Egentlig er Jan Robert Pedersen virksomhedsejer, iværksætter og coach, men nu har han stiftet en almen fond, der skal hjælpe mennesker i nød ude i verden. Fonden hedder DDJ Foundation, og de tre versaler står for Don’t think, Don’t talk, Just do it.
”Der er alt for megen snak om, hvor synd det er for mennesker i nød, men min idé med fonden er netop; lad vær med kun at snakke om det og tænke på det. Bare gør det,” lyder det fra Jan Robert Pedersen, 56 år, adm. direktør og ejer af Absalon Resources.
Et firma, der især sælger brændstof til helikoptere. Yderligere er han direktør og partner i iværksætterfirmaet Airblue Chemicals, der distribuerer miljøvenlige kemikalier. Og nu kan han altså også skrive fondsstifter på cv’et.
Netop aktionstilgangen bag DDJ Foundation har Jan Robert Pedersen selv brugt i et velgørenhedsarbejde, han afsluttede i januar måned på øen Lombok i Indonesien, der i 2018 blev hårdt ramt af jordskælv.
Jan Robert Pedersens kæreste driver et retreat-center på Lombok, og det var dér hun var under jordskælvet.
”Der skete ikke noget med dem, men dagen efter jordskælvet ringede min datter hjem og fortalte om alle forfærdelighederne og ødelæggelserne, og jeg sagde; så gør noget. Hjælp dem,” fortæller Jan Robert Pedersen.
Opfordringen blev til en indsamling på Facebook på i første omgang 50.000 kroner – uden at vide, hvad pengene skulle bruges til. En uge efter jordskælvet fløj Jan Robert Pedersen til Lombok, og far og datter fandt siden ud af, at den bedste måde at hjælpe på var at bygge huse til nogle af de mange mennesker, der havde mistet deres hjem under jordskælvet.
Der blev lavet en aftale med et savværk om at levere træ til huse, den øverste leder af landsbyen Kerandangan blev taget i ed, og det lykkes Jan Robert Pedersen og datteren Maria Højgaard Pedersen at samle penge ind til 45 huse. I alt omkring 250.000 kroner.
”Det sidste hus kom op i januar, og vores huse huser nu omkring 450 mennesker – ud af landsbyens i alt 1.000 indbyggere,” fortæller Jan Robert Pedersen.
Fire filippinere i Vietnam
Ud over velgørenhedsarbejdet på Lombok har fire filippinere, som Jan Robert Pedersen mødte for tre år siden på en turisttur i Ha Long-bugten i Vietnam, også haft stor indflydelse på, at han nu kaster sig ud i filantropi via en fond.
”De var fire almindelige mennesker; en præst, en lærer, en arbejdsmand og en multimediedesigner, som i deres fritid lavede humanitært arbejde. For 4.000 dollars om året brødfødte de 100 børn med et måltid om dagen, serveret på børnenes skole.”
”Jeg sad med en følelse af – det er da egentlig utroligt, at helt almindelige mennesker har det overskud, og den har siddet i min hjerne siden. Det at vi almindelige mennesker faktisk kan gøre en forskel,” forklarer Jan Robert Pedersen.
Produkter og dansk sundhed
De fire filippinere er da også blevet en del af de projekter, som DDJ Foundation i første omgang kaster sig over. De første projekter foregår netop i Filippinerne, hvor fonden vil give mikrolån og virksomhedsrådgivning til fattige kvinder – og undervise kvinder, børn og unge i sundhed og prævention.
”Tanken er at hjælpe kvinderne med at finde produkter, der kan sælges og så låne kvinderne penge – uden renter – til at få salget op at stå. Samtidig vil jeg gerne brede den danske sundhedstilgang med sundhedsplejersker ud til de filippinske kvinder, børn og unge i forhold til kost, sundhed og prævention,” fortæller Jan Robert Pedersen.
På et tidspunkt trækker DDJ Foundation sig ud af projekterne, og så er det meningen, at de fire filippinere skal fortsætte dem. Derefter rykker fonden videre til andre projekter og andre lande.
”Det bliver ligesom på Lombok. Vi kan ikke hjælpe alle, men en lillebitte del, og projekterne skal være enkle, overskuelige og uden ret megen administration,” siger Jan Robert Pedersen.
Han understreger, at fonden skal lave hjælpearbejde i det små.
”Vi skal aldrig nogensinde være Røde Kors. De gør et fantastisk arbejde, de stod dagen efter jordskælvet på Lombok med vand, mad, tæpper. Men Røde Kors rykker videre, og efter de store nødhjælpsorganisationer opstår der et tomrum, hvor vi som fond kan hjælpe.”
Fondens konstruktion
Selve fonden er en almen fond med en startkapital på 300.000 kroner – penge som Jan Robert Pedersen har tjent på sin virksomhed Absalon Resources.
”Yderligere forventer jeg at sætte mellem 5 og 10 procent af mit årlige overskud fra mit firma ind til anvendelse i fonden,” forklarer Jan Robert Pedersen.
Samtidig vil han – som i Lombok-projektet – samle penge ind fra andre.
”DDJ Foundation bliver en indsamlende fond, hvor primært andre fonde og virksomheder, som kan se en ide i at udvikle og hjælpe andre steder i verden, forhåbentlig vil donere penge til projekterne,” siger Jan Robert Pedersen.
Hvor mange penge han forventer at samle ind fra andre, har han endnu ikke sat tal på.
Vil gøre en forskel
Når Jan Robert Pedersen vælger at stifte en almen fond, handler det om at gøre en forskel.
”Fonde har en høj troværdighed, og når formålet er at gøre en forskel og hjælpe andre, er fonde en god konstruktion,” mener Jan Robert Pedersen.
DDJ Foundation får hjemsted i Esbjerg, hvor Jan Robert Pedersen også bor.
Projekterne på Filippinerne forventer han at kunne starte op efter sommerferien.