Lars Hansen, formand for Fondenes Videnscenter og direktør for Villum Fonden, skal gå balancegang mellem sine roller som henholdsvis formand og direktør, når han skal bidrage til arbejdet i det fondsudvalg, som skal sikre gode rammevilkår for de almene fonde.
Udvalget, som netop er blevet nedsat af justitsminister Nick Hækkerup (S), skal frem mod slutningen af 2022 arbejde med at sikre bedre rammer for de omkring 8.000 almene fonde i Danmark, som udgør den filantropiske underskov i Fondsdanmark.
Lars Hansen er formelt udpeget af Fondenes Videnscenter som videnscenterets repræsentant i udvalget.
Men trods det vil han en stor del af tiden slet ikke repræsentere Fondenes Videnscenter i udvalget. Lars Hansen vil i stedet repræsentere Villum Fonden.
“Vi er et videnscenter og ikke en brancheforening. Jeg kan ikke gå ind i lokalet og sige, hvad fondene synes. Jeg kan kun udtale mig om, hvad der er relevant for Villum Fonden. Og så kan jeg jo trække på data fra Fondenes Videnscenter,” siger Lars Hansen om sagen.
Men sidder du i udvalget som direktør for Villum Fonden eller som repræsentant for og formand for Fondenes Videnscenter?
“Når jeg sidder i lokalet, så er jeg der som direktør for Villum Fonden, fordi udvalgsarbejdet jo handler om lovgivningsarbejde. Og jeg har mulighed for at trække på viden og indsigt, som jeg har via mit arbejde som formand i Fondenes Videnscenter,” siger Lars Hansen.
Vigtigt at varedeklarere
Udvalgets opgave er at gennemgå de gældende regler for de ikke-erhvervsdrivende fonde og visse foreninger og komme med anbefalinger til ændringer af reglerne.
Hvis udvalgets anbefalinger kræver ændring af fondslovgivningen, skal udvalget udarbejde et udkast til en ny lov med bemærkninger til de foreslåede bestemmelser.
Fondenes Videnscenter må ifølge sine egne vedtægter ikke agere politisk og udtale sig om lovforslag. Nu har Fondenes Videnscenter en repræsentant i et udvalg, der faktisk skal skrive et lovforslag. Hvordan hænger det sammen?
“Det er også lige præcis derfor, at jeg er i udvalget som direktør for Villum Fonden og ikke som Fondenes Videnscenter. Og det skal jo varedeklareres meget tydeligt. Jeg kan ikke udtale mig på fondenes vegne. Når jeg går ind ad døren til fondsudvalget, så går jeg ind som Lars Hansen, direktør i Villum Fonden. Og så med mulighed for at trække på data og viden fra Fondenes Videnscenter. Men jeg går ikke ind ad døren som formand for Fondenes Videnscenter,” siger Lars Hansen.
Unik mulighed
Som direktør i den almene fond Villum Fonden vil Lars Hansens arbejde for at sikre et bredt fokus på fondenes fremtid i udvalget.
“Det er mere end 20 år siden, at lovgivningen sidst er revideret, derfor er fondsudvalget en unik mulighed for, at vi kan træde et skridt tilbage og se på, hvordan vi sikrer, at de almene fonde også i fremtiden kan fungere og blive ved med at bidrage til samfundet på bedst mulig vis. Det vil være mit primære udgangspunkt i udvalgsarbejdet,” siger Lars Hansen.
Han mener, at udvalget kan gøre en positiv forskel på flere områder. Et samlet register over de almene fonde, der kan forbedre gennemsigtigheden hos de almene fonde, er ét af områderne:
“Vi kunne godt savne et overblik over sektoren i og med, at fondsregisteret forsvandt for nogle år siden. Det var en skam, og det ville være klogt for os alle sammen med et bedre overblik over sektoren. Der er mange fonde, og de har mange penge, så god transparens omkring sektoren er vigtigt,” siger Lars Hansen.
De erhvervsdrivende fonde har siden 2014 været forpligtet til at forholde sig til Anbefalingerne for god Fondsledelse. En lignende ordning for de almene fonde er værd at overveje, så længe den administrative byrde for fondene ikke skaber problemer, mener Lars Hansen.
“Det ville være passende, hvis vi kunne blive klarere omkring governance hos de almene fonde. Måske kunne vi blive inspireret af Anbefalingerne for god Fondsledelse og finde en model, så vi alle sammen var trygge ved den governance, som fondene er underlagt. Man skal så være meget påpasselig med, at det ikke bliver for tungt og svært – vi skal gøre det på en måde, hvor vi ikke kvæler de små fonde i administration og gør det umuligt for dem at operere. Den balance vil jeg glæde mig til at hjælpe med at finde,” siger Lars Hansen.
