– Podcast: Trine Gammelgaard
”Helt overordnet set ønsker fonden at gøre en forskel på den måde, at vi gerne vil øge summen af det gode,” siger direktør i Det Obelske Familiefond, Michael Bjørn Nellemann i dette afsnit af podcasten Moderne Filantropi (lyt via linket nedenfor).
I samtale med podcastvært Trine Gammelgaard fortæller han blandt andet om fondens indsatsområder og de filantropiske redskaber, som fonden benytter.
Med almennyttige uddelinger for mere end 200 mio. kr. om året er Det Obelske Familiefond en af de større fonde, der lægger stor vægt på ansøgningsdrevet filantropi.
”Jeg tror ikke, vi er en af de mere opsøgende fonde, men vi er meget lydhør overfor folk, der gerne vil blive klogere, inden de ansøger. Og vi tager gerne en indledende snak, ikke for at skubbe projektet i en given retning, men for at blive klogere på det og få noget mere at vide. Men jeg vil skynde mig at sige, at man også bare kan sætte sig ved tastaturet og skrive en ansøgning. Det kan der også godt komme en bevilling ud af. For nogle gange er der behov for at udbygge fortællingen om et projekt. Men andre gange er projekterne per definition bare gode og passer godt ind i vores strategi, og så skal man jo bare ansøge,” siger direktør i Det Obelske Familiefond, Michael Bjørn Nellemann.
Fonden har tre strategiske, faglige indsatsområder, nemlig kunst, forskning og sociale formål. Derudover er Nordjylland en vigtig del af fondens uddelingsområde, hvilket skyldes at fonden oprindeligt var baseret på ejerskabet af tobaksvirksomheden C.W. Obel i Aalborg.
”Jeg tror, at fondens stifter og familiens efterkommere føler sig i en form for positiv gæld til Nordjylland. Derfor giver det mening, at vi uddeler penge, så egnen Nordjylland udvikles, sådan at det er attraktivt at blive boende, og det er attraktivt at flytte dertil. Inden for alle tre indsatsområder støtter vi mange projekter i Nordjylland. Jeg vil ikke sige, at det er lettere at få et projekt igennem til Nordjylland, men vores hjerte banker særligt for Nordjylland af historiske årsager,” siger Michael Bjørn Nellemann.
At Det Obelske Familiefonds fokus dog i høj grad også er landsdækkendes, afspejles blandet andet i, at fonden i dag både har kontor i Aalborg og i København.
Risikovillighed og plads til intuition
I samtalen med podcastvært Trine Gammelgaard fortæller fondsdirektøren endvidere om fondens indsats på kunst- og kulturområdet, og han forklarer, hvordan han ser på fondenes samarbejde med stat og kommuner i en tid, hvor de offentlige besparelser sætter kulturlivet under pres.
Han fortæller desuden om fordelen ved at uddele penge til almennyttige formål ud fra et tankesæt, som er noget mere risikovilligt og langsigtet end det ofte er tilfældet, når det offentlige investerer.
”Vi kan være en lille smule mere intuitive, end man kan med offentlige midler. Vi kan tro på et givet projekt og bevilge hjælp til det, selvom det kan have lange udsigter, inden det bliver selvbærende eller drevet for offentlige midler,” siger Michael Bjørn Nellemann.
Derudover peger han på, at det ofte er en myte, at fonde ikke ønsker at investere i eller støtte drift. I hvert fald er Det Obelske Familiefond ikke bange for drift.
”Som udgangspunkt vil vi ikke ind og støtte drift i tid og evighed. Vi vil gerne tage en investeringsrolle på os i en given periode. Vi er ikke som sådan bange for drift, men vi vil gerne se, at noget udvikler sig, og at det kan blive – om end ikke helt – så næsten selvbærende over tid. Men hvis der skal driftsmidler til i den indledende fase, så gør det ikke os noget,” siger Michael Bjørn Nellemann.
Lyt til Moderne Filantropi #10
Podcast: Trine Gammelgaard