Når 15. Juni Fonden med hjemsted i et nyopført og smukt beliggende hus i et skovområde udenfor Hørsholm hvert år kan uddele op imod 60 millioner kroner til især natur- og jagtprojekter, skyldes det først og fremmest fondens relation til Rockwool International. Der står nemlig i høj grad Rockwool på 15. Juni Fondens formue.
For 10 år siden arvede fonden godt 10 procent af aktiekapitalen i Rockwool, og selvom en del af porteføljen siden er solgt fra, udgør de tilbageværende seks procent stadig en formue i milliardklassen for fonden. Ud af 15. Juni Fondens egenkapital på 2,5 milliarder kroner, udgør Rockwool-aktierne således i runde tal de to milliarder.
Men i et eksklusivt interview med Fundats understreger bestyrelsesformand i 15. Juni Fonden Helene Kähler Hjenner, at fonden på ingen måde er forpligtet til at fortsætte som storaktionær i Rockwool.
”Vi har allerede solgt fra af Rockwool-aktierne for at risikosprede en anelse. Og der står ikke nogen steder i vores fundats, at vi skal varetage og beholde disse Rockwool-aktier. Så i princippet kan bestyrelsen i 15. Juni Fonden i morgen beslutte at sælge alle aktierne, hvis det er det, den ønsker. Vi har ikke en forpligtelse på nogen måde i forhold til Rockwool, så ja, det kan sagtens komme på tale at sælge aktierne. Det vurderer vi i bestyrelsen hvert år,” siger Helene Kähler Hjenner, der har været formand siden 2016.
15. Juni Fonden er stiftet i 1991 af ægteparret Lise og Valdemar Kähler, og fonden blev indsat som universalarving efter de barnløse stiftere. Valdemar Kähler døde først, og efter Lise Kählers død fulgte i 2009 arven til fonden bestående af 10,59 procent af aktierne i Rockwool og 11,55 procent af stemmerne, fordelt på godt 1,5 millioner A-aktier og knap 800.000 B-aktier. Valdemar Kähler var bror til Helene Kähler Hjenners farfar.
Vi har allerede solgt fra af Rockwool-aktierne for at risikosprede en anelse. Vi har ikke en forpligtelse på nogen måde i forhold til Rockwool, så ja, det kan sagtens komme på tale at sælge aktierne.
Helene Kähler Hjenner – bestyrelsesformand, 15. Juni Fonden
”Det var efter ønske fra stifterne, at 15. Juni Fonden skulle arve Rockwool-aktierne. Det skal ses i lyset af, at stifterne også var medstiftere af Rockwool-fonden, som de forærede en fjerdedel af deres formue til i forbindelse med dens stiftelse. Deres ønske kan have været, at 15. Juni Fonden skulle være en stabil aktionær i Rockwool. Men en fond skal jo sikre, at den eksisterer til al evighed, og så er det op til den siddende bestyrelse at afgøre, om fonden skal bevare den pågældende aktiepost eller ej,” siger Helene Kähler Hjenner og tilføjer, at aktierne i isoleringskoncernen indtil videre ”har været en rigtig, rigtig fin forretning og et meget stærkt papir.”
Aktiesalg vil ikke være kontroversielt
Ud over de familiemæssige bånd mellem Helene Kähler Hjenner og fondens stiftere, er der på flere niveauer tætte bånd mellem Kähler-familien og Rockwool International. Siden grundlæggelsen af Korsør Stenforretning i 1909, der senere blev til Rockwool, har Kähler-familien været repræsenteret med én eller flere personer i virksomhedens top. Helene Kähler Hjenners far Tom var i mange år bestyrelsesformand i Rockwool-koncernen, og hendes storebror Thomas er af Rockwools bestyrelse indstillet til at overtage posten som bestyrelsesformand på generalforsamlingen i april 2020.
Men Helene Kähler Hjenner afviser, at det grundet historikken og de fortsatte tætte familiære bånd vil være kontroversielt, hvis fonden på et tidspunkt beslutter sig for at skille sig af med sine Rockwool-aktier.
”Det vil ikke være kontroversielt, i og med det er en almennyttig fond,” siger hun.
– Vil man ikke studse over det i familien, hvis fondens bestyrelse træffer sådan en beslutning?
”Nej, det tror jeg ikke,” siger Helene Kähler Hjenner.
Har samme værdier som stifterne
Generelt taler 47-årige Helene Kähler Hjenner helst ikke om sig selv eller sin familie. At hun overhovedet, efter lang betænkningstid, har valgt at takke ja til dette første interview i sin egenskab af formand for fondens bestyrelse, skyldes hensynet til fonden og et ønske om at fortælle om fondens arbejde.