Endelig peger Lars Hansen på begrænsninger især for de små fondes muligheder som et relevant sted at overveje ændringer.
“Den sidste del handler om at løsne op for fondenes formuer, så de kan være tro mod stifters vilje, og så midlerne kan gøre, hvad de er blevet afsat til. Mange fonde kan ikke gøre, hvad de er sat i verden for at gøre, fordi deres formuer er små, og vi er i et lavrentemiljø. Men om vi skal gøre det lettere at lægge fonde sammen, opløse dem eller lade dem indgå i andre former for fællesskaber, ved jeg ikke,” siger Lars Hansen.
Tungere vægt
Som flere fondsformænd, forskere og rådgivere har påpeget i Fundats, har almene fonde i årevis kæmpet med love og regler, som de har fundet meget uhensigtsmæssige.
Lars Hansen, nu er der så nedsat et udvalg, der skal rette op, men fondene kan ikke tale med en samlet stemme i udvalget. Burde man som fondssektor i Danmark have været mere offensiv og lavet en brancheorganisation, der kan varetage interesserne for de almene fonde over for det politiske system?
“Det er jo en traver, som man har talt om i måske 25 år. Jeg mener, at vi er landet det rigtige sted med et videnscenter frem for en brancheorganisation, fordi vi simpelthen er for forskellige i sektoren. At finde en form, hvor man favner samtlige fonde og taler på alles vegne, det kan man ikke. Også fordi der måske vil være modstridende interesser mellem forskellige fraktioner. De forskellige fonde kan have forskellige prioriteter. Du har fuldstændig ret i, at man ville kunne tale med tungere vægt, hvis man havde været enig om alt. Men det dyr findes ikke,” siger Lars Hansen.
Men netop diversitetsargumentet mod en brancheorganisation er jo blevet udfordret af blandt andre professor Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School, som har sagt: Ja, fondene er forskellige, men det er danske virksomheder sådan set også, og de kan stadig finde sammen i interessefællesskaber, hvor de måske ikke er enige om alt, men dog om visse ting. Dem kan virksomhederne så fremføre med en samlet stemme over for det politiske system. Hvorfor er det ikke muligt på fondenes område?
“Det var og er stadig vores vurdering, at vi er for forskellige. Jeg skal ikke gå i rette med Anker Brink Lund, men alene det, at nogle fonde er almene, mens andre er erhvervsdrivende, er en kæmpe forskel i vores dna. Nogle er kæmpestore, andre meget små, nogle er rent almennyttige, andre har familieformål. Argumenterne er mange for, at det vil være svært at finde fælles fodslag. Derfor kunne der stadig være enkelte dagsordener, hvor dét ville være relevant. Men det har vi altså ikke syntes,” siger Lars Hansen.
Udvalgets medlemmer
Udvalget er sammensat efter følgende principper:
En formand (Professor Rasmus Feldthusen, KU)
Et medlem med særlig indsigt i fondsret (Professor Linda Nielsen indstillet af Danske Universiteter)
En repræsentant for Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (Sekretariatschef Jette Schmidt Lund)
En repræsentant for Erhvervsstyrelsen (Kontorchef Søren Corfixsen Whitt)
En repræsentant for Statsadvokaten for Økonomisk og International kriminalitet (Chefkonsulent Katrine Bytofte Schultz-Pedersen)
En repræsentant for Finans Danmark (Juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen)
En repræsentant for Dansk Industri (Executive Director Kim Nøhr Skibsted)
En repræsentant for Dansk Erhverv (Advokat Marianne Philip)
En repræsentant for Fondenes Videnscenter (Direktør Lars Hansen)
En repræsentant for Advokatsamfundet og Danske Advokater (Advokat Lars Bunch)
En repræsentant for FSR – Danske Revisorer (Faglig direktør Camilla Hesselby)
En repræsentant for PET (Chefkonsulent Anders Vogelsang)
En repræsentant for Erhvervsministeriets departement (Kontorchef Sigrid Dahlerup)
En repræsentant for Justitsministeriets departement (Souschef Jacob Guldborg Rasmussen)
En repræsentant for Finansministeriets departement (Fuldmægtig Jon Ahlberg)
En repræsentant for Civilstyrelsen (Kontorchef Birthe Jespersen)