19 Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen fik sig en møgsag på halsen, da Ekstra Bladet kunne fortælle, at han havde gjort en bemærkelsesværdig god bolighandel med den kristne erhvervsfond Eksistensen – også kendt som Dansk Bibelskole. Ud fra et fondsretligt perspektiv så det ud til, at bestyrelsen havde påført fonden et tab ved at sælge lejligheden for billigt uden om boligmarkedet. Det burde derfor være en sag for fondstilsynet, vurderede ekspert i erstatningsansvar Søren Bergenser i denne artikel. Erhvervsstyrelsens fondstilsyn gik derefter ind i sagen, og på baggrund af en redegørelse fra fonden, fik bestyrelsen kort før jul en påtale for ikke at have undersøgt markedsprisen godt nok, inden de solgte fondens største aktiv.
18 Principper for eksklusion og ESG-screening af aktieporteføljen vinder frem blandt de største fonde i Danmark. Det indikerede en spørgeundersøgelse, som vi gennemførte i starten af året. Konklusionen på svarene fra 12 storfonde var, at ansvarlige investeringer er kommet højt på dagsordenen. Senere på året lavede fondenes egen organisation, Fondenes Videnscenter, en både dybere og bredere kortlægning af medlemmernes impact-investeringer. Her så billedet knapt så positivt ud, da det viste sig, at kun 1,2 pct. af fondenes frie midler på 262 mia. kr. var placeret i noget, der understøtter et godt ikke-økonomisk formål som f.eks. social eller miljømæssig bæredygtighed.
17 De ikke-erhvervsdrivende fonde fik politisk opmærksomhed i 2020. Utidssvarende fondslovgivning har ellers i mindst et årti forringet vilkårene for de almene fonde uden det har gjort indtryk på Christiansborg. På Fundats har vi løbende dækket problemerne, og flere politikere i Folketingets retsudvalg har nu fået øjnene op for de betydelige samfundsværdier, der går tabt under Justitsministeriets ressort. Samtidig har en ny ledelse i Civilstyrelsen ryddet op i fondsmyndigheden, og i januar erklærede justitsminister Nick Hækkerup, at han nu var klar til at overveje en gennemgribende revision af fondsloven. Ifølge Fundats’ oplysninger ligger der nu en køreplan klar på ministerens bord. Men på grund af corona er kommissoriet for et kommende fondsudvalg endnu ikke godkendt.
16 De små og mellemstore almene fonde fik også opmærksomhed fra private aktører. Med penge fra blandt andre Winnie Liljeborgs family office kunne et nyt digitalt fondsadministrationssystem se dagens lys. Systemet skal gøre det lettere og mere sikkert for mindre fonde at håndtere indkomne ansøgninger.
15 I interviewserien Topledelse i Fondssektoren fortalte bestyrelsesformand Helene Kähler om arbejdet med at professionalisere 15. Juni Fondens filantropiske arbejde i tråd med stifterparret Lise og Valdemar Kählers visioner for fonden.
14 Corona-krisen fyldte naturligvis også meget i fondsverdenen. Men det var ikke selve den pandemi-relaterede fondsstøtte, der fik læserne op af stolene. Det gjorde derimod den debat, som fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond, Kim Nøhr Skibsted, satte skub i, da han efterlyste tættere dialog mellem regering, Folketinget, myndigheder og fonde om samfundets akutte behov. Det var en opfordring, som fhv. formand for både Lundbeckfonden og Trygfonden, Jørgen Huno Rasmussen, langt fra var enig i. Fundats’ journalist Sune Holm Pedersen inviterede til dialog mellem de to fondskapaciteter, og resultatet blev en nuanceret og frugtbar debat om fondenes rolle i samfundet.
13 Det er flere år siden den filantropiske forening Realdania holdt op med at kalde sig en fond og i stedet vedstod sig sin medlemsdemokratiske arv fra realkreditten. Men i 2020 landede den første evaluering af foreningens medlemsstrategi på bestyrelsens bord. Konsulenthuset bag evalueringen – Rambøll Management Consulting – pegede på store problemer og fastslog bl.a., at foreningsdemokratiet slet ikke lever mellem repræsentantskabsvalgene. Det affødte hård kritik fra foreningseksperter, mens direktør Jesper Nygård afviste konklusionerne.
12 På årets liste over nye erhvervsfonde var der kun én fond, der kan karakteriseres som en klassisk erhvervsdrivende fond med majoritetsejerskab til et selskab med egentlige erhvervsaktiviteter: Fonden Sol og Strand Feriehusudlejning.
11 Overhead og indirekte omkostninger er stadig en varm kartoffel i samarbejdet mellem universiteterne og de forskningsfinansierende fonde. I efteråret fortalte Danske Universiteter, at universitetsledelserne nu er klar til samlet at præsentere en længe efterlyst omkostningsmodel, der skal skabe transparens om de indirekte udgifter ved forskningsprojekter. Men den gode nyhed fra universiteterne er indtil videre blevet mødt med en kold skulder fra forskningsministeriet, som ellers tidligere har presset på for at finde løsninger – bl.a. via Forum for Forskningsfinansiering. I december kunne vi fortælle, at arbejdet med at finde løsninger tilsyneladende er strandet i ministeriet på grund af corona.
