Serie: fondspriserNyhedsbrevet Danmarks Fonde sætter i en artikelserie fokus på fondspriser. Læs artiklerne her:
- En fondspris er ét af mange værktøjer
- Fondspriser – en menneskelig dimension på fondsarbejdet
- Fondspriser giver penge tilbage til kunstnerne
- Lokale priskomitéer sikrer ejerskab til fondspris
- Danske fonde vilde med prisuddelinger
- Ekspert: Fondspriser kræver stort forarbejde
Lokalsamfundet er en ledetråd i de almennyttige uddelinger for Fonden for Fynske Bank, der ejer 44,7 procent af Fynske Bank. Derfor har fondens årlige pris – Fonden for Fynske Bank Prisen – også en skarp lokal profil.
”Pengene skal gives videre til et almennyttigt lokalt formål. På den måde anerkender og hylder vi både en person, der har gjort noget særligt, og vi understøtter lokale foreninger og initiativer. Man kan for eksempel ikke give pengene videre til Kræftens Bekæmpelse, men man kan godt give dem videre til en lokal afdeling af en landsdækkende organisation.”
Det fortæller Frank Müller-Bøgh, der er sekretariatschef i Fynske Bank og administrator for Fonden for Fynske Bank.
”Ved at give prisen videre er det også skattefrit for den endelige modtager af pengene,” siger han.
Det er prismodtageren selv, der bestemmer, hvem prisen skal gives videre til, men det skal være i overensstemmelse med fondens formål og skal godkendes af lokalkomitéen.
Prisen uddeles nemlig i fire lokalområder: Svendborg/Langeland, Odense/Nyborg, Assens/Middelfart og Trekantsområdet, hvor banken har filialer. Den går til en virksomhed, en forening, en eller flere personer, som har udvist særlige initiativer inden for erhverv, turisme, kultur eller andet med gavn for det pågældende lokalområde.
Uden skarpe retningslinjer kan man forestille sig en situation, hvor en prismodtagers indsats kan blive belønnet i ét lokalområde, mens en tilsvarende indsats ville blive afvist i et andet lokalområde
Frank Müller-Bøgh – administrator, Fonden for Fynske Bank
Hver modtager får 100.000 kroner, og prismodtageren indstilles af hvert områdes lokalkomité, som består af den lokale bankfilialdirektør, 3-4 medlemmer fra bankens lokale repræsentantskab samt ét af fondens bestyrelsesmedlemmer.
”Vi har etableret de fire lokalkomitéer, fordi vi har et stort ønske om dels at forankre ejerskabet til prisuddelingerne i de enkelte lokalområder og dels at sikre det fornødne lokalkendskab, når prismodtagerne skal findes,” siger Frank Müller-Bøgh.
”Når der også sidder et fondsbestyrelsesmedlem med i hver lokalkomité, er det dels for at sikre, at indstillingerne sker i overensstemmelse med de opsatte kriterier, dels for at have et direkte link til fondsbestyrelsen, så eventuelle spørgsmål eller uklarheder kan besvares hurtigt,” forklarer han.
Arbejdet i lokalkomiteen er frivilligt arbejde, og lokalkomitéerne indstiller prismodtagerne til fondsbestyrelsen.
Om Fonden for Fynske BankFonden for Fynske Bank blev omdøbt fra Fonden for Svendborg Sparekasse i 2013 – efter fusionen af Svendborg Sparekasse og Vestfyns Bank. Fonden ejer i dag 44,7 procent af aktierne i Fynske Bank. Inden fusionen ejede Fonden for Svendborg Sparekasse 93 procent af aktierne i Svendborg Sparekasse.
Fondens formål er at videreføre Svendborg Sparekasses virksomhed i Fynske Bank A/S, at udøve anden finansiel virksomhed og udøve almennyttig eller velgørende uddelingsvirksomhed.
Fondsformuen var pr 31. december 2018 på 383 millioner kroner.
Fonden uddeler årligt omkring 12 millioner kroner – primært til idræt og kultur i de lokalområder, hvor Fynske Bank opererer.
Fonden har ingen direkte ansatte, men gør til gengæld brug af medarbejdere i Fynske Bank.
Bestyrelsen i Fonden for Fynske Bank
- Formand Uffe Strandby, forstander på Gymnastikhøjskolen i Ollerup
- Flemming Schmidt, advokat
- Michael Købmand Petersen, arkitekt
- Arne Knudsen, juridisk rådgiver
- Finn Boel Pedersen, direktør
- Ole E. Rasmussen, kunderådgiver.
Uddelt siden 1977
Selve Fonden for Fynske Bank Prisen blev uddelt første gang i 2018, men i 36 år før og i 5 år efter fusionen mellem Svendborg Sparekasse og Vestfyns Bank i 2013, blev forløberen til prisen – Svendborg Prisen – uddelt.
