Et stort antal fonde har fokus på det social- og sundhedsmæssige område i Danmark. Ikke desto mindre er der i dén grad brug også for Helsefonden, som hvert år deler omkring 55 millioner kroner ud især til forskningsprojekter.
Det fastslår fondens bestyrelsesformand, det 54-årige tidligere Folketingsmedlem for Venstre Anne-Mette Winther Christiansen.
Ifølge Anne-Mette Winther Christiansen har fonden nemlig som én af ganske få et særligt fokus på gråzonerne inden for social- og sundhedsområdet. Og dér skal fokus fortsat være for at spænde sikkerhedsnettet ud under nogle af de danskere, som ellers risikerer at blive klemt i eller overset af systemet, understreger Anne-Mette Winther Christiansen i et interview med Fundats.
”Vi er meget opmærksomme på at gøre en forskel i gråzonerne, og personligt giver det mig en stor glæde, at det netop er i gråzonearbejdet, vi lægger vores kræfter. I forhold til de projekter, vi selv starter op, skal vores fokus være der, hvor ingen andre kan se, at der er behov, eller ikke tør tage chancen. I Danmark er vi meget dygtige til juridisk arbejde og retssikkerhed, men i forhold til for eksempel unge med en dobbeltdiagnose eller behovet for at bryde en negativ social arv er der stadig alt for mange danskere, som bliver fanget mellem to stole i det offentlige system. Dem vil vi gerne hjælpe,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Unge med en dobbeltdiagnose – det vil sige både et rusmiddelmisbrug og psykiske problemer – er ifølge Anne-Mette Winther Christiansen et eksempel på en gråzoneproblemstilling, som Helsefonden har brugt kræfter og penge på.
”Det er et af vores egne projekter inden for et tema, som vi har besluttet os for, vi vil have afdækket, og hvor vi har været indignerede over, at andre ikke ville anerkende problemet. Vi mener, de pågældende unge med dobbeltdiagnoser har et kæmpebehov for hjælp, for eksempel hvis man ikke kan komme ud af et hashmisbrug, fordi man samtidig har en ustyrlig ADHD. Derfor arrangerede vi blandt andet i 2019 en høring på Christiansborg om dette tema for at åbne politikernes øjne for problemet, og vi fik som optakt til høringen udgivet en bog om emnet,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Bør løsne båndene til Christiansborg
Helsefonden blev grundlagt i 1973 under navnet Sygekassernes Helsefond, da de statsanerkendte sygekasser blev nedlagt og afløst af den offentlige sygesikring. De midler, der var tilbage ved afviklingen af sygekasserne, overgik til fonden.
Af fundatsen fremgår, at fonden ledes af en bestyrelse på syv personer, hvor de tre medlemmer udpeges af Folketinget, et af socialministeren, et af sundhedsministeren, et af Kommunernes Landsforening og et af Danske Regioner.
Anne-Mette Winther Christiansen er et af de tre bestyrelsesmedlemmer, der er udpeget af Folketinget efter indstilling fra tingets tre største partier – i hendes tilfælde Venstre, som hun er medlem af, men ikke har repræsenteret i Folketinget siden 2015.
Jeg tror, fonden vil have mere glæde af at få knyttet flere forskellige fagligheder inden for især social- og sundhedsområdet til bestyrelsen.
Anne-Mette Winther Christiansen – bestyrelsesformand, Helsefonden
Også de to andre Folketingsudpegede medlemmer af Helsefondens bestyrelse, socialdemokraten Lone Møller og Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti, er begge forhenværende medlemmer af det parlamentariske kammer.
Ifølge Anne-Mette Winther Christiansen er tiden moden til at overveje at få ændret bestemmelsen om, at tre ud af syv medlemmer i Helsefondens bestyrelse skal udpeges af Folketinget. I stedet plæderer hun for at få mere faglighed ind i bestyrelsen.