10 Industriens Fond vedtog i sommer syv principper, som skal gøre det muligt at måle det samlede fodaftryk af fondens filantropiske aktiviteter. Impact er afgørende for fondenes legitimitet, mener fondsledelsen.
09 I endnu et interview i serien Topledelse i Fondssektoren løftede Anne Birgitte Gammeljord sløret for Augustinus Fondens nye filantropiske strategi. For mange af fondens støttemodtagere var det en god nyhed, at blandt andet kunst- og kulturuddelingerne fortsat skal være baseret på ansøgernes egne idéer og projektforslag.
08 At stifterviljen og fundatsen er fondsretlige grundpiller, som enhver bestyrelse bør tage alvorligt, var tilsyneladende gået helt hen over hovedet på ledelsen i den prominente fond Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg. Bestyrelsen så stort på bl.a. de vedtægtsbestemte aldersgrænser, da den indgik aftale med rektor for Københavns Universitet, Henrik Wegener, om at overtage posten som efor samt den tilhørende efor-bolig med egen indgang til Frederiksberg Have. Den erhvervsdrivende kollegiefond blev i sin tid undtaget fra erhvervsfondsloven på betingelse af, at Frederiksberg Kommune overtog tilsynet med fonden. Hvad sådan et fondsretligt tilsyn indebærer, fandtes der dog ikke en eneste embedsmand på rådhuset, som var klar over. Derfor greb ingen ind overfor fondens talrige overtrædelser af vedtægterne. På baggrund Fundats’ dækning af sagen valgte Henrik Wegener at trække sig fra aftalen om at overtage efor-posten. Her næsten et år efter er der endnu ikke fundet en ny efor, og ifølge Frederiksberg Kommune har bestyrelsen med byrådsmedlem Helle Sjelle på formandsposten stadig ikke bragt orden i de vedtægtsstridige forhold. Men bestyrelsen har hyret en advokat til at opdatere fundatsen, oplyser Helle Sjelle.
07 Donationer til fondsstifternes familier tæller også som uddelinger. Hvor mange penge der går til familieformål fremgår dog ikke af Danmarks Statistiks officielle fondsstatistik. Men Fundats’ opgørelse, over 30 kendte familiefonde med en samlet formue på 23 milliarder kroner, viste, at ud af uddelingerne på 675 mio. kr. gik de 493 mio. kr. til familieformål, mens de 181 mio. kr. gik til samfundsgavnlige formål.
06 Da de store fonde i juni havde aflagt årsregnskaber, stod det klart, at 2019 ville blive endnu et rekordår. Vores opgørelse over de 25 mest uddelende fonde viste, at alene uddelingerne fra fondseliten steg med to milliarder kr. i forhold til året før. Et halvt år senere estimerede Danmarks Statistik fondssektorens samlede uddelingsvækst til 2,7 mia. kr.
05 ”Der skal ruskes op i fonden,” sagde den nye bestyrelsesformand i Aage V. Jensen Naturfond, Katherine Richardson, da hun stillede op til interview i serien Topledelse i Fonde. Hun fortalte om det kommende arbejde med at videreudvikle naturfonden efter den altdominerende lederfigur gennem 30 år, Leif Skov, har sagt farvel til fonden.
04 I afdelingen for filantropiske redskaber lagde Nordea-fonden endnu et instrument frit tilgængeligt i værktøjskassen. Fondens nye guide til evaluering af projekter blev flittigt studeret af Fundats’ læsere.
03 Liljeborgfonden, der i 2019 blev kapitaliseret med en milliard kroner, kunne sidste år fokusere kræfterne på det filantropiske arbejde. Det førte til både en ny fondsstrategi og til udpegningen af to ekstra bestyrelsesmedlemmer med kompetencer indenfor fondens indsatsområder.
02 Den årlige opgørelse over direktørlønninger i fondssektoren er en klassiker, der altid tager kegler blandt læserne. Efter et år med flere udskiftninger på topposterne var top-20-listen præget af flere gyldne håndtryk.
01 Årets mest læste historie handler om et af de mindre transparente områder i fondssektoren. Nemlig de tusindvis af almene fonde (ikke-erhvervsdrivende fonde) og de mennesker, som står bag de mange almennyttige uddelinger i kraft af deres bestyrelsesposter – nogle mere af navn end af gavn. Via et udtræk fra cvr-registret kunne vi opgøre hvilke personer, der sidder på flest bestyrelsesposter i de almene fonde. Gense listen over de hyppigste gengangere og læs, hvordan og hvorfor de er blevet konger og dronninger af de almene fonde.