Kapløbet om fondsmidler er blevet hårdere de senere år, oplever direktør Thit Aaris-Høeg, fra Fonden for Socialt Ansvar.
Fonden er – modsat de øvrige fonde, der portrætteres i podcasten Moderne Filantropi – ikke en uddelende fond. I stedet er der tale om en ikke-erhvervsdrivende almennyttig fond, som arbejder med frivilligt socialt arbejde på flere niveauer. Fonden driver blandt andet indsatserne Natteravnene og Bydelsmødre og beskæftiger sig derfor også med at søge midler til frivilligt socialt arbejde hos de uddelende fonde.
De større fonde i Danmark har i høj grad professionaliseret deres arbejde med uddeling af fondsmidler. I den forbindelse har deres interesse bevæget sig væk fra de mindre sociale projekter, båret af lokale ildsjæle rundt omkring i landet. I stedet ønsker de at satse på større, langsigtede, strategiske indsatser.
Fondene ønsker at bidrage til at løse de tunge sociale problemer i samfundet og søger derfor i langt højere grad end tidligere at samarbejde med stat og kommuner samt de større civilsamfundsorganisationer i bestræbelsen på at opnå en reel og dokumenterbar effekt af de indsatser, som fondsmidlerne er med til at finansiere. Fondene er dermed blevet mindre risikovillige, oplever Thit Aaris-Høeg.
Denne udvikling har konsekvenser for de små og mellemstore civilsamfundsorganisationer, siger direktør Thit Aaris-Høeg i podcasten. Hun oplever det som langt sværere end tidligere at opnå såvel fondsstøtte som støtte fra offentlige instanser på grund af denne tendens.
Fundraising kræver akademikere
”I dag er det en højakademisk proces at søge fondsmidler,” siger Thit Aaris-Høeg.
Det kræver langt mere forarbejde og er dermed blevet dyrere for organisationerne at søge fondsmidler. Fondene ønsker mere dokumentation end tidligere og en intens dialog allerede i den indledende fase, inden den endelige ansøgning kan sendes afsted til fonden. Det lange forarbejde kræver en dygtig akademisk medarbejder, hvilket er en stor udfordring for de små og mellemstore organisationer at finde finansiering til.
Fondene ønsker desuden i højere grad end tidligere at agere sparringspartnere før, under og efter, at de pågældende projekter er søsat. Den tætte kontakt mellem fond og ansøger kræver stor gensidig respekt og en villighed til at lytte og tage ved lære af hinanden, påpeger Thit Aaris-Høeg. Men hvis parterne anerkender hinandens rammevilkår og ekspertiseområder, er det kun godt at arbejde tæt sammen.
Hun fortæller, at Fonden for Socialt Ansvar følger samarbejdet og koordineringen på tværs mellem staten, kommunerne, fondene og civilsamfundet med stor interesse og gerne vil bidrage til at udvikle og forbedre samskabelsen. Et godt samarbejde på tværs sikrer, at der ikke bliver dobbeltfinansieret og dobbeltorganiseret, forklarer hun.
I podcasten fortæller Thit Aaris-Høeg desuden om fondens frivillige indsatser og om arbejdet med konceptet Rugekassen, som tilbydes visionære frivillige sociale iværksættere, som har behov for hjælp til at kvalificere og videreudvikle nytænkende indsatser.