”Naturen skal i højsædet.”
Det er et udtryk, som formanden for Aage V. Jensen Naturfond Mette Fabricius Skov omhyggeligt drysser ud over mange af de sætninger, som hun bruger i beskrivelsen af fondens nye strategi.
Fonden, som ifølge den seneste oversigt fra Fondenes Videnscenter over Danmarks 100 største fonde målt på uddelinger indtager positionen som nummer 23, er klar til at gå nye, ubetrådte veje for at få naturen bragt i højsædet i Danmark. Mette Fabricius Skov håber således på, at de kommende år vil føre til mere dialog, flere nye partnerskaber og større områder i Danmark, hvor naturen i særlig grad kan blive tilgodeset.
Strategiprocessen blev så småt indledt i 2020, hvor professor Katherine Richardson midlertidigt sad i formandsstolen i Aage V. Jensen Naturfond, og hvor fonden i anden halvdel af året bød velkommen til Hanne Haack Larsen, tidligere viceadministrerende direktør på Experimentarium i København, som ny direktør.
Og da Mette Fabricius Skov, der er datter af fondens tidligere frontfigur gennem mere end 30 år, Leif Skov, i starten af 2021 blev valgt som ny formand efter kun ét år i bestyrelsen, blev processen med at definere en ny strategi for alvor sat i gang.
”Det har været en omfattende proces, hvor vi er gået grundigt til værks. Hele bestyrelsen, den nye direktør og alle medarbejdere har været inkluderet i processen, hvor fondens virke og dens procedurer er blevet gennemgået. Vi har haft to bestyrelsesseminarer, hvor vi både har drøftet strategien og kigget på fundamentet for fonden og dens historik, men også kigget frem i tiden og talt om, hvad det er for udfordringer, naturen og fonden står overfor, og hvor er det, vi vil målrette vores indsats fremover,” siger Mette Fabricius Skov i et interview med Fundats.
Flere kommuner og fonde på banen
Parallelt med, at Aage V. Jensen Naturfond i 2021 intensivt gik i gang med at definere sin fremtidige strategi, kunne Mette Fabricius Skov og den øvrige bestyrelse konstatere, at folkestemningen på få år har ændret sig radikalt på natur- og biodiversitetsområdet i Danmark – blandt andet båret frem af en øget klimabevidsthed og en coronakrise, som under nedlukningsperioderne lokkede mange danskere ud i naturen.
”Ønsket om at bevare naturen er kommet på den brede samfundsdagsorden på en anden måde end før i Danmark. Der er nu en helt anden bevidsthed i samfundet om at sætte natur og biodiversitet i højsædet, og der er kommet en del flere aktører på banen. Man ser for eksempel mange kommuner bruge langt flere midler end før på naturprojekter, der er kommet flere fonde på banen, som støtter natur, og meget betegnende man kan også konstatere, at både Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary på det seneste har fået naturprojekter i gave,” siger Mette Fabricius Skov.
Der er nu en helt anden bevidsthed i samfundet om at sætte natur og biodiversitet i højsædet, og der er kommet en del flere aktører på banen
Mette Fabricius Skov – Bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
Aage V. Jensen Naturfond er den største private besidder af naturarealer i Danmark. Tanken er absolut ikke, at der skal sælges ud af besiddelserne eller for den sags skyld købes mange flere. I stedet handler det for fonden blandt andet om at bruge de områder, den råder over, på den klogest mulige måde.
”Kernen i fonden er de naturarealer, som vi selv har. Vi ejer cirka 20.000 hektar fordelt på 23 forskellige steder i Danmark, og det skal vi selvfølgelig fortsætte med. Strategien er fortsat, at disse områder skal fungere som forsøgs- og forskningsområder, så vi løbende kan finde de bedste metoder til at optimere biodiversiteten. Og det er vigtigt for os, at disse indsatser bliver udviklet, gerne sammen med andre – men derimod vil det ikke gøre den store forskel for biodiversiteten i Danmark, om vi alene fordobler det areal, vi selv ejer. Her skal der helt andre arealstørrelser og mange forenede kræfter til, men det er et vigtigt led, at vi også fortsætter med at sikre flere arealer til naturen,” siger Mette Fabricius Skov.
Fonden vil ifølge formanden fremover forsøge at gøre en endnu større forskel, når det gælder om at generere viden om, hvordan naturens udfordringer bedst kan løses.
”Og her er vi meget åbne på at indgå i samarbejder med andre og sammen finde nye løsninger – også gerne i forhold til at finde nye og flere områder i Danmark, hvor naturen kan tilgodeses. For tiden kigger vi på nogle muligheder for at købe nye rettigheder til naturarealer for at sikre, at naturen i de pågældende arealer kommer bedst muligt i højsædet i den forvaltning, der foregår. I det hele taget er vi meget interesserede i at indgå partnerskaber med andre, ligesom vi for eksempel gjorde, da vi sammen med Villum Fonden og staten skabte Den Danske Naturfond,” siger Mette Fabricius Skov med reference til stiftelsen af Den Danske Naturfond i januar 2015.
