Det er ikke nogen tilfældighed, at teksten ”TIL GAVN FOR DANFOSS” toner frem med versaler øverst på siden, når man klikker ind på hjemmesiden for Bitten & Mads Clausens Fond. Listen over storstilede projekter i Sønderjylland i almindelighed og Sønderborg i særdeleshed, som Bitten & Mads Clausens Fond har skudt millionbeløb ind i de seneste 15-20 år, er lang – endog meget lang. Og når fonden, der ejer værdier for over 24 milliarder kroner, åbner pengekassen, har det altid to overordnede formål: Det skal gøre Sønderborg og Sønderjylland til et mere attraktivt sted at bo og arbejde – og samtidig gavne Danfoss´ rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
Alene i år er snoren blevet klippet til det spektakulære Hotel Alsik på havnefronten i Sønderborg, Center for Industriel Elektronik er blevet åbnet på Syddansk Universitet i Sønderborg, og der er sat signatur på et bidrag på en kvart milliard kroner til et 1,3 milliarder kroner stort ferieresort på Nordals.
I 20 år har formanden for fonden været Peter Mads Clausen, der er søn af Danfoss´ grundlægger, fabrikant og ingeniør Mads Clausen og hustruen Bitten, og bror til Danfoss-koncernens tidligere administrerende direktør gennem 12 år og nuværende bestyrelsesformand, den knap ét år ældre Jørgen Mads Clausen.
I et eksklusivt interview med Fundats lægger Peter Mads Clausen ikke skjul på fondens dobbeltsidede intentioner.
”Det er hjælp til selvhjælp, kan man sige. Jeg har det personligt sådan, at jeg meget gerne vil fremme trivslen i området, men det er med den skumle bagtanke, at vi også kan få mere kvalificeret arbejdskraft til byen. De to ting kan ikke skilles ad. Arbejdet på Danfoss er i sig selv attraktivt, men det er trivslen og mulighederne i lokalsamfundet, som ofte afgør, om Danfoss – og områdets andre virksomheder – for eksempel kan tiltrække en ingeniør eller en professor, der skal have sin ægtefælle med,” siger Peter Mads Clausen.
Rapport viste nedadgående tendens for Sønderjylland
Når Peter Mads Clausen skruer tiden tilbage til 1999, hvor han overtog formandsposten i fonden efter sin mor, var fondens udgangspunkt et andet. Bitten Clausen havde, fastslår Peter Mads Clausen, i sin forvaltning af rollen som formand haft Danfoss som sit primære fokus, mens han valgte at tolke ordene om at være til gavn for Danfoss på en bredere måde.
”Mit udgangspunkt, da jeg startede som formand, var, at Danfoss godt kan klare sig selv. Jeg tænkte: ‘Det er ikke Danfoss, vi skal støtte, men derimod samfundet uden om’. Dengang var oplevelsen lidt, at Danfoss lå alene langt ude på landet i det, der blev kaldt Udkantsdanmark, og det var svært at trække kvalificeret arbejdskraft til virksomheden. Sammen med andre gode kræfter deltog jeg i en visionsgruppe, som bestilte en såkaldt monitorrapport fra et amerikansk analysefirma, som analyserede, hvad vi i Sønderjylland er gode til, og hvad vi ikke er gode til, og den gav et billede af, hvordan Sønderjylland ville se ud 10 år frem i tiden. Det var et meget bedrøvende billede, der blev tegnet – en nedadgående skrue, hvis ikke vi gjorde noget. Det satte en del tanker i gang,” fortæller Peter Mads Clausen.
Mit udgangspunkt, da jeg startede som formand, var, at Danfoss godt kan klare sig selv. Jeg tænkte: ‘Det er ikke Danfoss, vi skal støtte, men derimod samfundet uden om’.
Peter Mads Clausen – formand, Bitten & Mads Clausens Fond
Med rapporten i hånden tog visionsgruppen blandt andre fat i kommunerne og det lokale erhvervsliv og dannede et regionalt udviklingsråd, og der blev sat gang i en række samarbejder på kryds og tværs mellem erhvervsliv, kommuner og amtet. Peter Mads Clausen mener, at mange af de positive samarbejder, der stadig på tærsklen til 2020 fungerer i Sønderjylland, udspringer af disse initiativer for 20 år siden.