Det er, betoner hun, ”ikke mig som person, der skal i fokus, men derimod fonden.” En anden vending, hun bruger et par gange i løbet af interviewet, er, at ”det er ikke særlig spændende at tale om mig.”
Meget symptomatisk betegner hun det også som ”et tilfælde,” at hun i dag sidder som formand for den fond, grandonklen og grandtanten stiftede for 29 år siden.
”At jeg sidder her, er ikke noget, der står i vedtægterne – det er mere et tilfælde. De to stiftere af 15. Juni Fonden oprettede også Lise og Valdemar Kählers Familiefond, som jeg trådte ind i i 1999, da den ene stifter (Valdemar Kähler, red.) gik bort, hvor jeg besatte hans plads dér. Efter fem år, da bestyrelsesmedlemmerne i de dengang to næsten identiske fondsbestyrelser havde lært mig at kende, fik jeg også en plads i 15. Juni Fondens bestyrelse. På det tidspunkt var begge fonde meget små. Inden arven af Rockwool-aktier uddelte 15. Juni Fonden således kun omkring 100.000 kroner om året,” siger Helene Kähler Hjenner.
I bestyrelsen skal vi sikre, at formuen fortsat er der til fremtidige generationer, og på uddelingssiden er det et stort ansvar at sikre sig, at det er de rigtige projekter, vi støtter.
Helene Kähler Hjenner – bestyrelsesformand, 15. Juni Fonden
Hun mener, at noget af det, hun kan bidrage med i 15. Juni Fondens bestyrelseslokale, er værdier identiske med dem, stifterne havde.
”Det er værdier som kvalitet, høj faglighed, ingen ekstravagance, ordentlighed og ikke at tage chancer – det vil sige ikke være dumdristig. Fonden skal i princippet være uendelig, investeringerne skal ikke være for risikobetonede, og formuen i fonden skal som minimum udvikle sig med inflationen,” siger Helene Kähler Hjenner, der betragter det som både et stort ansvar og et stort privilegium at være bestyrelsesformand for en fond med så stor formue. Som hun siger:
”I bestyrelsen skal vi sikre, at formuen fortsat er der til fremtidige generationer, og på uddelingssiden er det et stort ansvar at sikre sig, at det er de rigtige projekter, vi støtter. Vi kan gøre rigtig meget godt, men vi kan også gøre rigtig meget skidt ved at støtte de forkerte projekter.”
Natur og jagt er primært fokus
Projekterne, som 15. juni Fonden vælger at støtte blandt cirka 900 årlige ansøgninger, ligger inden for tre hovedområder, der alle afspejler stifterparrets interesser: Dels natur og jagt, dels kunst og kultur og dels det humanitære og sociale område.Klart flest af de gennemsnitligt 35-40 millioner kroner, der årligt deles ud, tilfalder projekter inden for natur og jagt. Bestyrelsen har defineret en tommelfingerregel om, at 60 procent af pengene tilfalder natur og jagt, 25 procent går til projekter inden for kunst og kultur og 15 procent til humanitære og sociale formål.
Netop fordi en så stor del af fondens midler går til natur- og jagtprojekter, giver det ifølge Helene Kähler Hjenner rigtig god mening, at fondens sekretariat holder til i et spektakulært, nybygget hus mellem unikke træer og buske i det 37 hektar store område kaldet Arboretet i Hørsholm. Området blev etableret i 1936 som en udvidelse af Forstbotanisk Have i Charlottenlund for at understøtte undervisningen i skovbrugs- og havebrugsbotanik, og Arboretet bruges stadig i forbindelse med undervisning i botanik og planteanvendelse på Københavns Universitet.
Det er ikke tilstrækkeligt at have en formodning om, at projekter er vellykkede – vi skal fremover bruge mere krudt på at evaluere dem og på at arbejde med dem up-front.
Helene Kähler Hjenner – bestyrelsesformand, 15. Juni Fonden
Såvel arealet som en stor del af fondens huse anvendes fortsat af KU til forskningsformål. Arboretet blev overtaget af 15. Juni Fonden i 2017 og det nye fondshus indviet i august 2018.
”Tidligere havde fonden til huse i Kronprinsessegade i København, men i en fond, som uddeler 60 procent af midlerne til natur- og jagtprojekter, giver det mere mening at være ude i naturen. Så da vi skulle finde nye lokaler, lejede vi os i første omgang ind hos Københavns Universitet i Arboretet, og siden har vi overtaget hele arealet og bygningerne – dog tager KU sig stadig af driften af området. I forbindelse med købet gav vi en donation på 10 millioner kroner til at revitalisere Arboretet, og vi har blandt andet bygget publikumshus med skolestue og toiletfaciliteter. Og efter, at Jagt- og Skovbrugsmuseet lukkede for nogle år siden, er det tanken, at vi kan tilbyde Hørsholm og omegn forskellige aktiviteter, som Jagt- og Skovbrugsmuseet tidligere stod for og dermed lave naturformidling til alle aldersgrupper,” siger Helene Kähler Hjenner.