Ejerskab er ikke et mål
I forhold til positionen som den største private besidder af naturarealer i Danmark understreger fondsformanden, at det, som hun udtrykker det, ”ikke er et mål i sig selv at eje en hel masse”.
”Men ejerskabet har vist sig at være en god måde at arbejde med biodiversitetsproblemstillinger på. Det giver os mulighed for at komme med nye og anderledes løsninger på, hvordan man kan løse biodiversitetskrisen, skabe naturlige dynamikker og sætte naturen i højsædet. Men vi vil også gerne gå ind i samarbejder med partnere på andre måder end ved selv at eje de arealer, der skal fokuseres på. Det væsentlige for os er at sætte naturen i højsædet. Det skal være på den præmis, vi indgår i samarbejder om arealer,” siger hun.
Ejerskabet har vist sig at være en god måde at arbejde med biodiversitetsproblemstillinger på
Mette Fabricius Skov – Bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
At Mette Fabricius Skov flere gange i løbet af dette interview inviterer til samarbejder og partnerskaber, betyder ikke nødvendigvis, at båndet skal kappes til de nuværende partnerskaber, understreger hun.
”Det er altid sundt at søge nye partnerskaber, også gerne med nogen, der ikke ligner os selv så meget – nogen, som har andre vinkler på tingene. Så når vi taler om nye partnerskaber, er det ikke så meget ud fra et ønske om at skifte ud i de nuværende, men mere om at være åbne overfor, at der kan opstå helt nye partnerskabsmuligheder, nu hvor der er kommet langt flere på banen, som deler vores interesse for at beskytte og bevare naturen,” sige Mette Fabricius Skov.
Tre strenge i fremtidige uddelinger
Også Aage V. Jensen Naturfonds uddelingsstrategi har været under luppen som en del af strategiprocessen, og her er der flere nye tiltag på vej ud fra devisen ’mere dialog og flere partnerskaber’, fortæller Mette Fabricius Skov.
”Hidtil har vi været meget ansøgningsdrevne. I fremtiden vil vi stadig have en ansøgningsdreven proces, men vi vil definere nogle temaer, så det ikke er helt åbne kald. Det vil samtidig give os mulighed for, at vi kan gruppere nogle ansøgninger og måske lave større indsatser med en bredere kreds af projekthavere bag. Vi vil derudover i højere grad, end vi har gjort tidligere, indgå samarbejder med eksterne partnere om at igangsætte og støtte projekter, som har direkte relation enten til vores eller andres daglige naturforvaltning. Og som den tredje streng i vores uddelinger, vil vi gentage det forskningskald, vi har haft før,” siger Mette Fabricius Skov.
Hidtil har vi været meget ansøgningsdrevne. I fremtiden vil vi stadig have en ansøgningsdreven proces, men vi vil definere nogle temaer, så det ikke er helt åbne kald
Mette Fabricius Skov – Bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
I forhold til forskningskaldet er intentionen at gå direkte i dialog med forskerne og spørge, hvad de mener vil være relevant fremover at forske i.
Der er til gengæld ikke meget nyt under solen, når det gælder den samlede størrelse på Aage V. Jensen Naturfonds årlige uddelinger. De senere år har de svinget mellem 70 og 144 millioner kroner med et gennemsnit på lige under 100 millioner kroner om året, og det niveau forventer Mette Fabricius Skov vil fortsætte i år og i årene fremover.
”Når der er store udsving mellem årene, skyldes det år med køb af naturarealer, for eksempel Søholt Storskov i 2020 til 85 millioner kroner, gennemførelse af forskningscall, som sidst var på cirka 70 millioner kroner, eller støtte til andre store projekter. Cirka halvdelen af uddelingerne går til naturens bevarelse og udvikling på naturfondens egne naturarealer,” forklarer Mette Fabricius Skov.
Vil skrue op for kommunikation
Et konkret område, hvor Aage V. Jensen Naturfond i de kommende år som resultat af strategiprocessen ønsker at skrue op for kedlerne, er kommunikation. Ifølge Mette Fabricius Skov handler det både om at blive bedre til at dele de resultater, der opnås inden for naturpleje og forskning i biodiversitet, men også om generelt at blive mere aktive på sociale medier og internettet.
”Vi vil dels meget gerne formidle resultaterne af de forsøg og tiltag, vi laver på vores egne arealer, samt forskningsresultaterne fra de øvrige projekter, vi støtter. Det er meget vigtigt, at både vi, projekterne selv og andre kan se resultaterne af arbejdet og tage læring deraf. Og dels har vi fokus på fondens direkte kommunikation på sociale medier og websites, og det er et område, vi gerne vil udvikle,” siger hun.
