marie Skov.
”Vi har nu lavet en målsætning, der siger, at over 50 pct. af den støtte, vi uddeler, skal være til gavn for dansk erhvervsliv. Vi har fokus på unges jobmuligheder og på samarbejder mellem erhvervsliv, civilsamfund og det offentlige, som kan løse nogle af de store udfordringer. Det nye er, at vi måler det i forhold til målsætningen, så det er lettere at dokumentere,” siger hun.
Det fremgår af Carlsbergfondets fundats, at Tuborgfondet hvert år tildeles 13 pct. af Carlsbergfondets samlede bevillinger. Tuborgfondet uddeler årligt 30-35 mio. kr.
I forbindelse med Carlsbergfondets nye fundatsændringer er det blevet præciseret, at det er Carlsbergfondets bestyrelse, der er ansvarlig for Tuborgfondets uddelinger, som den beslutter efter indstilling fra Tuborgfondets bestyrelse. Læs mere om Carlsbergfondets fundatsændring her.