Vil støtte færre og større projekter
Siden hun blev formand for bestyrelsen, er sekretariatet i 15. Juni Fonden vokset betragteligt. Per Voetmann er ansat som fondsdirektør, og der er ansat en programchef og en formidlingsmedarbejder. Ifølge Helene Kähler Hjenner er der flere årsager til personaleudvidelsen.
”Det er nødvendigt med flere hænder til at tage sig af administrationen. Derudover ønsker vi at være mindre reaktive og mere proaktive på de projekter, vi går ind i – det er blandt andet derfor, vi har ansat en programchef på naturområdet,” siger hun.
Netop at være mere proaktiv er en væsentlig del af fondens nye strategi, som også handler om at satse på færre, større og mere fokuserede projekter – og om at evaluere dem langt grundigere, end det hidtil er sket.
”Vi ønsker at følge bedre op på de projekter, vi støtter, og tage den opnåede læring ud af projekterne, så vi sikrer os, at projekterne får den effekt, vi og andre havde tænkt sig, inden projekterne blev igangsat. Det er ikke tilstrækkeligt at have en formodning om, at projekter er vellykkede – vi skal fremover bruge mere krudt på at evaluere dem og på at arbejde med dem up-front,” siger Helene Kähler Hjenner.
Midlerne til kulturområdet vil fremover være de samme, men fordelt mere fokuseret på færre, større projekter.
Helene Kähler Hjenner – bestyrelsesformand, 15. Juni Fonden
Som led i bestyrelsens strategiproces bliver det for tiden også drøftet, hvordan fonden fremover kan få en skarpere profil på det kulturelle område.
”Vi vil melde mere klart ud – især inden for kulturområdet – hvilke typer projekter, vi støtter. Vi får rigtig mange ansøgninger inden for det kulturelle område, men må erkende, at vi ikke kan være eksperter på alle områder. Midlerne til kulturområdet vil fremover være de samme, men fordelt mere fokuseret på færre, større projekter. Man kan sige, at paletten bliver mindre bred,” siger Helene Kähler Hjenner.
Større transparens
I november 2019 lancerede fonden en ny hjemmeside og et nyt ansøgningsmodul for at gøre det nemmere at være ansøger. Det udvidede sekretariat, moderniserede website og nye ansøgningsmodul afspejler samtidig, at 15. Juni Fonden på linje med store dele af den øvrige danske fondsverden bevæger sig målrettet i retning af større professionalisme og åbenhed.
”Generelt er der kommet større transparens i fondssektoren, og de fleste fonde er nu meget åbne om, hvordan de er bygget op, og hvordan de deler ud. I 15. Juni Fonden lægger vi også flere ting frit tilgængelige på hjemmesiden vedrørende donationer og vedtægter m.v. Vi har ikke behov for at holde noget skjult, og selvom vi som almennyttig fond ikke behøver det, følger vi anbefalingerne til god fondsledelse,” siger Helene Kähler Hjenner, der generelt mener, at anbefalingerne har en positiv, afsmittende effekt på fondssektoren.
”Anbefalingerne er et godt redskab til at se indad. Vi går dem igennem hvert år og ser, hvordan står det til, og dermed bliver det en måde at sikre sig, at tingene er i orden,” siger hun.
Anbefalingerne omhandler blandt andet ekstern kommunikation, og der opfordres til, at bestyrelsen udarbejder retningslinjer, som imødekommer behovet for åbenhed. Helene Kähler Hjenner erkender, at fonden ikke tidligere har haft den store interesse for kommunikationen udadtil – som hun udtrykker det:
”Tidligere har vi haft mere fokus på at være kendt i de rigtige kredse, nemlig de kredse, hvor vi ønskede at få de rigtige ansøgninger fra.”
Blå bog: Helene Kähler Hjenner
- Født 1972
- Akademiingeniør, cand.scient. i humanbiologi
- Indvalgt i bestyrelsen for 15. Juni Fonden i 2004 og formand siden 2016
- Administrerende direktør for Immudex ApS
- Er derudover bestyrelsesformand i Lise og Valdemar Kählers familiefond, Arborethusene A/S, I/S Kählers Ejendomme og Furine ApS.
Men Helene Kähler Hjenner og resten af bestyrelsen har fået øjnene op for, at fonden faktisk har en interesse i at formidle mere viden om, hvad den foretager sig – og når Helene Kähler Hjenner vælger at give sit første interview som formand for fondsbestyrelsen, handler det også om lige præcis dét.
”Det er jo en måde at være mere transparent på,” siger hun med et smil.