”Jeg er efterhånden nået frem til, at det godt kan være, vi skal begynde på arbejdet med at få løsnet båndene til Christiansborg. Det er jo vores fundats, som dikterer, hvordan det i øjeblikket foregår, og problemet er, at der ikke står, at Helsefondens bestyrelsesmedlemmer skal være personer, som sidder i Folketinget. Jeg tror, fonden vil have mere glæde af at få knyttet flere forskellige fagligheder inden for især social- og sundhedsområdet til bestyrelsen a la de to medlemmer, vi p.t. har med høj faglighed inden for området, nemlig Søren Brostrøm, der er udpeget af Sundhedsstyrelsen, og Henriette Zeeberg, som er udpeget af Socialstyrelsen,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Ifølge formanden bidrager Søren Brostrøm og Henriette Zeeberg ”vildt meget” til bestyrelsens arbejde, og der bliver i bestyrelseslokalet lyttet særligt meget til deres bud på, hvordan forskellige problemer kan løses.
”Da fundatsen blev født, var det en helt anden fortælling og dagsorden, og da vi havde satspuljen, gav det god mening, at der sad medlemmer af Folketinget i fondsbestyrelsen, for dermed kunne man lave fælles fokusering på samme temaer og få penge fra både satspuljen og Helsefonden til nogle af de initiativer, man ville have fremmet. I dag arbejder vi i fonden med det, som vi selv synes er rigtigt og vigtigt – og vi er blevet så stor en fond, som efter min mening vil få mulighed for at flytte mere, hvis der kommer en endnu større faglighed ind i bestyrelsen,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Fundatsændringer tager lang tid
Udfordringen med at være udpeget af Folketinget, men at have et ‘forhenværende’ knyttet til det folketingspolitiske virke, er, at der ikke er nogen forpligtelse til at holde en direkte forbindelse til beslutningstagerne, mener hun.
Så længe, vi er udpeget til bestyrelsen af Christiansborg, er det vigtigt, at de får noget for udpegningen, og for fonden har det jo betydning, at det, vi sætter i værk, bliver løftet videre af politikerne.
Anne-Mette Winther Christiansen – bestyrelsesformand, Helsefonden
”De to andre bestyrelsesmedlemmer, som er udpeget af Folketinget, og jeg selv er ikke forpligtet til afrapportere, hvad Christiansborg så at sige får ud af udpegningen af os. Omvendt har jeg det selv sådan med mit professionelle, politiske mindset, at så længe, vi er udpeget til bestyrelsen af Christiansborg, er det vigtigt, at de får noget for udpegningen, og for fonden har det jo betydning, at det, vi sætter i værk, bliver løftet videre af politikerne. Blandt andet derfor gav en høring som den, vi arrangerede i 2019 på Christiansborg om unge med dobbeltdiagnose, god mening, fordi den medvirkede til at skabe politisk lydhørhed omkring problemstillingen,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
– Er din holdning til en eventuel fundatsændring og en ændring af reglerne vedrørende bestyrelsens sammensætning noget, I diskuterer i bestyrelsen?
”Vi har lige fået foretaget en fundatsændring af vores navn (fra Sygekassernes Helsefond til Helsefonden, red.), og det tog næsten to og et halvt år at få igennem. Så når eller hvis vi går i gang med en proces vedrørende reglerne om bestyrelsens sammensætning, skal vi være knivskarpe og samtidig være forberedte på, at det kommer til at tage lang tid, før vi er kommet i bund med at have det formuleret på den rigtige måde. Jeg ser det derfor ikke som noget, der sker i år eller næste år, men som en mere langsigtet proces,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
– Hvordan skal bestyrelsen så sammensættes, som du ser det? Skal alle medlemmer være faglige eksperter?