Fonden har også et ønske om at kommunikere mere direkte til og med børn og unge, men erkendelsen er, at det kræver hjælp.
”I forhold til særlige indsatser for børn har vi tidligere støttet enkeltprojekter, blandt andet på skoler. Men vi har vedtaget, at vi ikke selv kan løfte projekter rettet mod børn og unge. Dér skal vi ud i et bredt partnerskab med andre typer af aktører, som har nogle kompetencer, vi ikke selv besidder, i forhold til naturformidling for børn. Og jeg tror ikke, det kommer til at ske allerede i år,” siger Mette Fabricius Skov.
Har kendskab til fonden og dens historik
Mens Mette Fabricius Skov meget gerne vil fortælle om strategien for Aage V. Jensen Naturfond, er det lige så tydeligt, at hendes lyst til at tale om Skov-familiens tilbagevenden for bordenden i naturfonden efter bare ét års fravær er noget mere begrænset.
På Fundats’ spørgsmål, om hvad det betyder for hende som ny bestyrelsesformand for Aage V. Jensen Naturfond, at især hendes far, Leif Skov, men også hendes bror, Anders Skov, tidligere har været så centrale figurer i fonden, lyder hendes svar:
Jeg har interesseret mig for naturen og arbejdet med fonde, siden jeg blev uddannet som advokat
Mette Fabricius Skov – Bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
”Det er et interessant spørgsmål. Jeg har interesseret mig for naturen og arbejdet med fonde, siden jeg blev uddannet som advokat. Jeg har været formand i Aage V. Jensen Charity Foundation siden 2009, og det betyder, jeg har et kendskab til Aage V. Jensen Naturfond, dens strategi, historik og udvikling. Derfor synes jeg, det er rigtig spændende at være med i bestyrelsen og være med til at fortsætte det arbejde.”
- Var det dit eget ønske, at du skulle blive formand for fonden for et år siden?
”En enig bestyrelse har opfordret mig til at være formand, og det ville jeg gerne. Det er bestyrelsen, der vælger formanden. Jeg er glad for den tillid, som bestyrelsen har vist mig i den sammenhæng,” siger Mette Fabricius Skov.
Regionsdirektør i Region Midtjylland Pernille Blach Hansen har siddet i bestyrelsen for Aage V. Jensen Naturfond siden 2017 og er næstformand i bestyrelsen. Men Mette Fabricius Skov ønsker ikke at svare på, om bestyrelsen efter den planlagte etårige periode med Katherine Richardson som formand overvejede at vælge Pernille Blach Hansen som formand.
”Det er et internt spørgsmål. Vi har i bestyrelsen selvfølgelig talt om, hvem der skulle være formand og næstformand, men det er en fortrolig drøftelse, som jeg ikke kan referere,” siger Mette Fabricius Skov.
Har haft alle boldene op i luften
Derimod vil Mette Fabricius Skov gerne svare på, hvordan det alt i alt efter hendes mening går med den fornyelsesproces af Aage V. Jensen Naturfond, som Katherine Richardson over for Fundats italesatte for halvandet år siden i kølvandet på blandt andet flere end 30 år med Leif Skov i en central rolle i fonden. I den forbindelse brugte Katherine Richardson udtrykket, at hun og den nye direktør skulle ”ruske op i” fonden.
OM METTE FABRICIUS SKOV
- 59 år.
- Advokat og civiløkonom (CBS).
- Bosat i Surrey i England, hvorfra hun driver selvstændig advokatvirksomhed.
- Formand for bestyrelsen i Aage V. Jensen Naturfond siden 2021 og for Aage V. Jensen Charity Foundation siden 2009.
- Endvidere medlem af bestyrelsen i andre fonde og selskaber.
”Først og fremmest har vi været igennem en meget grundig strategiproces, og den nye direktør har også sat sit præg på alle de procedurer. Det er altid sundt at ruske lidt op i sig selv, og jeg synes, vi har rystet posen godt og grundigt og haft alle boldene op i luften. Det er ikke en helt ny fond i dag, og nogle af tingene er en del af en løbende proces. Men efter at have brugt mit første år som formand på at tale procedurer og strategi, skal tingene nu i gang og ud at virke. Dét med at have en strategiproces handler jo også meget om at føre den ud i livet og dernæst løbende evaluere på den og forny og tilpasse den,” siger Mette Fabricius Skov.
Ved siden af formandsposten i Aage V. Jensen Naturfond er Mette Fabricius Skov fortsat også formand for Aage V. Jensen Charity Foundation med adresse i Liechtenstein, der støtter naturprojekter i hele verden med blandt andet Grønland og Færøerne som fokusområder.
Den tredje og mindste fond under Aage V. Jensens Fonde er Aage V. Jensens Fond. Her er hendes 84-årige far, Leif Skov, stadig formand for den tre personer store bestyrelse.