På spørgsmålet om, hvad der ville være sket, hvis ikke fonden var gået ind og havde taget aktivt ejerskab for udviklingen af lokalsamfundet og regionen, kommer svaret efter lidt betænkningstid:
”Så ville Sønderborg være blevet en soveby – det er jeg ret overbevist om. Der var ikke mange andre, der gjorde noget, dengang vi startede vores aktiviteter,” siger Peter Mads Clausen.
Vil åbne børns øjne for science
Et af de første store konkrete projekter i Peter Mads Clausens formandstid, som han stadig er meget stolt af, er science-parken Danfoss Universe på Als, der åbnede dørene i 2005. Modsat mange andre forlystelsesparker er læring det bærende element i Universe, og det er ingen hemmelighed, at missionen er at gøre gæsterne – især de yngste gæster – begejstrede for naturvidenskab og teknologi.
”Tanken var lige fra starten at påvirke skolebørn og før-skolebørn i en science-retning. På det tidspunkt syntes mange, at matematik og natur-teknik var noget forfærdeligt noget, og samfundstendensen var, at de unge i stedet skulle læse sprog og historie. Min holdning var og er, at det bliver vi ikke rigere af som samfund. Blandt andet derfor stiftede vi sideløbende med Universe Kata Fonden, der har som formål at fremme ny viden om læring og har særligt fokus på børns engagement i naturfag,” siger Peter Mads Clausen.
Han er også særdeles tilfreds med, at det er lykkedes kommunen at få både en motorvej og Syddansk Universitet (Alsion) til Sønderborg. Som han påpeger: ”Er man en universitetsby, er chancerne for vækst større.”
Et initiativ, som Peter Mads Clausen med stor tilfredshed ser tilbage på og gerne fortæller om, er projektet med at gøre den tidligere industrihavn i Sønderborg mere attraktiv. I den forbindelse tog fonden fat i den verdensberømte amerikanske arkitekt Frank Gehry, som blandt andet har Walt Disney Concert Hall i Los Angeles og Guggenheim-museet i Bilbao på sit CV.
”Frank Gehry udarbejdede en masterplan for havnen, og arbejdet blev sat i gang i 2007. Vi var alle sammen lykkelige, indtil 2008 oprandt. Så gik alt i stå, og vi kom først for alvor i gang igen i 2012 med byggerierne på havnen,” husker Peter Mads Clausen med reference til finanskrisen.
Hotel Alsik som en ”go-to-destination”
Havnefronten i Sønderborg huser blandt andet det til dato mest spektakulære projekt, som Bitten & Mads Clausens Fond sammen med PFA har investeret i, nemlig det 19 etager høje Hotel Alsik, der åbnede i maj i år. Hotellet var en del af Frank Gehrys masterplan.
Der er skudt over 700 millioner kroner ind i hotelprojektet, som ud over 190 hotelværelser og tre restauranter indeholder Danmarks største spa med flere end 60 forskellige spa- og wellness-oplevelser fordelt på 4.500 kvadratmeter. Og Peter Mads Clausen er særdeles stolt af hotellet og foreløbig tilfreds med investeringen.
”Ideen fra starten har været at skabe en go-to-destination. Hotellet skulle være noget særligt, og undervejs fandt vi ud af det med, at vi gerne ville have Danmarks største spa. Der er endnu ikke så mange danskere, som går i spa, men vores grundige research viste, at aktiviteter inden for spa vækster med 60 procent, og blandt andre tyskerne, svenskerne og nordmændene er store forbrugere af spa. Det skal nok også komme til danskerne – og jeg er sikker på, hotellet vil medvirke til at gøre Sønderborg mere kendt,” siger Peter Mads Clausen.
- Hvad betyder det for Sønderborg at have et prestigebyggeri som Hotel Alsik?
”Det er stadig meget tidligt at sige. Men vi kan allerede nu mærke, at det er populært, og folk i Sønderborg føler sig lidt stolte over, at vi har fået sådan et flot hotel her i byen. Det er også til gavn for Danfoss, som benytter det rigtig meget til møder og overnattende gæster,” understreger han.
- Er det et prestigeprojekt for fonden at skyde penge ind i noget, der er så spektakulært i forhold til udformning og arkitektur?