”Det må vi finde ud af. Jeg kan bare se, at vi for eksempel også har brug for folk med økonomisk interesse og viden. Lige nu er vi så heldige, at Kommunernes Landsforening har udpeget Haderslevs borgmester H.P. Geil, der er bankuddannet, som KL´s medlem af Helsefondens bestyrelse. Men hvis han ikke genudpeges ultimo 2021, risikerer vi at stå med et hul på bestyrelsens økonomiske vidensområde. Det er et eksempel på, hvorfor jeg mener, vi skal være bredere funderet for at sikre høj faglighed på en række nødvendige områder,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Egenkapital på over én mia. kr.
Siden starten i 1973 har Helsefonden uddelt omkring 1,6 milliarder kroner til forskellige formål inden for det sociale og sundhedsmæssige område, og fondens pengekasse er fortsat særdeles velpolstret. Helsefondens 2019-regnskab fortæller således historien om en egenkapital på over én milliard kroner og et overskud i 2019 på 93 millioner kroner.
Som det ser ud her medio november, kommer coronakrisen ikke til for alvor at påvirke fondens økonomi i nævneværdig grad i år.
”Det er ikke min forventning, at vi kommer såret ud af krisen. Corona gav os et ordentligt smæk i starten af krisen, hvor alle aktierne faldt, og hvor vi kunne se tocifrede millionbeløb ryge ud over kanten på en uge. Men nu er vi igen ved at være oppe på forårets niveau, hvilket kan tilskrives de dygtige folk, der har ansvaret for fondsmidlerne,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Min personlige vurdering er, at vi til foråret kommer til at se mange ansøgninger relateret til følgevirkningerne af coronakrisen.
Anne-Mette Winther Christiansen – bestyrelsesformand, Helsefonden
Den årlige tommelfingerregel i forhold til fondens uddelinger er, at der uddeles omkring 55 millioner kroner, fordelt med cirka 40 millioner til forskningsprojekter og 15 millioner kroner til øvrige projekter. I de to seneste år er der uddelt henholdsvis 32 og 36,5 millioner kroner fordelt på 92 og 89 bevillinger, og formanden forventer, at indeværende års niveau for uddelinger bliver nogenlunde identisk.
Til gengæld vil det ikke overraske Anne-Mette Winther Christiansen, hvis der i 2021 bliver brug for at grave lidt dybere i pengekassen.
”Min personlige vurdering er, at vi til foråret kommer til at se mange ansøgninger relateret til følgevirkningerne af coronakrisen, blandt andre fra studerende eller ph.d.´er, der vil undersøge den psykiske og psykologiske betydning relateret til eksempelvis børns trivsel under krisen, arbejdsløshed og angsten for at blive syg,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Ud af Fondenes Hus
For Helsefonden har det år, som snart skal omtales i datid, også stået i flytningens tegn. I april rykkede Helsefonden ud af Fondenes Hus og flyttede sammen med Fonden Ensomme Gamles Værn, Bevica Fonden og Vanførefonden i et lejemål nær Nørreport Station i København.
Ifølge Anne-Mette Winther Christiansen var det primært for at styrke det tætte samarbejde med de tre andre mindre fonde, at Helsefonden valgte at sige farvel til Fondenes Hus i Otto Mønsteds Gade efter at have været en del af det store fondsfællesskab siden dets start i 2013.
Blå bog: Anne-Mette W. Christiansen
- 54 år (født 22. januar 1966).
- Uddannelse: Lærer. Arbejder som skoleleder på Steiner Skolen i København.
- Medlem af Folketinget for Venstre 2005-2015.
- Bestyrelsesformand i Helsefonden (udpeget til bestyrelsen af Folketinget, indstillet af Venstre).
”Da vi i sin tid rykkede ind i Fondenes Hus, gav det særdeles god mening, og vi var vældig glade for det i starten. Som tiden gik, blev vores samarbejde med Fonden Ensomme Gamles Værn, Bevica Fonden og Vanførefonden stadig mere tæt, og dét samarbejde ville vi gerne udvikle yderligere. Så da muligheden opstod for at flytte sammen med tre andre fonde og dermed få endnu mere glæde af hinanden, valgte vi at slå til,” fastslår Anne-Mette Winther Christiansen.