– Podcast: Trine Gammelgaard
Med tre forskellige, overordnede uddelingsben og et eksplosivt voksende uddelingsniveau er Novo Nordisk Fonden en kompleks fond med en betydelig samfundsmæssig indflydelse. Fonden støtter både lægevidenskabelig forskning, hospitalsforskning inden for diabetes samt humanitære og sociale formål.
I denne udgave af Moderne Filantropi søger Trine Gammelgaard svar på, hvordan fonden forholder sig til den udvikling, og hvordan den rent praktisk håndterer ansøgningsprocesserne inden for de mange uddelingsområder.
”Hvis man kigger på Novo Nordisk Fondens udvikling bare alene de sidste ti år, så ser man en fond, der er vokset rigtig meget takket være de økonomiske resultater, der er skabt på grund af udviklingen i især Novo Nordisk. Det har gjort det muligt at uddele meget mere, end man havde forestillet sig for ti år siden. Og i takt med det er aktiviteterne steget i fonden og dermed også behovet for at kommunikere, om alt hvad vi gør. Vi føler, at vi har en pligt til at være helt transparente om alt hvad vi gør,” siger Head of Communication and Stakeholder Relations, Steffen Lüders, der også fortæller, hvorfor fonden anser det for vigtigt at være i løbende dialog med bla. politikere og universiteter.
Eksperter i uddelingskomitéer
Med uddelinger på 4,2 mia. kr. i 2017 (5,8 i 2017, red.), hvoraf hovedparten går til videnskabelige formål, trækker Novo Nordisk Fonden på en lang række eksterne eksperter for både at sikre armslængde i behandlingen af ansøgninger og for at sikre den videnskabelige kvalitet, fortæller Head of Research and Innovation Grants, Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.
”Langt de fleste af ansøgningerne kommer via de opslag, vi laver. Når vi har modtaget ansøgningerne, bliver de sendt til vores ekspertkomitéer, der består af uafhængige forskere, som er eksperter inden for deres område. Eksperterne må ikke have relation til hverken fonden eller selskaberne i Novo-gruppen,” siger han.
Fonden har i øjeblikket 18 ekspertkomitéer, som vurderer ansøgninger inden for de emner og virkemidler, som bestyrelsen har beskrevet.
Fondens forskningsstøtte går alene til almennyttige forskningsmål og ikke til den forskningsindsats, som foregår i Novo-gruppen.
”Reglerne er sådan, at det slet ikke er fonden tilladt at støtte forskning, der foregår forskning i regi af Novo Nordisk. Der er vandtætte skotter på den måde, at fondens forskningspenge ikke kan gå tilbage til selskaberne,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.
”Novo Nordisk A/S har et forsknings- og udviklingsbudget på omkring 20 mia. kr. De penge er ikke nogle som fonden, hverken bestemmer over, eller har indflydelse på,” siger Steffen Lüders.
Lyt til Moderne Filantropi #11
Podcast: Trine Gammelgaard