I sidste uge udkom den seneste udgave af rapporten Innovationsbarometeret udgivet af Center for Offentlig Innovation i samarbejde med Danmarks Statistik. For første gang indeholder barometeret også tal om danske fondes indflydelse på innovationen i den offentlige sektor.
Begrebet ’innovation’ defineres i undersøgelsen som en ny eller væsentligt ændret måde at forbedre den offentlige arbejdsplads’ aktiviteter og resultater på, f.eks. nye eller væsentligt ændrede produkter, serviceydelser, processer og organisationsformer eller måder at kommunikere på. Det er også et krav, at innovationen har skabt værdi.
Helt overordnet viser rapporten, at fonde spiller en rolle i 9 procent af de offentlige innovationer. Enten ved at sætte innovation i gang (2 procent), ved at fremme innovation (8 procent) eller ved at samarbejde med andre aktører om innovation (3 procent) – eller ved at gøre flere af tingene på samme tid.
I rapporten konstateres, at fondenes bidrag dermed umiddelbart ikke afspejler mange større fondes mål om at arbejde katalytisk, hvor det primære sigte er at være igangsættende og samarbejdende.
Mere i tråd med den katalytiske tanke viser tallene dog også, at når offentlige arbejdspladser og fonde samarbejder om innovation, så er der typisk flere parter involveret. Kun i 6 procent af alle innovationssamarbejder mellem fonde og en offentlig arbejdsplads er disse to parter således de eneste. I de resterende 94 procent er der flere parter involveret. Tallene for de øvrige samarbejdspartnere fordeler sig således:
- 74 procent – andre offentlige arbejdspladser
- 42 procent – private virksomheder
- 39 procent – frivillige foreninger
- 37 procent – vidensinstitutioner
- 33 procent – borgere
- 12 procent – udland
Om InnovationsbarometeretInnovationsbarometeret er ifølge Center for Offentlig Innovation en officiel statistik over innovation i den offentlige sektor. Det er skabt i et samarbejde mellem Center for Offentlige Innovation og Danmarks Statistik. Barometeret udkom for første gang i 2015 og blev da verdens første offentlige modstykke til EU- og OECD-statistik om innovation i den private sektor. Formålet er at inspirere til innovationsarbejdet og skabe et fælles vidensgrundlag, der kan kvalificere beslutninger om den offentlige sektors udvikling. Center for Offentlig Innovation er et nationalt center etableret af parterne på det offentlige arbejdsmarked i 2014 og er tværoffentligt finansieret via økonomiaftalerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner.
Læs den nye udgave af Innovationsbarometeret her (pdf).
Tallene for samarbejde viser, at fonde er den aktør overhovedet, der oftest indgår i offentligt innovationssamarbejde med flere aktører.
Det fremgår også af rapporten, at når fonde frem for andre aktører bidrager til innovation i den offentlige sektor, så er det forbundet med højere kvalitet og bedre borgerinddragelse i den forstand, at borgerne har fået større indflydelse på eller indsigt i den offentlige opgaveløsning. Undersøgelsen kan dog ikke konkludere, om dette skyldes fondenes involvering, eller om det nærmere har at gøre med typen af projekter, som fonde oftest støtter.
Endelig konkluderer rapporten, at fonde relativt oftere spiller en rolle i statslige innovationer sammenlignet med kommunale og regionale innovationer.