Der er ikke faste pladser, når den fem personer store bestyrelse i Aage V. Jensen Naturfond holder sine møder – bortset fra én: Formanden har sin faste stol.
I januar i år overtog Katherine Richardson Christensen posten som formand for bestyrelsen i naturfonden og dermed formandsstolen, da den ubestridte frontfigur i Aage V. Jensens Fonde, Leif Skov, i en alder af 81 år og efter mere end 30 år i fondenes tjeneste – heriblandt i positionen som naturfondens formand siden dens oprettelse i 2008 – valgte at give stafetten videre til næstformanden.
Men på grund af coronakrisen er der indtil videre stadig ikke holdt ét eneste fysisk bestyrelsesmøde i 2020, og det ærgrer Katherine Richardson:
”Jeg er meget ked af corona, for jeg havde virkelig glædet mig til at overtage den faste plads. Så nu skal vi altså snart have nogle fysiske møder, så jeg kan få lov til at sidde i dén stol!”
Katherine Richardson siger det med et smil. Men der er ingen tvivl om, at der samtidig er alvor bag ordene, og at den symbolske betydning i at overtage formandsstolen er stor.
I et stort interview med Fundats lægger den 66-årige amerikanskfødte professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet således ikke skjul på, at hun på den ene side er meget ydmyg over opgraderingen fra næstformand til formand efter Leif Skov, fondens altdominerende lederfigur i flere end 30 år. På den anden side fortæller hun også åbent, hvordan hun agter at udnytte sin nyvundne position til sammen med fondens anden nye topleder, direktør Hanne Haack Larsen, at ”ruske op” i fonden og gennemføre en lang række forandringer.
Leif Skov er således ikke den eneste med efternavnet Skov, som i år har valgt at forlade Aage V. Jensen Naturfond. Samtidig med, at det i januar blev offentliggjort, at Leif Skov opfyldte sit eget ønske ”gennem længere tid” om at træde tilbage som formand, kom det frem, at også sønnen Anders Skov netop havde opsagt sin direktørstilling i fonden ud fra et, som det hed i fondens pressemeddelelse, ”ønske om at prøve kræfter med et andet job.”
Ny direktør ”som sendt fra himlen”
Hanne Haack Larsen, der kommer fra en stilling som viceadministrerende direktør på Experimentarium i København, blev ansat i juni og tiltræder som direktør 1. september. Og så lyder startskuddet ifølge bestyrelsesformanden ellers til en række forandringer både i arbejdsgange, kommunikation og strategi for fonden, der blandt meget andet er Danmarks største private besidder af naturarealer.
Jeg forventer mange større ændringer. Men er det ikke også altid godt at ruske lidt op i en butik?
Katherine Richardson – bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
”Jeg forventer mange større ændringer. Men er det ikke også altid godt at ruske lidt op i en butik?” lyder Katherine Richardsons retoriske spørgsmål.
Katherine Richardson er særdeles glad for, at det netop bliver sammen med Hanne Haack Larsen, at hun skal ”ruske op i butikken.”
”Hanne Haack Larsen har som uddannet biolog både den rette naturforståelse, men har også en MBA og dermed den rette forretningsmæssige baggrund. Hun kommer som sendt fra himlen, og det er vi utroligt taknemlige over,” fastslår Katherine Richardson.
”Da Aage V. Jensen Naturfond blev oprettet i 2008 var det som én blandt flere aktiviteter i Danmark under moderfonden i Liechtenstein (Aage V. Jensen Charity Foundation, red.). Men som tiden er gået, er naturfonden vokset til at være hovedaktivitet i Danmark. Jeg forventer, at vi nu efter ansættelsen af Hanne ændrer på en række hidtidige standardprocedurer og laver nogle omstruktureringer på hovedkontoret i Kampmannsgade i København, som reflekterer, at det er naturfonden, der er storebror, og de øvrige aktiviteter, som skal serviceres i det hus. Hun skal sætte sig for bordenden i forhold til, hvordan det hus og det kontor skal fungere, og hun får en væsentligt anderledes rolle, end Anders Skov har haft. Blandt andet kommer Hanne til at bruge væsentligt mindre tid på den daglige drift af ejendomme end hendes forgænger, idet hun kan få god hjælpe til den opgave fra vicedirektør Jacob Palsgaard Andersen, der nu fysisk placeres på hovedkontoret i København,” siger Katherine Richardson.