”Jeg vil gerne tage ordet ‘prestige’ ud på fondens vegne. Vi gør det, fordi det for samfundet er en rigtig god idé, og alle i byen er velkomne til at tage del i den prestige, der kan være i det. Folk skal absolut ikke komme og takke mig og fonden for Hotel Alsik. Men generelt vil jeg være rigtig glad, hvis folk er lidt stolte over at bo her og føler, Sønderborg trods sin størrelse er en driftig by med alle de tilbud, som man ellers kun har i storbyer,” siger Peter Mads Clausen med henvisning til blandt andet byens koncertsal på universitetet ”med Danmarks bedste akustik,” biografen, ”hvor man kan ligge ned med fødderne oppe og ikke behøver at rejse sig, hvis naboen skal på toilettet,” og en generel vifte af kulturtilbud, der, som han udtrykker det – ”siger spar to til det hele og matcher de tilbud, som langt større byer har.”
Folk skal absolut ikke komme og takke mig og fonden for Hotel Alsik. Men generelt vil jeg være rigtig glad, hvis folk er lidt stolte over at bo her.
Peter Mads Clausen – formand, Bitten & Mads Clausens Fond
Næste store projekt er et ferieresort på Nordals, som skal stå færdigt i 2023 med blandt andet 500 ferieboliger og tropisk vandland. Bitten & Mads Clausens Fond har skudt 250 millioner kroner ind i projektet, der i alt har et budget på 1,3 milliarder kroner. Via fondens engagement er det lykkedes at trække PFA, Linak og Sønderborg Kommune med som andre store investorer, og Peter Mads Clausen forventer, at resortet vil få en stor, positivt afsmittende effekt på hele området.
”Erfaringen fra lignende resorts i Frankrig og Holland er, at det får hele samfundet til at blomstre op i form af blandt andet flere turister og mere handel i butikkerne. Det er selvfølgelig også en stor sum med 1,3 milliarder kroner, så det er en satsning, men vi er ikke i tvivl om, at det bliver en succes – også fordi, det bliver det eneste i Europa af sin art, som ligger helt ud til vandet og har egen badestrand,” siger han.
Blandt Danmarks største pengetanke
Ud over formandskabet i Bitten & Mads Clausens Fond sidder Peter Mads Clausen for bordenden i Fabrikant Mads Clausens Fond, der støtter almenvelgørende projekter i mindre skala – bl.a. frivillige foreninger, der hjælper ældre og udsatte, sportsklubber og historiske foreninger. Fabrikant Mads Clausens Fond uddeler penge fire gange om året og kan – til forskel fra Bitten & Mads Clausens Fond – ansøges om støtte. Det resulterer årligt i 250-300 donationer udvalgt blandt cirka 1.000 ansøgninger.
Når han i relation til Bitten & Mads Clausens Fond kan fortælle om talrige millioninvesteringer og om den betragtelige forskel, fonden har gjort og stadig gør i Sønderjylland, er det samtidig historien om at være formand for en af landets største pengetanke. Fonden har værdier for over 24 milliarder kroner, og parallelt med investeringerne er der årlige uddelinger i størrelsesordenen 50-60 millioner kroner inden for forskning, uddannelse, nær- og lokalområder samt bæredygtighed.
”Det er værd at understrege, at de 24 milliarder er det beløb, vi ejer – ikke det beløb, vi har tænkt os at bruge! Det er kun afkastet, vi har til rådighed,” pointerer Peter Mads Clausen – og tilføjer, at de store summer, han ofte jonglerer med på fondens vegne, medfører ”et tungt ansvar for at gøre det rigtigt.”
”Selv om det er mange penge, vi investerer og uddeler, holder vi vågent øje med, at pengene går til noget levedygtigt og bæredygtigt. Det, føler jeg, er vigtigt for os. Derfor laver vi grundigt forarbejde, så vi er sikre på, at tingene lykkes, og i de 20 år, jeg har været formand, har vi ikke fejlet med ét projekt,” fastslår Peter Mads Clausen.
Han betoner i den forbindelse vigtigheden af en dygtig og velfungerende bestyrelse, som er med til at kvalificere de store beslutninger, og undlader ikke at rose både sine egne bestyrelser og fondens direktør.
Jeg har fået lidt dispensation, så jeg kan fortsætte. Lige nu tager jeg ét år ad gangen.
