Civilstyrelsen vil nu lade flere fonde slå hul på sparebøssen og uddele resten af formuen til almennyttige formål i samfundet. Fondsmyndigheden har nemlig besluttet at fordoble den nuværende opløsningsgrænse på to mio. kr. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup i et svar til Folketingets retsudvalg.
”Jeg har noteret mig, at Civilstyrelsen er indstillet på fremover efter en konkret vurdering at opløse en fond, hvis fondens midler er i størrelsesordenen 3-4 millioner kr.,” skriver justitsministeren i sit svar.
Civilstyrelsens beslutning sker efter flere folketingsmedlemmer her i Fundats opfordrede Justitsminister Nick Hækkerup til at redegøre for, om styrelsen gennem en lempet praksis kunne muliggøre at flere urentable, passive fondsformuer opløses. Fondskapitalen bør kunne uddeles til den enkelte fonds almennyttige formål og dermed medvirke til at stimulere økonomien efter corona-krisen, lød opfordringen fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Peter Skaarup (DF), Alex Vanopslagh (LA) og Rosa Lund (E).
På grund af det lave renteniveau er det næsten umuligt for mindre fonde at skabe indtægter, som både kan betale fondens administrationsomkostninger og give et overskud til almennyttige uddelinger. Derfor må mange bestyrelser se formuerne skrumpe uden, at pengene kommer til gavn for samfundet.
Civilstyrelsens praksis betød i en årrække, at kun fonde med en formue på under én million kr. kunne få tilladelse til at lade sig opløse ved at uddele resten af kapitalen.
Opløsning kan dog kun ske under forudsætning af, at fondens midler ikke står i rimeligt forhold til fondens formål. En vurdering som Civilstyrelsen foretager efter et konkret skøn af bl.a. fondens indtægter og dens muligheder for at uddele til de vedtægtsbestemte formål. Styrelsens praksis på området har i mange år været ganske restriktiv og først i 2018, efter flere års lavrenteøkonomi, hævede styrelsen grænsen fra én til to mio. kr.
Som flere fonde har forklaret i Fundats, kan det dog være vanskeligt at skabe sammenhæng mellem indtægter og uddelinger selv for fonde med to-cifrede millionbeløb på formuekontoen. Når revisorer, kapitalforvaltere og de lovpligtige forvaltningsafdelinger har fået deres del af afkastet, er der alt for få penge tilbage, selvom fondsbestyrelserne ofte arbejder gratis. Omkostningsprocenter på mellem 10 og 50 pct. er derfor ikke unormalt blandt småfonde, der har til formål at støtte eksempelvis kulturlivet, foreninger, idræt, sygdomsbekæmpelse eller byudvikling i lokalsamfund.
Fondsloven begrænser lempelse
I modsætning til de erhvervsdrivende fonde ligger ansvaret for de almene fonde under justitsministeriets ressort og hører derfor til i Folketingets retsudvalg. Mange fondsbestyrelser har i årevis oplevet det vanskeligt at få politikerne til at rette deres opmærksomhed mod problemerne for de tusindvis af almene fonde og deres samlede milliardformuer.
Men med det nuværende retsudvalg ser det ud til at være lykkedes, og den øgede politiske bevågenhed falder desuden sammen med et markant ledelses- og strategiskift i Civilstyrelsen, som betyder, at styrelsen i modsætning til tidligere nu har langt større fokus på at have borgerne, virksomhederne og fondene i centrum for arbejdet.
Beslutningen om at hæve opløsningsgrænsen skal derfor også ses i lyset af, at Civilstyrelsen har set på sin hidtidige praksis med friske øjne og vurderet de muligheder, som ligger inden for den gældende fondslov.
Hvis der er et politisk ønske om, at udgangspunktet skal ligge på et højere niveau, bør dette efter Civilstyrelsens opfattelse afspejles ved en ændring af fondsloven.
Civilstyrelsen
”Civilstyrelsen finder, at det inden for de nuværende lovgivningsmæssige rammer vil være muligt administrativt at hæve udgangspunktet for vurderingen af, om en fonds midler ikke længere står i rimeligt forhold til fondens formål, til 3-4 mio. kr. Det betyder, at Civilstyrelsen vil være indstillet på at opløse en fond, hvis fondens midler er i størrelsesordenen 3-4 mio. kr., og der efter en konkret vurdering af de øvrige forhold i sagen, herunder navnlig fondens alder og fondens formål, er grundlag herfor,” fremgår det af justitsministerens svar til retsudvalget.
Flere fondsekspeter har tidligere argumenteret for at grænsen for, hvornår en fondsbestyrelse efter ansøgning kan få tilladelse til at slippe formueresterne ud til formålene burde være langt højere.
Men en af de begrænsninger, som forhindrer at tærsklen kan hæves yderligere, er ifølge Civilstyrelsen, den paragraf, som bestemmer, hvornår en fonds kapital overhovedet er stor nok til at være omfattet af fondsloven.
”I forhold til det beløbsmæssige udgangspunkt for at ophæve fonde lægger styrelsen navnlig vægt på, at der ikke bør være væsentlig ubalance mellem minimumskapitalkravet på 1 mio. kr. i fondslovens § 8 for at oprette en fond og udgangspunktet for, hvornår en fonds midler almindeligvis ikke står i rimeligt forhold til fondens formål,” fremgår det af ministerbesvarelsen.
Fondsudvalg skal vurdere ny grænse
Forud for sit svar til Folketingets retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup indhentet en udtalelse fra Civilstyrelsen fondskontor. Og her gør styrelsen det helt klart, at hvis politikerne ønsker, at flere småfonde skal ud at arbejde i samfundsøkonomien, så må de selv komme på banen med en lovændring:
”Hvis der er et politisk ønske om, at udgangspunktet skal ligge på et højere niveau, bør dette efter Civilstyrelsens opfattelse afspejles ved en ændring af fondsloven, eventuelt ved at hæve kapitalkravet for oprettelse af fonde. En nærmere drøftelse af et fremtidigt niveau for oprettelse og ophævelse af fonde vil eventuelt kunne indgå i det udvalgsarbejde om fondslovgivningen, som justitsministeren har besluttet at sætte i gang.”
Justitsminster Nick Hækkerup fortalte i januar i år, at han er indstillet på at gennemføre en omfattende revision af den nuværende fondslov, som stammer fra 1985. Ifølge Fundats’ oplysninger er forberedelserne til at nedsætte et fondsudvalg og lave et kommissorium sat i gang.
Desuden arbejder Civilstyrelsen på at lempe de investeringsregler – den såkaldte anbringelsesbekendtgørelse, der gælder for placering af fondes formuer. Ændringerne skal forbedre mulighederne for at opnå afkast på kapitalen, og styrelsen forventer at præsentere justitsministeren for et udkast til en ny anbringelsesbekendtgørelse inden sommerferien.
”Herudover vil spørgsmålet om opløsning af fonde indgå i et kommende udvalgsarbejde med en revision af fondsloven,” siger Nick Hækkerup i sit svar til Folketingets retsudvalg.
Civilstyrelsen modtager løbende anmodninger fra fonde, der ønsker at blive opløst. Efter regeringen besluttede at nedlukke store dele af samfundet har Civilstyrelsen fra den 9. marts modtaget 15 ansøgninger om opløsning af fonde. Af dem havde 14 fonde en formue, der lå indenfor den nuværende grænse på to mio. kr. Og heraf henviste to bestyrelser i deres begrundelse direkte til den aktuelle samfundskrise på grund af coronavirus. I den sidste sag havde fonden en formue på 6-7 mio. kr.