Et af de konkrete punkter, hvor Aage V. Jensen Naturfond ifølge bestyrelsesformanden skal skrue gevaldigt op for ambitions- og aktivitetsniveauet, er på det kommunikative område.
En af de meget positive ting, der er kommet ud af coronakrisen, er, at vi har fået mange flere unge, som før absolut ikke var flittige gæster i skovene, ud i naturen, og dem vil vi virkelig gerne holde fast i.
Katherine Richardson – bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
”Med udgangspunkt i Hannes baggrund i formidling og publikumskontakt på Experimentarium vil der nok ske en enorm opgradering af vores elektroniske ansigt udadtil, det vil sige vores website og vores sociale medier. Det hænger sammen med, at vi samtidig gerne vil lave meget mere rettet mod børn og unge. En af de meget positive ting, der er kommet ud af coronakrisen, er, at vi har fået mange flere unge, som før absolut ikke var flittige gæster i skovene, ud i naturen, og dem vil vi virkelig gerne holde fast i. Og der kommer den nye direktør med nogle kompetencer, som falder på tørt sted. Dér har vi ikke tidligere været stærke,” siger Katherine Richardson.
Flere på naturscenen
Et andet område, hvor man fremover kommer til at opleve nye takter og toner fra fonden, er i forhold til partnerskaber, og i den forbindelse vil den nye formand og direktør sammen med den øvrige bestyrelse kritisk gennemgå fondens strategi.
”Det, at vi fra 1. september er to nye personer i spidsen for Aage V. Jensen Naturfond, tror jeg vil betyde en yderligere professionalisering af den måde, fonden fungerer på, og jeg forventer også, at det vil udløse en indsats med at udvikle og ajourføre den strategi, som blev udviklet for fem-seks år siden. Den er god, men tager ikke højde for, at vi ikke længere er alene på scenen. Indtil for ganske nylig var det kun os, som interesserede sig for natur, og vi opkøbte næsten 30 naturperler, som staten og andre ikke havde råd til, for eksempel Vejlerne, Filsø, Lille Vildmose, Gyldensteen Strand og Æbelø. Nu er der flere aktører på banen, blandt andre Den Danske Naturfond, som vi selv bidrog til oprettelsen af, og der er en generelt stigende interesse for naturen. Dét, at vi ikke længere er alene på scenen, gør, at vi skal gentænke vores rolle, og derfor er det meget tiltrængt, at vi giver vores strategi et eftersyn,” siger Katherine Richardson.
I kølvandet på den proces ser Katherine Richardson en god mulighed for, at fonden fremover skal have nogle nye ”legekammerater” blandt andet i det danske landbrug.
”Danmark er et af de lande i verden med mindst naturareal. Vi har til gengæld p.t. 62 procent landbrugsareal, og med hånden på hjertet tør jeg godt sige, at om 30 år er andelen af landbrugsjord ikke længere så stor. Så vi kommer til at forholde os til noget jord, som vi skal forsøge give tilbage til naturen, og jeg mener, at fonden i de kommende år skal have et væsentligt fokus på genopretning af nogle af de dele af naturen, vi som samfund har brugt og tjent penge på, og som skal gives tilbage til naturen på bedst mulig vis. Aage V. Jensen Naturfond skal være et sted, hvor man henter inspiration og evidens for, hvordan man kan omdanne landbrugsjord til natur – og det betyder, at vi skal have nogle nye legekammerater og partnerskaber. Jeg ser for eksempel meget gerne, at vi kan blive en samarbejdspartner til landbruget på en helt anden måde, end det er sket før, og blandt andet derfor er der god grund til at udvide – eller skifte ud i – vores hidtidige partnerskabsportefølje,” siger Katherine Richardson.