Svendborg Prisen blev indstiftet i 1977, da Svendborg Sparekasse havde 125-års jubilæum. Prisen havde den samme fundats. Blot blev den udelukkende uddelt i Svendborg-området, hvor sparekassen og siden Fonden for Svendborg Sparekasse holdt til.
I de første år var prisen på 15.000 kroner, siden steg den til 25.000 kroner, og siden 2012 har prisen været på 100.000 kroner.
Op til 2013 var det først bestyrelsen i Svendborg Sparekasse, siden fondsbestyrelsen der både indstillede og besluttede, hvem der skulle have prisen.
”Prisen blev besluttet af den daværende bestyrelse i Svendborg Sparekasse. For at fejre jubilæet og for at sætte sparekassen på landkortet, og så har sparekasser lidt den samme rolle som fonde, at de skal være til gavn for almenvellet,” siger Frank Müller-Bøgh.
Nødvendigt med skarpe retningslinjer
Med udvidelsen af prisen til flere lokalområder har fonden arbejdet meget med retningslinjer for prisuddelingen.
”Når man indstifter en pris, er det vigtigt at have skarpe retningslinjer for, hvem der må få prisen, og hvem der ikke må få prisen. I vores tilfælde for at nye komitemedlemmer hurtigt kan sætte sig ind i opgavens omfang og for at give ensartethed i uddelingerne. Uden skarpe retningslinjer kan man forestille sig en situation, hvor en prismodtagers indsats kan blive belønnet i ét lokalområde, mens en tilsvarende indsats ville blive afvist i et andet lokalområde,” siger Frank Müller-Bøgh.
Prisen understøtter vores strategi om, at fondens penge skal komme borgerne til gode lokalt, der hvor pengene er skabt.
Frank Müller-Bøgh – administrator, Fonden for Fynske Bank
Et andet vigtigt fokusområde er inhabilitet. Noget, der bestemt ikke bliver mindre aktuelt af, at man kommer ud i mindre lokalområder.
”Fonden har stor fokus på inhabilitet. Vi har ikke skrevet noget ned, men det er noget, vi taler meget om, og det er endnu en grund til, at der sidder et fondsbestyrelsesmedlem i hver komite.”
Hvem fik priserneVed den seneste uddeling i marts 2019 blev Fonden for Fynske Bank Prisen givet til:
- Ivan Nielsen, for sit ukuelige arbejde med at sætte landsbyen Bagenkop på landkortet. Han gav halvdelen af pengene videre til redskaber i Bagenkop Idrætsforenings gymnastikafdeling. Den anden halvdel gav han til Bagenkop Kirke til et nyt lydanlæg.
- Tue Fabricius, daglig leder at teater- og kulturhuset Bastionen Nyborg. Pengene bruges til et udendørs sceneområde ved huset og til at starte skoleteater op.
- John Olsen og Dan Jeppesen fra Støtteforeningen Svendborg Demensby. Pengene bruges til videreudvikling af den demensvenlige by.
- Elsebeth Gerner Nielsen, tidligere rektor for Designskolen Kolding for skolens første socialøkonomiske pop-up butik ‘Vielgut Studio’. Pengene bruges til videreudvikling af projektet.
- Annette Vesterskov, formand for Fjelsted Speedway Klub. Pengene bruges i speedway-klubben.
Normalt uddeles der kun én pris i hvert af de fire lokalområder; Svendborg/Langeland, Odense/Nyborg, Assens/Middelfart og Trekantsområdet, men ifølge fundatsen kan der i helt særlige tilfælde godt uddeles 5 priser. I år blev der derfor uddelt to priser i området Svendborg/Langeland.
Understøtter fondsstrategien
Fonden for Fynske Bank Prisen uddeles normalt ved de årlige aktionærmøder i marts måned rundt i bankens lokalområder.
”Uddelingen af prisen er et højdepunkt på vores aktionærmøder, og prisuddelingerne er også interessante for lokalpressen. Så prisen er en anden måde at dele penge ud for os som fond - en gimmick, hvor der er lidt mere hype og større opmærksomhed end ved de normale uddelinger fra fonden.”
”Så vi bruger prisen som markedsføring og til at gøre opmærksom på fonden. Prisen styrker kendskabet, så endnu flere får mulighed for at få gavn af vores midler, og selve prisen bliver brugt til styrkelse af lokalsamfundet. Så prisen understøtter vores strategi om, at fondens penge skal komme borgerne til gode lokalt, der hvor pengene er skabt,” fortæller Frank Müller-Bøgh.
Han mener også, at prisen har været med til at give flere ansøgere til fonden.
”Vi har ikke undersøgt det præcist, men vi oplever et stigende antal ansøgere fra de nye lokalområder, hvor fondsprisen bliver uddelt. Hernede på Sydfyn ved folk godt, at de kan søge penge hos os, for det har de kunnet i mange år, men i de nye lokalområder er de først begyndt at få øjnene op for det nu, og den stigende interesse fra ansøgere er prisen en del af,” siger Frank Müller-Bøgh.