Peter Mads Clausen – formand, Bitten & Mads Clausens Fond
Bitten & Mads Clausens Fond har i de seneste år ajourført principperne for god governance og rammesat fondens aktive ejerskab af Danfoss. Der er udarbejdet en fælles reference, som definerer vedtægter, strategi og værdigrundlag for virksomheden, og i forlængelse heraf har fondens ledelse månedlige opfølgnings- og koordineringsmøder med ledelsen i Danfoss A/S.
”Min bror og jeg har møder med Danfoss´ direktør Kim Fausing og fondens direktør Per Have. Men hvis vi fra fondens side begynder at blande os i, hvad bestyrelsen i Danfoss A/S skal gøre og ikke gøre, vil det gå helt galt. Det duer jo ikke. Så det vigtigste, vi gør fra fondens side, er at sørge for, at de har en god bestyrelse med de rette kompetencer, der skal til for at drive virksomheden godt. På møderne taler vi også om, hvorvidt Danfoss følger sine budgetter og strategi. Ikke fordi, vi vil hæve pegefingre, men vi afstemmer indbyrdes, hvad der foregår,” siger Peter Mads Clausen.
Dispensation til at fortsætte som formand
I september i år fyldte Peter Mads Clausen 70 år. I henhold til Anbefalingerne for God Fondsledelse har Bitten & Mads Clausens Fond en grænse for, hvornår fondens bestyrelsesmedlemmer skal stoppe. I fondens vedtægter er grænsen defineret som, at medlemmerne ”skal fratræde med udgangen af det år, de fylder 70”.
Men Peter Mads Clausen siger ikke farvel og tak ved årets udgang, afslører han.
”Jeg har fået lidt dispensation, så jeg kan fortsætte. Lige nu tager jeg ét år ad gangen,” siger han og holder en lille pause.
”Men det er da noget, vi snakker om. Vi har en plan B, men den er ikke moden til offentliggørelse endnu”.
- Kan du løfte lidt af sløret for, hvad plan B går ud på?
”Det handler om fremtiden og om fondsbestyrelsens sammensætning. Det er en familieejet virksomhed, så derfor er der mange spekulationer om, hvad skal der ske efter mig og Jørgen. Det er klart, at det er mange interesserede i. Men det er vi ikke færdige med at snakke om,” siger han.
- Kan man forestille sig en formand for Bitten & Mads Clausens Fond, der ikke hedder Clausen til efternavn?
”Ja, det kan man da godt. Det vil jeg ikke udelukke,” siger han.
Ikke ind i nye eventyr
I Fabrikant Mads Clausens Fond er der ingen defineret aldersgrænse. Men dermed ikke sagt, at Peter Mads Clausen nødvendigvis fortsætter parallelt med at være formand for begge Danfoss-fonde.
”Det tror jeg ikke. I Fabrikant Mads Clausens Fond fortsætter jeg, indtil de synes, jeg er blevet træls at høre på,” siger han med et smil.
Peter Mads Clausen har heller ingen aktuelle planer om at træde ud af de otte selskabsbestyrelser, han er formand for:
Blå bog: Peter Mads Clausen
- 70 år.
- Søn af fabrikant Mads Clausen og hustru Bitten Clausen. Bror til Danfoss´ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen.
- Uddannet maskiningeniør.
- Formand for Bitten & Mads Clausens Fond (der ejer halvdelen af aktierne i Danfoss A/S og besidder 86 pct. af stemmerne) og formand for Fabrikant Mads Clausens Fond.
- I forbindelse med sin 70-års fødselsdag 6. september i år udnævnt til æresborger i Sønderborg Kommune.
- Ridder af Dannebrog af 1. grad.
”Jeg føler mig ikke for gammel endnu. Jeg finder gnisten ved, at jeg simpelthen synes, det er spændende. Jeg har altid været iværksætter og haft med udvikling at gøre siden mine ingeniør-år. Det er måske lidt flot at kalde det hobby, når det er sådanne virksomheder, vi taler om, men det ér min hobby – min dyre hobby – og jeg kan ikke lade være. Jeg har dog sagt stop i forhold til at gå ind i nye eventyr. Når man er 70 år, véd man ikke, hvor lang tid man har tilbage, og hvis mine børn skal til at tage teten efter mig i selskaber, de ikke nødvendigvis har interesse for, så er det jo lidt et åg for dem at tage over. Derfor går jeg ikke ind i nye bestyrelser.”