– Fonden er den største private besidder af naturarealer i Danmark. Skal I fortsætte med at eje så stor en del af den danske natur?
”Ejerskab er absolut ikke et mål i sig selv fra vores side. Men for eksempel ved Vejlerne var det ikke muligt for staten at hoste op med de penge på det tidspunkt, og derfor gik vi ind og puttede penge i området for at beskytte naturen. Målet for os nu og i fremtiden er at få den bedste beskyttelsesform for et givent areal, og hvis det er at eje, vil vi overveje at gøre det. Men der er også arealer, vi har købt og senere givet videre til lokale naturforeninger,” pointerer Katherine Richardson.
Ikke veltrænede i forandringer
Katherine Richardson er meget bevidst om, at der for den nye ledelse ligger en personalemæssig udfordring i at håndtere medarbejdere i fonden, der, som hun udtrykker det, skal vænne sig til, at det nu er ”en anden end Leif, der bestemmer.”
”Indtil videre har det været en lille smule svært. Det siger sig selv, at når du har en virksomhed, som har haft den samme leder i 30 år, er overgangen til ny ledelse vanskelig, og vi har tilmed haft en lang periode med en direktør, som alle vidste ikke fortsætter, og en nyansat direktør, som først starter 1. september. Vi har ikke en stab, som er veltrænet i forandringer, og indtil vi får Hanne godt op på sadlen, vil der sikkert stadig være noget usikkerhed hos de folk, som kun har kendt Leif og Anders. Jeg fornemmer dog samtidig, at mange nu bare er utålmodige efter at komme i gang med det nye, der skal ske,” siger Katherine Richardson.
Jeg føler mig lidt fattig som formand i forhold til Leif, fordi han gjorde det til et fuldtidsjob, mens jeg får min løn fra et andet sted.
Katherine Richardson – bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
– Hvordan har det været for dig personligt at skulle overtage formandsansvaret efter netop Leif Skov?
”Det er jeg meget ydmyg i forhold til. Leif Skov har været enormt dygtig til at få de penge, som Aage V. Jensen efterlod, til at yngle. Han har været skarp og har virkelig givet arbejdet fuld tid. Jeg føler mig lidt fattig som formand i forhold til Leif, fordi han gjorde det til et fuldtidsjob, mens jeg får min løn fra et andet sted, og jeg har derudover ikke den samme juridiske kompetence som Leif. Og uden at have diskuteret det med Leif, tør jeg godt sige, at han ikke gav fonden fra sig, før han følte, den var tilstrækkeligt stabil og levedygtig til at kunne klare sig uden ham,” siger Katherine Richardson.
Dødærgerligt
Perioden i formandsstolen bliver dog en kort én af slagsen for Katherine Richardson. Fonden følger således anbefalingen fra Komiteen for god Fondsledelse om, at bestyrelsesmedlemmer vælges for en periode på maksimalt fire år og kun kan genudpeges to gange. Ultimo 2019 havde Katherine Richardson siddet 12 år i bestyrelsen og skulle derfor principielt forlade bestyrelseslokalet på linje med advokat Sys Rovsing, der var trådt ind i fondens bestyrelse samtidig.
Men på grund af de forestående rokader på både formands- og direktørposten takkede Katherine Richardson ja til at tage ét år mere i bestyrelsen på dispensation og i den periode bestride formandshvervet. Men ved udgangen af 2020 er det definitivt farvel til Aage V. Jensen Naturfond.
Indtil jeg stopper, kæmper jeg en brav kamp for at give fonden et godt fundament at komme videre på.
Katherine Richardson – bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
”Vi vidste, at dette ville blive et enormt kritisk år, og derfor ville det være godt med noget erfaring på formandsposten. Jeg synes, det er dødærgerligt at skulle stoppe ved årets udgang, men sådan er governance-reglerne. Indtil jeg stopper, kæmper jeg en brav kamp for at give fonden et godt fundament at komme videre på,” understreger Katherine Richardson.
Hvem, der overtager hendes plads i bestyrelsen fra årsskiftet, er endnu uvist. Processen med at finde en egnet kandidat er netop sat i gang i et udvalg under bestyrelsen, og først i begyndelsen af 2021 konstituerer den nye bestyrelse sig og vælger sin formand.
Det er i den forbindelse værd at bemærke, at det ikke er umuligt, at der fra januar 2021 igen kommer en Skov i formandsstolen. Blandt medlemmerne i den fem personer store bestyrelse sidder således advokat Mette Fabricius Skov, der er datter af Leif Skov og formand for Aage V. Jensen Charity Foundation i Liechtenstein.
Forventer ikke stort overskud i år
Uanset hvem direktøren i Aage V. Jensen Naturfond fra starten af 2021 skal danne topledelsesmakkerpar med, kommer ledelsen givetvis til at skulle slikke sårene efter en coronakrise, som også for den rige naturfond vil få betydning.
Endnu er det ifølge Katherine Richardson for tidligt at gisne om, præcis hvor økonomisk hårdt ramt fonden bliver af pandemiens følgevirkninger.
Der er morgener, hvor jeg er vågnet og har kunnet se, at vi over natten har mistet 200 millioner kroner.
Katherine Richardson – bestyrelsesformand, Aage V. Jensen Naturfond
”Der er morgener, hvor jeg er vågnet og har kunnet se, at vi over natten har mistet 200 millioner kroner, men det virker som om, tingene har stabiliseret sig lidt. Måske bliver vi på grund af corona nødt til at styre vores armbevægelser lidt, måske bliver det Business as usual – det er endnu svært at sige. Umiddelbart forventer jeg ikke noget stort overskud i år, men til gengæld havde vi et pænt overskud sidste år, så indtil videre er der ikke grund til at tro, vi ikke kan fortsætte som hidtil med vores uddelinger. Det skyldes ikke mindst, at vi allerede har investeret rigtig meget i at opgradere publikumsfaciliteterne på de naturarealer, vi ejer, så der burde ikke komme større udgifter dertil i den kommende tid,” siger Katherine Richardson.
Naturfondens samlede uddelinger i 2017 var på 115 millioner kroner og i 2018 på 120 millioner kroner. Men i 2019 faldt beløbet til 87 millioner kroner.
Nedgangen i uddelinger i 2019 skal dog på ingen måde tages som et udtryk for lavvande i kassen hos den velpolstrede fond, der kom ud af 2019 med et overskud på 268 millioner kroner og en egenkapital på to milliarder kroner. Derimod skyldes uddelingsnedgangen i 2019 det flow på cirka fem år, som mange af fondens forskningsbevillinger følger.
”De seneste fem-seks år har vi i høj grad givet fem-årige bevillinger af en væsentlig større størrelse end de mange og mindre bevillinger, vi indtil da havde givet. Flere af de fem-årige projekter er ved at være afsluttet og vil nu blive evalueret, og jeg er sikker på, at vi fremover vil se endnu flere kæmpeuddelinger på typisk fem år ad gangen. Der kan selvfølgelig også være tale om færre end fem år ad gangen – det kommer an på, hvor meget forskerne søger om – men vi er åbne for bevillinger i op til fem år. Og det vil så igen betyde, at vi også fremover kommer til at se store forskydninger mellem årene i forhold til, hvor meget årets samlede uddelingsbeløb ender på,” forklarer Katherine Richardson.
Blå bog: Katherine Richardson
- Født: 11. maj 1954 i USA (66 år).
- Formand for bestyrelsen i Aage V. Jensen Naturfond siden januar 2020. Medlem af bestyrelsen siden 2008.
- Professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet og leder af Sustainability Science Center.
- Medlem af Klimarådet. Tidligere medlem af ekspertkomité nedsat af FN´s generalsekretær til at skrive ‘”Global Sustainable Development Report 2019’”, tidligere formand for Klimakommissionen og tidligere formand for Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd.
Uddelingerne i 2020 kommer formentlig ifølge formanden til at lande på niveau med 2019, måske endda lavere.
”Til gengæld forventer jeg, at næste år, 2021, bliver et stort år i forhold til forskningsbevillinger, idet der snart skal inviteres til nye ansøgninger,” siger Katherine Richardson.